Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία του Δημάρχου σε συνάντηση με τους εργαζόμενους

«Νομιμότητα παντού. Διαφάνεια παντού. Κοινωνική ευαισθησία, ναι.
Φιλικές εξυπηρετήσεις, όχι», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στον ενιαίο Δήμου, οι οποίοι κατέκλυσαν σήμερα το μεσημέρι το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πεδίον του Άρεως.
Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου έχει ως εξής:
«Αγαπητές και αγαπητοί εργαζόμενοι του νέου Δήμου μας και των Επιχειρήσεων και Οργανισμών του,
Επιδιώξαμε τη σημερινή συνάντηση για δύο λόγους: ο πρώτος, γιατί θέλαμε  να έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με όλους σας, καθώς το μέγεθος του  νέου Δήμου Βόλου, ο αριθμός του προσωπικού  του και οι τεράστιες υποχρεώσεις μας της πρώτης περιόδου, δεν επιτρέπουν, όπως θα το επιθυμούσαμε, την προσωπική επαφή με τον καθένα σας. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε όταν φύγει η πρώτη φούρια.
Ο δεύτερος λόγος –ίσως και ο σημαντικότερος- είναι γιατί θέλαμε και με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσουμε  το γεγονός ότι πλέον είστε όλοι εργαζόμενοι του νέου ενιαίου Δήμου Βόλου και των Επιχειρήσεων και Οργανισμών του. Είτε εργαζόσασταν μέχρι χθες στη Μακρινίτσα, την Πορταριά, την Ιωλκό, το Βόλο, την Αγριά και την Αρτέμιδα, είτε στη Νέα Ιωνία, την Αισωνία και τη Νέα Αγχίαλο, πλέον όλοι ανήκετε οργανικά και ισότιμα στον κοινό μας Δήμο.
Θέλουμε στο σημείο αυτό να επαναλάβουμε αυτό που από την πρώτη στιγμή επιμέναμε να τονίζουμε: ότι ο σημερινός Δήμος Βόλου δεν αποτελεί τη διεύρυνση του πρώην Δήμου Βόλου, αλλά ένα νέο Δήμο, που συστάθηκε  από εννιά ισότιμα συνιστώντα μέρη, δηλαδή οκτώ Δήμους και μια Κοινότητα. Ισοτιμία, φυσικά, δεν σημαίνει και ισοπέδωση. Το αντίθετο, μάλιστα. Γιατί αποτελεί πεποίθησή μας ότι η ιδιαιτερότητα και η διαφορετικότητα της κάθε  περιοχής, αποτελεί τον πλούτο του νέου Δήμου.  Η ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου, λοιπόν, θα προωθηθεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής  και με ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτισμικής, κοινωνικής και παραγωγικής ταυτότητας του κάθε συνενωθέντος Δήμου.
Πριν προχωρήσω, θα ήθελα εκ μέρους της νέας Δημοτικής Αρχής  να ευχηθώ σε όλες και όλους Καλή Χρονιά, με υγεία, δύναμη για τα δύσκολα, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία! Εύχομαι το 2011 να φέρει σε όλους μας περισσότερες χαρές, περισσότερη ασφάλεια και αισιοδοξία! Και να είναι πραγματικά μια δημιουργική χρονιά, που θα φέρει νέα πνοή και προοπτική στο Δήμο  μας, σηματοδοτώντας το πέρασμα σε  μια νέα εποχή!

Γιατί, με τη διοικητική μεταρρύθμιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ξεκινάει, έτσι κι αλλιώς, απ’ όποια σκοπιά κι αν την αντιμετωπίζει ο καθένας, μια νέα εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για το νέο Δήμο Βόλου ήδη ξεκίνησε ένας νέος ιστορικός κύκλος. Κι εμείς καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε και να αντεπεξέλθουμε, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης,  στον όγκο των προβλημάτων, διαμορφώνοντας τη νέα φυσιογνωμία της περιοχής μας και βάζοντας τις βάσεις για ένα πιο σίγουρο και πιο αισιόδοξο μέλλον για όλους τους δημότες.
Στο ξεκίνημα, λοιπόν, αυτού του κύκλου, κρίνουμε σκόπιμο να σας κάνουμε κοινωνούς των σκέψεων, των προτεραιοτήτων, των αρχών και των κανόνων, που διέπουν τη φιλοσοφία της νέας Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με τη λειτουργία του Δήμου μας.
Για μας κορυφαία προτεραιότητα είναι να ξαναβρεί η τοπική αυτοδιοίκηση τα λαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά της. Να ξανακερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Γιατί, τα τελευταία χρόνια, οι Δήμοι κινδυνεύουν να χάσουν την ψυχή τους. Από θεσμοί, ταγμένοι στην εξυπηρέτηση των πολιτών, τείνουν να αποκτήσουν καθεστωτικά χαρακτηριστικά και να εξελιχθούν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Βρίσκουν έτσι έδαφος να ανθίσουν η διαφθορά, ο κομματισμός, οι πελατειακές σχέσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει γίνει μέρος ενός πολιτικού και διοικητικού συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση.
Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή! Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναγυρίσει κοντά στον πολίτη, να αφουγκραστεί τις πραγματικές του ανάγκες, να ασχοληθεί, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, με την καθημερινότητά του. Να αγωνιστεί ο νέος Δήμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των δημοτών, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που φέρνει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Είναι αυτό που δήλωσα, πριν λίγες μέρες, ότι χρειάζεται μια εσωτερική «ειρηνική επανάσταση». Είδα κάποιοι να ενοχλούνται με την αναφορά μου αυτή. Δικαίωμά τους είναι να εθελοτυφλούν, εκτός πια και αν, χωρίς να το παραδέχονται, επιθυμούν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Εμείς, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Και πιστεύουμε ότι και εσείς θα είστε παρόντες, πρόθυμοι και δυναμικοί  στο δύσκολο αυτό έργο. Θεωρούμε ότι είναι χρέος τιμής και για εσάς να αποτινάξετε τις κατηγορίες, όσων τις διατυπώνουν, με αυθαίρετες γενικεύσεις. Τις κατηγορίες των «βολεμένων», των «τεμπέληδων», των «ανεύθυνων», αν όχι και των «διεφθαρμένων».
Ξεκινάμε μια προσπάθεια για ένα Δήμο επιχειρησιακά ικανό, οικονομικά ισχυρό και δημοκρατικά υπεύθυνο, προκειμένου να ανταποκριθεί στη δύσκολη αποστολή του. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι στην προσπάθεια δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε, αν δεν συστρατευθούν μαζί μας όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου και των Επιχειρήσεων και Οργανισμών του.
Η επιθυμία μας είναι να οικοδομήσουμε μαζί σας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, στη βάση της αμοιβαιότητας και του αλληλοσεβασμού. Εμείς θα είμαστε κοντά σας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, και εσείς από την πλευρά σας θα ανταποκρίνεστε με συνέπεια, ήθος και κοινωνική ευθύνη στην αποστολή σας, σε όφελος του Δήμου και των πολιτών.
 Από την πλευρά μας, ως νέα Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε ότι :


  1. Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η έγκαιρη εξασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας όσων εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Οι θέσεις όσων εργάζονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη των συμβάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απογραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη -υπολογίζεται στα τέλη του Φλεβάρη - θα είμαστε σε θέση  να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένα την αντιστροφή της σημερινής εξαιρετικά αρνητικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου και των Επιχειρήσεων και Οργανισμών του, ώστε, κατά το δυνατόν, να  μην παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων
  2. Πιστεύουμε στην ισότιμη και αξιοκρατική αντιμετώπιση των υπαλλήλων, με μόνο κριτήριο και γνώμονα την απόδοση του καθενός και τη συμβολή του στην αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, προς όφελος εργαζομένων και πολιτών. Να μην έχετε την παραμικρή ανησυχία: κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να ευνοηθεί γιατί μας στήριξε στις εκλογές και κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να αδικηθεί γιατί έκανε κάποια διαφορετική επιλογή. Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν ο ορισμός των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων του Δήμου για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ψήφιση του νέου Ο.Ε.Υ., όπου εφαρμόσαμε απαρέγκλιτα το κριτήριο της αρχαιότητας μεταξύ ομοιοβάθμων.
  3. Πιστεύουμε  στις αξιοκρατικές και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες προσλήψεων. Τέρμα στις προσλήψεις από το παράθυρο, πιστή τήρηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
  4. Επιμένουμε στην αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι αδιανόητο εργαζόμενοι στο Δήμο να μην έχουν «αντικείμενο», όταν υπάρχουν τόσες ανάγκες. Βάζουμε τέλος στις αργομισθίες και σε εξωυπηρεσιακές δραστηριότητες που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα του υπαλλήλου. Αλλά και τέλος στην τακτική όσων –ελπίζουμε να είναι λίγοι-  νομίζουν ότι στην υπηρεσία μπορούν να έρχονται και να φεύγουν όποτε θέλουν, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά έξω η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Αποτελεί λοιπόν κοινωνική πρόκληση η τακτική κάποιων που ατιμώρητα αντιμετωπίζουν την υπηρεσία σαν πάρεργο.
  5. Εφαρμόζουμε κανόνες διαφάνειας, νομιμότητας και χρηστής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα και για όλους, εργαζόμενους και αιρετούς.
  6. Μέτρο των αποφάσεων και της δραστηριότητάς μας είναι το κριτήριο της κοινωνικής υπευθυνότητας. Όλες οι δράσεις πρέπει να στοχεύουν, να εκτελούνται και να αξιολογούνται με βάση το κοινωνικό όφελος.
Μέσα από την επεξεργασία του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για πιο ορθολογική κατανομή του προσωπικού, για πιο αποτελεσματική διοίκηση. Ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα θα έχουν πλήρη διοικητική δομή και θα γίνεται σεβαστή η ιεραρχία. Αυτό συνεπάγεται και αντίστοιχες ευθύνες για τα υπηρεσιακά στελέχη, τα οποία δεν μπορούν να κρύβονται πλέον πίσω από δήθεν πολιτικές αποφάσεις που πολλές φορές καταρρακώνουν κάθε έννοια νομιμότητας.  Στο νέο Δήμο, άλλωστε, δεν έχουν θέση φαινόμενα, όπου οι πολιτικοί προϊστάμενοι κάνουν ταυτόχρονα και τους διευθυντές και τους τμηματάρχες.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της υπηρεσίας,  προωθούμε συστηματικά τη μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον του Δήμου, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλλει η μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" και η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου περιλαμβάνει την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, τη συμμετοχή των πολιτών και τη δημόσια διαβούλευση στη λήψη των αποφάσεων, τη διασύνδεση και επικοινωνία του Δήμου με άλλους Δήμους και με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών και των επιχειρήσεων της περιοχής, τη διεθνοποίηση και δικτύωση του Δήμου, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την τουριστική προβολή της περιοχής, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σε όλες αυτές τις ενέργειές μας θα επιδιώκουμε πάντοτε τη διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση. Μέχρι τη λήψη των αποφάσεων. Τις οποίες όλοι καλούμαστε   να υλοποιήσουμε. Ο καθένας από  τη θέση του. Αποφάσεις, που θα χαρακτηρίζονται από τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την κοινωνική ωφελιμότητα και την αποφυγή κάθε σπατάλης. Και εδώ δεν χωρούν εκπτώσεις, συμβιβασμοί και συμψηφισμοί.

Στις λίγες αυτές ημέρες και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογραφής των οικονομικών του νέου Δήμου, ήρθαν ήδη στην επιφάνεια αρκετές αρνητικές πλευρές της διαχείρισης των οικονομικών των συνενωθέντων Δήμων, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν προκλητικά τα όρια της νομιμότητας. Για μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να βρισκόμαστε στην ανάγκη να χειριστούμε τέτοιες υποθέσεις.  Είμαστε ωστόσο αποφασισμένοι να ρίξουμε άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που κινούνται σε αυτό το πεδίο. Μα, πάνω απ’ όλα, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αρχές λειτουργίας τέτοιες, που να μην επιτρέπουν, κατά το δυνατόν, την επανάληψη ανάλογων καταστάσεων, ούτε να επιτρέπουν  η διαχείριση δημοτικών υποθέσεων να μετατρέπεται σε προσωπική υπόθεση του όποιου πολιτικού προσώπου ή υπηρεσιακού παράγοντα.

Και αυτό αφορά όλους. Ισχύει για όλους:
Νομιμότητα παντού.
Διαφάνεια παντού.
Κοινωνική ευαισθησία, ναι.
Φιλικές εξυπηρετήσεις, όχι.

Αγαπητοί εργαζόμενοι,

Στην προσπάθεια για την οργάνωση του νέου Δήμου είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές και ρήξεις με λογικές, πρακτικές και αντιλήψεις μιας άλλης εποχής.

Θέλουμε οι εργαζόμενοι στο Δήμο να είναι πρωτοπόροι στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν πνεύμα δημιουργικής πρωτοβουλίας και όχι ευθυνοφοβίας. Θέλουμε να νιώθουν συμμέτοχοι στο κοινωνικό αποτέλεσμα του Δήμου και όχι απλά εκτελεστικά όργανα, απλοί εντολοδόχοι.

Θέλουμε οι πολίτες να βλέπουν στους εργαζόμενους του Δήμου, τους θεματοφύλακες της κοινής, Δημοτικής μας Περιουσίας, και όχι κάποιους βολεμένους και αδιάφορους για το δημόσιο συμφέρον. Να βλέπουν ανθρώπους που θα αναζητούν λύσεις για το κάθε πρόβλημα και όχι επιχειρήματα για να αποφύγουν την αντιμετώπισή του. Να έχουμε ως αρχή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση και μάλιστα δεν υπάρχει πρόβλημα με μια λύση. Στο χέρι μας είναι να βρίσκουμε κάθε φορά τη λύση που εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη και το Δήμο.

Θέλουμε ο Δήμος μας να γίνει, με τη συνεισφορά όλων μας, η ασπίδα της τοπικής κοινωνίας απέναντι στη λαίλαπα της μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής και πολιτιστικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος μας.

Και η καλύτερη συνταγή, είναι η πλήρης ηθική αποκατάσταση του δημόσιου λειτουργού, που θα συντελείται, μέρα με τη μέρα, με την εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης, της   διαφάνειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτές τις αρχές πρέπει να καταστήσουμε κώδικα της καθημερινής μας δουλειάς. Έτσι και οι διεκδικήσεις μας και οι διεκδικήσεις σας θα αποκτούν ευρύτερη κοινωνική νομιμοποίηση.

Να ξέρετε ότι με τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές,  θα έχετε στο πρόσωπο της νέας Δημοτικής Αρχής έναν καθημερινό φίλο, ένα συμπαραστάτη στα προβλήματά σας, ένα σύμμαχο στις δίκαιες διεκδικήσεις σας. Σε αντίθετη, όμως, περίπτωση, θα είμαστε  απέναντι, χωρίς δεσμεύσεις από προσωπικές φιλίες και πολιτικές σχέσεις και χωρίς εξαρτήσεις από οποιαδήποτε συμφέροντα. Και να ξέρετε ότι αυτό που λέμε, το εννοούμε. Όσοι θεώρησαν ότι οι προεκλογικές μας διακηρύξεις αποτελούσαν τα συνήθη λόγια του αέρα, θα διαπιστώσουν κάθε μέρα ότι η μια έκπληξη θα διαδέχεται την επόμενη.

Αγαπητοί εργαζόμενοι,

Ξεκινήσαμε ήδη την τιτάνια προσπάθεια για την οργάνωση του νέου Δήμου και των Επιχειρήσεων και Οργανισμών του. Τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με την ενοποίηση και στέγαση των υπηρεσιών, με την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και τόσα άλλα, ζητούν τη λύση τους. Είναι σίγουρο ότι, αργά ή γρήγορα, οι λύσεις θα βρεθούν.  Είναι υπαρκτός, όμως, ο κίνδυνος τα προβλήματα αυτά να αποσπάσουν αποκλειστικά την προσοχή μας, όταν οι πολίτες βιώνουν τη δική τους αδυσώπητη καθημερινότητα.

Πολύ λίγο νοιάζονται οι πολίτες για το πού θα στεγαστεί τούτη ή εκείνη η υπηρεσία, όταν τα σκουπίδια τους πνίγουν, όταν το τιμολόγιο του νερού είναι δυσβάστακτο,  όταν το κυκλοφοριακό τους αποδιοργανώνει ή, πολύ περισσότερο, όταν κυριαρχεί το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας, της δυστυχίας. Είναι ανάγκη, λοιπόν, υπερβάλλοντας εαυτούς, να αντιμετωπίσουμε τα οργανωτικά μας προβλήματα, ταυτόχρονα με την υλοποίηση του κοινωνικού και αναπτυξιακού  μας ρόλου.

Οι δεσμεύσεις μας, που έτυχαν της λαϊκής επιβεβαίωσης στις πρόσφατες εκλογές, είναι πλέον δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, συνεπώς και των εργαζομένων. Και μπορούν να συνοψιστούν στις εξής έξι:

Δέσμευση πρώτη: Η μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον του νέου Δήμου αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους πολίτες, ακόμη κι αν κατοικούν στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου. Ο νέος Δήμος γίνεται η βάση της ενιαίας δημοκρατικής διακυβέρνησης όλων των δημοτικών ενοτήτων που συνενώνονται.

Δέσμευση δεύτερη: Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κορυφαίος στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του νέου Δήμου Βόλου  είναι για μας ζήτημα συνείδησης και κοινωνικής ευθύνης. Ο  Βόλος πρέπει να γίνει μια  πόλη με συνοχή και αλληλεγγύη.

Δέσμευση τρίτη: Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τα μικρά από τα μεγάλα και τα μεγάλα από τα μικρά. Δήμος για μας είναι η πολιτική της καθημερινής μας ζωής. Η προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη του περιβάλλοντος διαπερνά κάθε δράση μας. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την προστασία και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, τη διατήρηση, προστασία και  επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου, τις μεγάλες αναπλάσεις, καθώς και τις αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις με τις οποίες αναβαθμίζουμε το αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Σχεδιάζουμε μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική, πόλη καθαρή και φιλική.

Δέσμευση τέταρτη: Η Ευρώπη, η ανθρωπότητα ολόκληρη, έχουν μπει σε νέα εποχή. Ο Βόλος μπορεί να λάμψει και να ξεχωρίσει σ’ αυτή τη νέα εποχή. Πέρασε η εποχή με τα σκόρπια έργα και τις αποσπασματικές παρεμβάσεις. Σήμερα χρειάζεται πια η αντίληψη της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης και της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου. Αυτή την αντίληψη εκφράζει το πρόγραμμά μας, με κορυφαίο στρατηγικό στόχο τη δημιουργία νέων, υγιών και βιώσιμων θέσεων εργασίας και τη στήριξη των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων.

Δέσμευση πέμπτη: Προωθούμε τη διεθνή προβολή της περιοχής μας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Δέσμευση έκτη: Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για μια τοπική  συμφωνία με όλες τις κοινωνικές και  παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, που θα συνεγείρει και θα κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία σε κοινούς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Αλλά και για μια ελάχιστη συμφωνία με τις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναιρέσουν τον θεσμικό ρόλο τους και την υποχρέωσή τους να ασκούν πολιτικό έλεγχο. 

Αγαπητοί εργαζόμενοι,

Ξέρουμε ότι έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ. Και θα βάλουμε τα δυνατά μας να τον περάσουμε.
 Η συλλογική φιλοδοξία μας είναι να ταυτιστούμε με μια περίοδο αλλαγών, έργων και δημιουργίας, για το νέο Δήμο Βόλου που ονειρευόμαστε. Γιατί ο Βόλος το αξίζει.
 Έχουμε λάβει μια ισχυρή εντολή από το λαό, την οποία θα τιμήσουμε στο ακέραιο.
 Σε αυτή  την προοπτική,  ξέρουμε ότι το δυνατό μας «όπλο» είστε εσείς. Σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί την αναγεννητική πορεία του νέου Δήμου, με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση,   και να νιώσουμε μαζί τη χαρά της δημιουργίας, της επιτυχίας και της αναγνώρισης από την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: