Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Προοπτικές αναθέρμανσης των σχέσεων Βόλου - Ροστώβ

Τη βούλησή του για αναθέρμανση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων Βόλου και Ροστώβ του Ντον, εκφράζει ο ελληνικής καταγωγής Βουλευτής της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδης, μέσω επιστολής που απέστειλε στο Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη ο στενός του συνεργάτης κ. Θρ. Ευτυχίδης.
Ο κ. Σαββίδης, οποίος εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ροστώβ, απευθύνει πρόσκληση στον κ. Σκοτινιώτη να επισκεφθεί την πόλη του, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Βόλου, προκειμένου «να τεθεί σε λειτουργία η τυπική αδελφοποίηση που υπάρχει μέχρι τώρα και να μετατραπεί σε ουσιαστική συνεργασία σε μια σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.

Απαντώντας ο κ. Σκοτινιώτης σημειώνει ότι αποδέχεται την πρόσκληση καθώς η συνάντηση αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει την αναθέρμανση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο πόλεων, που θα είναι πολύτιμες για τους κατοίκους του Βόλου και του Ροστώβ, πάνω σε θέματα αναπτυξιακού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως τον προσεχή Μάϊο, σε ημερομηνία που από κοινού θα προσδιορίσουν οι δυο πλευρές.
Επιδίωξη της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη, είναι το θέμα των αδελφοποιήσεων να τεθεί σε νέα βάση, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αξιοποίησης κάθε δυνατότητας, ώστε να στηριχθεί η εξωστρέφεια της πόλης και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Οι σχέσεις Βόλου-Ροστώβ χρονολογούνται από το 1955, επί δημαρχίας Καρτάλη, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται οι πρώτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που οδήγησαν τελικά στην αδελφοποίηση των δυο πόλεων. Τον Σεπτέμβριο του 1977 επίσημη αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου, με επικεφαλής τον τότε Δήμαρχο  Θ. Κλαψόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη  στο Ροστώβ έπειτα από πρόσκληση του εκεί Δημάρχου,  Β. Ζελνίν, ο οποίος αργότερα ανταπέδωσε την επίσκεψη αυτή. Η ανταλλαγή επισκέψεων συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο πόλεων και τη δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγών πάνω σε θέματα πολιτισμού, παιδείας, κοινωνικού ενδιαφέροντος κ.α. Ακολούθησε χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις ατόνησαν έως το 1997, οπότε και επιχειρήθηκε από τον Δήμαρχο του Ροστώβ, Μιχαήλ Τσερνισόβ  αναθέρμανση των επαφών. Το Σεπτέμβριο του 1999,  αντιπροσωπεία της πόλης επισκέπτεται το Βόλο με την ευκαιρία της συνάντησης βουλευτών από τις παρευξείνιες πόλεις. Ο Δήμος Βόλου ανταποδίδει την επίσκεψη το Σεπτέμβριο του 2001, ενώ από το 2002 και μετά δεν πραγματοποιείται καμία συνεργασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: