Με τον κ. Νικόλαο Παναγόπουλο, εκπρόσωπο των μελετητών του «Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του Λιμένα Βόλου», συναντήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης .
Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της σύσκεψης της 2/5/2011, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Διαμαντίδη, όπου αποφασίστηκε να μελετηθεί η τροποποίηση του Master Plan του Λιμένος Βόλου, ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές του λιμανιού στην ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας και να υπάρξει μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία.
Στη συζήτηση μεταξύ του Δημάρχου Βόλου και του κ. Παναγόπουλου, ο κ. Σκοτινιώτης ζήτησε να ληφθούν υπόψη από τους μελετητές η δυναμική προοπτική που έχει το λιμάνι του Βόλου για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και η ανάγκη για δραστική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του λιμανιού (σκραπ, χύδην φορτία) και πλήττουν κυρίως την πολύπαθη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου. Όπως επεσήμανε, μια τέτοια προοπτική δημιουργεί νέα δυναμική για το λιμάνι του Βόλου που χωρίς να υποβαθμίζει τις εμπορικές δραστηριότητές του, στρέφεται περισσότερο ανταγωνιστικά στο θέμα του τουρισμού κρουαζιέρας, η οποία αποτελεί σοβαρή κατεύθυνση του διεθνούς τουρισμού. Ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει η αναγκαία αναμόρφωση του Master Plan, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και να επιλεγούν οι βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή λειτουργία του λιμανιού με τη νέα του μορφή και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε, εξάλλου, ότι η Δημοτική Αρχή επιδιώκει πάντοτε τη συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και το Λιμεναρχείο, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της σύσκεψης της 2/5/2011, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Θαλασσίων Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Διαμαντίδη, όπου αποφασίστηκε να μελετηθεί η τροποποίηση του Master Plan του Λιμένος Βόλου, ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές του λιμανιού στην ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας και να υπάρξει μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία.
«Αυτή την περίοδο η πόλη διαθέτει δύο σημαντικά εργαλεία, την τροποποίηση του ΓΠΣ και τη σύνταξη του Master Plan του λιμένος, αλλά και σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το Jessica, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει για να μπουν οι βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Αυτή την περίοδο, δηλαδή, χαράσσουμε το μέλλον της πόλης για την επόμενη εικοσαετία και δεν μπορούμε να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε ταμπού και επιλογές άλλων εποχών, όταν έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου.
Από πλευράς του, ως εκπρόσωπος των μελετητών, ο κ. Παναγόπουλος παρουσίασε στο Δήμαρχο Βόλου εναλλακτικές προτάσεις για τη λειτουργία του λιμένα όπως αυτές θα μπορούσαν να περιγραφούν στο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο, προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας που έχει αναθέσει τη σύνταξη του Master Plan.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών κ. Νατάσα Οικονόμου και ο εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου στο Δ.Σ. του ΟΛΒ και δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Ξηρακιάς, οι οποίοι επεσήμαναν τον καίριο ρόλο του λιμανιού στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης και συμφώνησαν με το Δήμαρχο Βόλου για την ανάγκη να ενημερωθεί ολοκληρωμένα το Δημοτικό Συμβούλιο σε προσεχή συνεδρίαση, αφού προηγηθεί διάλογος με τους υπευθύνους του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και του Λιμεναρχείου Βόλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου