Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

«Επιλογή Ευθύνης» : Να επανεξετάσει η ΔΕΥΑΜΒ τα τέλη άρδευσης

Δεν μπορεί η κάθε Τοπική Κοινότητα να σηκώνει το δικό της μπαϊράκι

«Το θέμα των τελών άρδευσης είναι κατεξοχήν πολιτικό και κοινωνικό, και ως τέτοιο θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε. Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και τον νέο πρόεδρό της να επανεξετάσουν τα τέλη άρδευσης, ώστε τα τιμολόγια που θα καθοριστούν να  είναι δίκαια και να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της κάθε Τοπικής Κοινότητας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η παράταξή μας είναι διατεθειμένη να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η  θέση που από την πρώτη στιγμή η παράταξή μας υπερασπίζεται  σταθερά και με συνέπεια για το μείζον θέμα της διαχείρισης του νερού, στηρίζεται σε τέσσερις βασικές παραδοχές: α) το νερό είναι δημόσιο – κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, συνεπώς όλοι δικαιούνται να έχουν ισότιμη πρόσβαση σ’ αυτό, ασχέτως  αν κατοικούν ή εργάζονται σε μικρή ή μεγαλύτερη απόσταση από τις πηγές, β) με αυτό το δεδομένο, επιβάλλεται να υπάρχει ενιαία, ολοκληρωμένη, ορθολογική και αειφορική διαχείριση του υδατικού δυναμικού όλης της λεκάνης διαχείρισης του Δήμου Βόλου, γ) φορέας της διαχείρισης αυτής δεν μπορεί παρά να είναι η ΔΕΥΑΜΒ, που αποτελεί αμιγώς  δημοτική, κοινωφελή επιχείρηση, και δ) η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται με τρόπο, ώστε αφενός να διασφαλίζεται η οικολογική ισορροπία κάθε περιοχής και η αναπαραγωγή του οικοσυστήματος, αφετέρου να παρέχεται καλής ποιότητας πόσιμο νερό σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και να εξασφαλίζεται επάρκεια νερού για άρδευση.
Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμοδιότητα της άρδευσης ανατέθηκε από το 2013 στη ΔΕΥΑΜΒ.
Δυστυχώς, όπως οι  πάντες γνωρίζουν, επί δύο χρόνια δίναμε μόνοι μας τη μάχη αυτή, χωρίς ποτέ να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, όταν οι άλλες παρατάξεις λειτουργούσαν στο θέμα αυτό με απίστευτο πολιτικό καιροσκοπισμό. Οι θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και οι άθλιες επιθέσεις εις βάρος μας είναι καταγεγραμμένες σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ και είναι νωπές ακόμη στη μνήμη των συμπολιτών μας.
Τη μοναχική αλλά υπεύθυνη αυτή στάση, την κρατήσαμε, χωρίς καμία έκπτωση,  και κατά την προεκλογική περίοδο, όταν  οι άλλοι συνδυασμοί, προεξάρχοντος του συνδυασμού Μπέου, κατέφευγαν σε ένα όργιο δημαγωγίας και πολιτικής κερδοσκοπίας για το θέμα αυτό (μια περιήγηση στο διαδίκτυο είναι άκρως αποκαλυπτική).
Η σημερινή δημοτική αρχή, μετά την εκλογή της, έκανε στροφή 180 μοιρών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα προχώρησε στον καθορισμό των τελών άρδευσης για το 2015. Τα τέλη ωστόσο που επέβαλε, διαφοροποιούνται ριζικά από Τοπική Κοινότητα σε Τοπική Κοινότητα, χωρίς καμία τεκμηρίωση και καμία αιτιολογία και χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Επί παραδείγματι, για αρδευόμενη ιδιοκτησία 10 στρεμμάτων, ο καταναλωτής του Αγίου Βλασίου θα καταβάλει 55,00 €, ο καταναλωτής των Άνω και Κάτω Λεχωνίων 174 €, ο καταναλωτής Πορταριάς – Κατωχωρίου – Βόλου 550 €, ο καταναλωτής του Άνω Βόλου 27,50 €! Εξάλλου, το πάγιο τέλος επιβάλλεται ανά καταναλωτή και όχι ανά αγροτεμάχιο, προκαλώντας προφανείς αδικίες.  
Η δημοτική μας ομάδα προσέφυγε, για τους παραπάνω και μόνο λόγους, κατά της συγκεκριμένης απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Φυσικά μόνο έκπληξη δεν μας προκαλεί το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη απέρριψε την προσφυγή μας, με μια απόφαση νομικά διάτρητη που εκθέτει αυτούς που την έλαβαν, κάνοντας για μια ακόμη φορά «πλάτες» στη Δημοτική Αρχή.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν τα στοιχεία που εκ των υστέρων προσκόμισε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στην Αποκεντρωμένη, προκειμένου να της δώσει τα προσχήματα για την απόρριψη της προσφυγής μας. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται παραδόξως σε αριθμό καταναλωτών κατά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, την ώρα όμως που η επιβολή των τελών γίνεται είτε ανά στρέμμα είτε ανά δέντρο! Επιπλέον, ο αριθμός των αναφερομένων καταναλωτών είναι εντελώς αυθαίρετος, αφού, επί παραδείγματι, ο Άγιος Λαυρέντιος εμφανίζεται με 821 καταναλωτές, ενώ η Αγριά εμφανίζεται με 146, η Πορταριά με 15, τα Κάτω Λεχώνια με 154, τα Ανω Λεχώνια με 234, η Ιωλκός (δηλαδή Άγιος Ονούφριος, Ανακασιά και Άνω Βόλος μαζί) με 60, και πάει λέγοντας! Είναι προφανές ότι, μετά τη μη ανταπόκριση  των καταναλωτών ώστε να δημιουργηθεί αξιόπιστο Μητρώο Άρδευσης, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ καταφεύγει  σε κάποιες αναξιόπιστες καταστάσεις που υπήρχαν στις παλιές Κοινότητες.
Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι με το έγγραφο που εκ των υστέρων υπέβαλε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στην Αποκεντρωμένη, αποδέχεται ως δεδομένο πλέον τον διαχωρισμό των δημοτών – καλλιεργητών  ανάμεσα σε αυτούς που διαχειρίζονται το θέμα της άρδευσης ερήμην της ΔΕΥΑΜΒ, έχοντας ανακηρύξει τις Τοπικές τους Κοινότητες ως «αυτόνομη επικράτεια» (Αγριά, Δράκεια, Άγιο Βλάσιο, Πορταριά και Μακρινίτσα), και στους υπολοίπους των άλλων Τοπικών Κοινοτήτων, που λειτουργούν σεβόμενοι τους νόμους και τις αποφάσεις της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου Βόλου. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ  παραβλέπει δυστυχώς ότι, με τον τρόπο αυτό, ανοίγει επικίνδυνα τον «ασκό του Αιόλου».
Το θέμα, φυσικά, είναι κατεξοχήν πολιτικό και κοινωνικό, και ως τέτοιο θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε. Δικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε προσκόμματα στην καθορισμό τελών άρδευσης –το αντίθετο μάλιστα-, αλλά να συμβάλουμε στο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να καμφθούν οι αντιδράσεις, τουλάχιστον των καλοπροαίρετων που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί η κάθε Τοπική Κοινότητα να σηκώνει το δικό της μπαϊράκι. Για να έχει όμως η προσπάθεια αυτή πιθανότητες επιτυχίας, η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να πείσει ότι αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους δημότες - καλλιεργητές και ότι τα τιμολόγια άρδευσης είναι δίκαια και ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της κάθε Τοπικής Κοινότητας. Καλούμε, λοιπόν,  τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και τον νέο πρόεδρό της  να επανεξετάσουν τα τέλη άρδευσης, κάτω από αυτό το πρίσμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η παράταξή μας είναι διατεθειμένη να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις».





Δεν υπάρχουν σχόλια: