Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ακόμη φιάσκο του κ.Μπέου - Η απελθούσα Δημοτική Αρχή δεν επιβάρυνε αλλά ξελάσπωσε το Δήμο

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Βόλου, Α.Μπέου, ο τέως Δήμαρχος, Πάνος Σκοτινιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Τελικά πράγματι «έπεσαν τα μαλλιά μας», αφού η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη τύπου του κ. Μπέου  αποδείχθηκε ένα ακόμη φιάσκο. Ωστόσο, αυτό που δυστυχώς μένει ως πικρή γεύση, είναι ότι τα   επόμενα χρόνια, χρόνια εξαιρετικά κρίσιμα για την πόλη και τη χώρα, ο Δήμος Βόλου θα ζήσει παρακμιακά φαινόμενα. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ.Μπέος θα προσπαθούσε, «με νύχια και με δόντια», να ακυρώσει αυτό που και οι πλέον αυστηροί κριτές του έργου της απελθούσας Δημοτικής Αρχής ουδέποτε αμφισβήτησαν: την προσήλωσή μας στη νομιμότητα και τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση του δημοτικού χρήματος. Αυτό δηλαδή που με τίποτα ο ίδιος δεν μπορεί να αντέξει.
Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι κατεξοχήν στο κορυφαίο αυτό θέμα, η σύγκριση με τη δική του Δημοτική Αρχή θα είναι καταλυτική. Δεν έχει κλείσει άλλωστε ούτε ένας μήνας και ο κ,Μπέος έχει ήδη δείξει τη γνωστή «αλλεργία» του απέναντι στη νομιμότητα και την έννοια του δημοσίου συμφέροντος.
Ο κ. Μπέος και οι συνεργάτες του επί τέσσερις μήνες έκαναν «φύλλο και φτερό» όλες τις υπηρεσίες για να ανακαλύψουν κάποιο ίχνος, έστω, σκανδάλου, ώστε να δικαιολογήσουν τις προεκλογικές αθλιότητες. Και αφού απέτυχαν παταγωδώς, το έριξαν στη λαθροχειρία, τη «δημιουργική λογιστική» και το ψέμα.
Ο κ.Μπέος, ακολουθώντας πιστά την παλαιοκομματική παράδοση,  ισχυρίζεται ότι «παρέλαβε χάος». Αποφεύγει ωστόσο συστηματικά να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: αν, δηλαδή, η οικονομική διαχείριση  των 3½ χρόνων της απελθούσας Δημοτικής Αρχής επιβάρυνε ή ξελάσπωσε το Δήμο και πόσο.
Η μεγάλη πολιτική αβροφροσύνη προς τους έχοντες την ευθύνη για τις «αμαρτίες» που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι. Διότι μπορεί να προσπαθεί να εμφανιστεί ως το νέο και άφθαρτο, ο ίδιος όμως και το κλειστό και αδιαφανές σύστημα εξουσίας που έχει δημιουργήσει και που κάνει το πραγματικό κουμάντο στο Δήμο,  είναι ποτισμένοι μέχρι το μεδούλι με τις πιο φαύλες, καθεστωτικές αντιλήψεις των τελευταίων 40 χρόνων. Γι’ αυτό και βγάζει λάδι όσους δημιούργησαν το πρόβλημα. Γι’αυτό και προσπαθεί να χρεώσει τα πάντα σ’ εμάς, που με τιτάνια προσπάθεια  καταφέραμε να κρατήσουμε  το Δήμο όρθιο και να αποδείξουμε ότι μπορεί, τελικά, να υπάρξει Δήμος σε πλήρη ρήξη με την τοπική διαπλοκή, την παλαιοκομματική φαυλότητα, την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις,  Δεν θα κουράσουμε με αριθμούς. Περιοριζόμαστε μόνο να πούμε ότι, σε μια περίοδο που οι πόροι προς την ΤΑ μειώθηκαν κατά 62% -θέμα για το οποίο ο κ.Μπέος δεν ψελλίζει λέξη-  από τα 14,1 εκατ. ευρώ δανείων των πρώην δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων (11,5 των πρώην 9 ΟΤΑ + 2,6 των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων), αποπληρώσαμε τα 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ η απελθούσα δημοτική αρχή δεν επιβάρυνε το Δήμο με νέο δανεισμό (το ένα και μοναδικό δάνειο που πήραμε, εξοφλήθηκε). Επιπλέον, από τα 11,3 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων προς προμηθευτές, όπως είχαν καταγραφεί στον ισολογισμό έναρξης 2011, εξοφλήσαμε τα 8,7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει  μείωση κατά 77% (σήμερα οι υποχρεώσεις αυτές έχουν περιοριστεί στα 2,6 εκατ.). Τέλος, από τα 9,9 εκατ. ευρώ που καταβάλαμε το 2011 ως επιχορηγήσεις στα πρώην νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των συνενωθέντων ΟΤΑ, τα  3,5 εκατ. ευρώ περίπου αφορούσαν εξόφληση υποχρεώσεων ως το 2010. Ταυτόχρονα ο Δήμος ανέλαβε, το 2011, υποχρεώσεις των πρώην δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, οι οποίες εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις και εξοφλούνται κανονικά όλο αυτό το διάστημα.  Όσο για τις δικαστικές εκκρεμότητες και τις απαλλοτριώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ.Δήμαρχος, και αυτές αφορούν εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν και είναι καταγεγραμμένες σε όλα τα  σχετικά έγγραφα. Τέλος, για τη «στάση πληρωμών» που δήθεν υπήρξε από τον Μάιο του 2014, πρόκειται για ένα κραυγαλέο ψέμα, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, αφού συνεχίστηκε η κανονική ροή πληρωμών.
Ο κ.Μπέος μάς κατηγόρησε για τον τρόπο που έγινε η παράδοση στη νέα Δημοτική Αρχή. Αυτό που του απαντάμε είναι ότι η απελθούσα Δημοτική Αρχή, από το ίδιο το βράδυ των εκλογών, εξέπεμψε ένα άλλο πολιτικό ήθος που δεν συνηθίζεται στη χώρα μας και εξασφάλισε στη νέα δημοτική αρχή υποδειγματικές συνθήκες ενημέρωσης και προετοιμασίας για την ανάληψη των καθηκόντων της. Παράλληλα, έχουμε αναθέσει σε ορκωτούς ελεγκτές να συντάξουν ενδιάμεση έκθεση τόσο για το Δήμο όσο και για όλα τα νομικά του πρόσωπα, ώστε να είναι απολύτως σαφή και ελεγμένα τα οικονομικά στοιχεία και η οικονομική θέση του Δήμου στις 31 Αυγούστου. Υπάρχει, βέβαια,  ένα θέμα στο οποίο όντως οι διαφορές μας είναι ριζικές. Ο κ.Μπέος θεωρεί ότι Δήμος είναι ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι στρατιές των άτυπων ή μη συμβούλων που κουβαλάει μαζί του. Εμείς πιστεύουμε ότι Δήμος είναι  πρωτίστως οι υπηρεσίες του, που διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη θεσμική μνήμη, ώστε να υπηρετείται αποτελεσματικά ο πολίτης. Εμείς λοιπόν δεν πήραμε τον Δήμο μαζί μας. Τα πάντα (έγγραφα, φάκελοι, κλειδιά κλπ) υπάρχουν στις υπηρεσίες.
Για το θέμα της ΕΡΓΗΛ που επίσης κληρονομήσαμε από  το παρελθόν, θα αποφύγουμε προς το παρόν μιλήσουμε, γιατί ξέρουμε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο. Όταν το κρίνουμε αναγκαίο, έχουμε να πούμε πολλά, πάρα πολλά. Ελπίζουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα ακολουθήσει τη «γραμμή» που εμείς χαράξαμε, χάρις στην οποία ο Δήμαρχος μπορεί σήμερα να λέει ότι δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ που χρωστάει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ που χρωστάει στη ΔΕΥΑΜΒ. Μας  προβληματίζουν, ωστόσο, κάποιες διατυπώσεις του Δημάρχου –ελπίζουμε να είναι εν τη ρύμη του λόγου του-, όπως και η προσπάθειά του να μετατοπιστεί το θέμα από τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους που έχουν φέρει τη  ΔΕΥΑΜΒ  σε δυσμενή θέση, στους όποιους νομικούς χειρισμούς. Όσο για τους υπαινιγμούς του κ.Μπέου σε σχέση με το πώς το έγγραφο που έστειλε προς το ΤΕΕ δημοσιοποιήθηκε σε τοπική εφημερίδα και το πληροφορήθηκε η ΕΡΓΗΛ, αυτό που εμείς πληροφορηθήκαμε διερευνώντας το θέμα, είναι ότι το έγγραφο αυτό δεν πέρασε από το πρωτόκολλο ούτε του Δήμου ούτε της ΔΕΥΑΜΒ, δεδομένου ότι το έστειλε πριν αναλάβει τυπικά τα καθήκοντά του, κατατέθηκε δε χέρι-χέρι από τον Αντιδήμαρχο κ.Σταυρίδη στο πρωτόκολλο του ΤΕΕ. Ας ψάξει λοιπόν αλλού.
Τέλος, για τα Σφαγεία θα υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση από τα στελέχη του φορέα, η οποία θα αποτυπώνει την πραγματικότητα που διαστρεβλώθηκε.  Αυτό που εμείς επισημαίνουμε, είναι ότι τα Σφαγεία, τα οποία αποτελούσαν όχι δημοτική αλλά διαδημοτική επιχείρηση με τη συμμετοχή και της Νομαρχίας και άλλων φορέων, είναι ένα ακόμη πρόβλημα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, που αποτελούσε διαρκή αιμορραγία για το Δήμο, στο οποίο η απερχόμενη Διοίκηση του φορέα έδωσε, με διαφάνεια και νομιμότητα, συμφέρουσα και βιώσιμη λύση. Επιπλέον, παρέπεμψε στην Εισαγγελία τη διερεύνηση των όποιων θεμάτων υπάρχουν γύρω από την επένδυση εκσυγχρονισμού τους. 
Τώρα που ο κ.Μπέος ήλθε σε επαφή με την πραγματικότητα, είναι προφανές πως αναζητά  άλλοθι για να μην πληρώσει το αντίτιμο των προσδοκιών που ο ίδιος καλλιέργησε. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι  «στην πολιτική περισσότερο και από φίλους, χρειάζεσαι έναν εχθρό». Η αντίληψη αυτή μπορεί προεκλογικά να αποδείχθηκε χρήσιμη στον κ.Μπέο. Τώρα όμως που καλείται να ασκήσει Διοίκηση και να διαχειριστεί τα μείζονα θέματα της πόλης, είναι και  αδιέξοδη και επικίνδυνη. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο το καλύτερο και για το Δήμο και για την πόλη και για τη Δημοτική Αρχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: