Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Επιλογή Ευθύνης: «Άκυρη η απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ για την ανάθεση μελέτης, όχι στον μειοδότη, αλλά σε εταιρία που έδωσε προσφορά 100 χιλ. ευρώ μεγαλύτερη»


Δεκτή προσφυγή της παράταξης από την Επιτροπή του άρθρου 152
Η Επιτροπή του άρθρου 152 έκανε δεκτή την προσφυγή των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Φ. Λαμπρινίδη και Ν. Στόικου και ακύρωσε την 33/2017 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, με την οποία ανατέθηκε η μελέτη «Σχέδιο διαχείρισης (MASTER PLAN) υδατικών πόρων Δήμου Βόλου», όχι στη σύμπραξη που μειοδότησε, αλλά στη σύμπραξη που έδωσε προσφορά 100 χιλιάδες ευρώ μεγαλύτερη, με τον ισχυρισμό ότι η μειοδότρια σύμπραξη δεν αιτιολόγησε επαρκώς την «ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά της». Η Επιτροπή του άρθρου 152 δικαίωσε τους προσφυγόντες δημοτικούς συμβούλους και ακύρωσε τη σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, κρίνοντας ότι «η εισήγηση δεν έχει την απαιτούμενη εκ του νόμου ειδική, πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την απόρριψη της καλύτερης προσφοράς, απλά αρκείται σε κάποιες επισημάνσεις».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι στην προσφυγή τους επικαλούνταν ότι η απόφαση εκδόθηκε με βάση νομοθετικό πλαίσιο που έχει καταργηθεί και ότι η αιτιολόγησή της ήταν εντελώς γενική και αόριστη. Πολύ περισσότερο, που η εν λόγω απόφαση ήταν αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ, αφού απορρίφθηκε η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, χωρίς να τεκμηριώνονται εύλογοι, αναγκαίοι και πρόσφοροι λόγοι, που να δικαιολογούν ότι αυτό έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκτέλεση της σύμβασης. Έτσι, η ΔΕΥΑΜΒ καλούνταν, εντελώς αδικαιολόγητα, να επιβαρυνθεί με επιπλέον 100.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης, από ίδιους πόρους, αφού η οικονομική προσφορά της σύμπραξης στην οποία ανατέθηκε με την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, ανέρχεται σε 219.306,00 € πλέον ΦΠΑ, ενώ η οικονομική προσφορά της σύμπραξης η οποία απορρίφθηκε, ανέρχεται σε 119.297,00 € πλέον ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», «η παράταξή μας απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι ασκεί ουσιαστική, γόνιμη και δημιουργική αντιπολίτευση, με αποκλειστικό γνώμονα το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον. Καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει τάχιστα στην ανάθεση της μελέτης, με απόφαση που θα είναι σύμφωνη με τη νομιμότητα και το συμφέρον της Επιχείρησης. Αρκετό χρόνο χαράμισε άσκοπα με τη μελέτη αυτή, καθαρά από στείρα και άγονη στάση απέναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού η δημοπράτησή της καθυστέρησε αδικαιολόγητα πάνω από δύο χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη μπορούσε και έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί αμέσως μετά τη ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, τον Σεπτέμβριο 2014, αφού η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ της παρέδωσε ολοκληρωμένο φάκελο, έτοιμο προς δημοπράτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: