Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

“Επιλογή Ευθύνης”: Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση της μελέτης Ι/Κ Μπουρμπουλήθρας έως Α/Κ Λαρίσης του Περιφερειακού

Σχολιάζοντας τη σημερινή σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων κ.Δ.Κολυνδρίνη για την πορεία υλοποίησης της μελέτης του Τμήματος Ι/Κ Μπουρμπουλήθρας έως Α/Κ Λαρίσης του Περιφερειακού, από το γραφείο τύπου της δημοτικής παράταξης «Επιλογή ευθύνης-Πάμε Μπροστά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Όπως ενημερωθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων κ.Δ.Κολυνδρίνη σύσκεψη για την πορεία εκπόνησης της μελέτης του Τμήματος Ι/Κ Μπουρμπουλήθρας έως Α/Κ Λαρίσης του Περιφερειακού, την οποία υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Προκαλεί εντύπωση  ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις μέρες μετά από ανάλογη σύσκεψη για την πορεία του Περιφερειακού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με την παρουσία του Γ.Γ. του ΥΠΟΜΕΔΙ, κ.Σιμόπουλου. Προκαλεί ακόμη εντύπωση  ότι στη σημερινή σύσκεψη δεν συμμετείχε (δεν κλήθηκε;) ο Δήμος Βόλου, παρότι πρόκειται για έργο μείζονος σημασίας για την πόλη αφού η   κατασκευή του θα ανακουφίσει σημαντικά την κυκλοφορία της, όπως επίσης και το ΤΕΕ.
Η σύσκεψη συνοδεύτηκε με καθησυχαστικές εκτιμήσεις ότι η  μελέτη, η οποία συμβασιοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011, θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος. Διατηρούμε ωστόσο βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσο η εκτίμηση αυτή εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα, αφού δεν έγινε καμία αναφορά στο κατά πόσο εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις.
Σημειώνουμε ότι η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε προτείνει την ένταξη της μελέτης στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2013, με προϋπολογισμό 1.702.967,23 ευρώ και πίστωση μόλις 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εκπόνηση μελέτης για την εκτέλεση των απαραίτητων γεωτεχνικών εργασιών – ερευνών προβλέπεται να γίνει με ξεχωριστή σύμβαση, η ανάθεση της οποίας, απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι σε εκκρεμότητα λόγω του προβλήματος χρηματοδότησης.
Σε ανάλογη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί, πριν από ένα περίπου χρόνο, στο Δημαρχείο του Βόλου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, είχε  εκφραστεί η έντονη ανησυχία και  διαμαρτυρία  για την αβεβαιότητα που υπήρχε σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μελετών. Είχε, ταυτόχρονα, επισημανθεί ότι   λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει (14 περίπου έτη) από την έγκριση της Προμελέτης Οδοποιΐας και την αστικοποίηση μέρους της περιοχής διέλευσης του άξονα της Παράκαμψης, θεωρείται αναγκαία η επανεξέταση του εγκεκριμένου κυκλοφοριακού σχεδιασμού, διατυπώθηκαν δε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
Ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, θεωρούμε αναγκαίο  να μη μείνουμε στο επίπεδο των εντυπώσεων, αλλά να υπάρξει ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα, περιμένουμε δε σχετικές πρωτοβουλίες από τη Δημοτική Αρχή τόσο για το συγκεκριμένο τμήμα, όσο και για την παράκαμψη της Αγριάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: