Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η Αργώ γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών

Εκδήλωση, με τίτλο «Η Αργώ γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών», οργανώνει ο Δήμος Βόλου την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 και ώρα 7.30 μ.μ., στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Ειδικότερα, στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση: α) των πρακτικών των δύο Συνεδρίων  με θέμα «Αργοναυτική Εκστρατεία», που έγιναν στο Βόλο και την Τιφλίδα το 2008 και το 2009 αντίστοιχα, με οργάνωση της Ελληνικής και Γεωργιανής  Βουλής  και του Δήμου Βόλου, και β) του βιβλίου του Γιώργου Σούρλα με τίτλο: «Με την Αργώ στην Αρχαία Κολχίδα μετά από 3.500 χρόνια», παρουσιάσεις που έγιναν πρόσφατα και στο πλαίσιο της 2ης Συνδιάσκεψης στη Βουλή (2 Ιουλίου 2014) από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες φιλίας Γεωργίας - Ελλάδας και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων. 
Το βιβλίο του Γ. Σούρλα «Με την Αργώ στην Αρχαία Κολχίδα μετά από 3.500 χρόνια» αναφέρεται στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του μεγάλου θησαυρού της Αργοναυτικής Εκστρατείας, μιας μυθικής διαδρομής η οποία εν συνεχεία κατέστη παρακαταθήκη της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο για το Βόλο και τη Μαγνησία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί από τον Πρέσβη  της Γεωργίας D. Bakradze, τους πρώην Δημάρχους Βόλου Α.Βούλγαρη  και  Κ.Μήτρου,  τον Πρόεδρο  του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ»,  Α. Κούρτη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ 2008» Χ.Γούσιο. Θα ακολουθήσουν  οι ομιλίες  από τον Γενικό  Γραμματέα  Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ.Σούρλα, την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών Δρ. Β.Αδρύμη – Σισμάνη και τον Πρόεδρο του  Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών,  Δρ. A.Mikhaberidze. Η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση της νέας παραγωγής του Δήμου Βόλου για την τουριστική προβολή της Αργούς.
Η εκδήλωση θα εστιαστεί στο μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, ο οποίος αποτελεί κορυφαία διαχρονική επιλογή του αναπτυξιακού και πολιτιστικού σχεδιασμού του Δήμου Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η επιλογή του Δήμου Βόλου να κατασκευάσει ομοίωμα του μυθικού σκάφους «Αργώ», το πειραματικό ταξίδι του πλοίου που έγινε το 2008 και το πολιτιστικό ταξίδι το 2009 στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συμβολή της Ελληνικού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Γιώργου Σούρλα. Στο πνεύμα αυτό εντάχθηκε και η αδελφοποίηση του Δήμου Βόλου τόσο με το Μπατούμι όσο και με το Πότι της Γεωργίας σε συνέχεια των δυο επιστημονικών συνεδρίων, στο Βόλο και την Τιφλίδα, στα οποία οι συμμετέχοντες διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές από την Ελλάδα και τη Γεωργία τεκμηρίωσαν τις διαχρονικές σχέσεις των κατοίκων του Αιγαιακού χώρου με τον περίγυρο της Μαύρης Θάλασσας.
Σχετικά με την Αργώ και την αξιοποίησή της, στον άμεσο σχεδιασμό του Δήμου Βόλου, όπως μεταξύ άλλων τόνισε στην παρέμβασή του στη 2η  Συνδιάσκεψη, στη Βουλή, ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, είναι :
1. Η δημιουργία του «Μουσείου της Αργούς». Ήδη ολοκληρώνεται ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων, που αφορά την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία ενός θεματικού Μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει τη σύγχρονη «Αργώ» ως μνημείο, αναλύοντας την ιστορία της τόσο μέσα από τον μύθο και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με αυτόν, όσο και μέσα από το ομοίωμα του σκάφους και την προσπάθεια αναβίωσης του  σύγχρονου ταξιδιού προς την Κολχίδα. Ο χώρος του μουσείου θα είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα μέσα οπτικοακουστικής, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή και να βιώσει το μύθο. Το έργο θα είναι ώριμο για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020.
2. Η αναγνώριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της μυθικής διαδρομής της Αργούς, ως πολιτιστικής διαδρομής, στο πλαίσιο και της διεκδίκησης από το Βόλο του  τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Στόχος είναι να προβληθεί το κατεξοχήν πολιτιστικό προϊόν της περιοχής μας, δηλαδή ο μύθος των Αργοναυτών, που επηρέασε για χιλιετίες όλον τον πολιτισμένο κόσμο, εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών, ποιητών και ερευνητών. Αφετέρου, να δοθεί η δυνατότητα μιας μόνιμης, πολύπλευρης συνεργασίας, που θα αφορά θέματα τουρισμού και πολιτισμού, με γνωστά λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, που επίσης εμπλέκονται με το μύθο των Αργοναυτών.
3. Η καθιέρωση ενός μεγάλου, ετήσιου, διεθνούς φεστιβάλ στο Βόλο, με τίτλο «Αργοναυτικά»,  με αναπτυξιακή και πολιτιστική διάσταση και εκατοντάδες εκδηλώσεις σε συμπυκνωμένο χρόνο, στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.  Τα «Αργοναυτικά»  θα ενισχύσουν την επικοινωνία του Βόλου με τις περιοχές του Μαύρης Θάλασσας που συνδέονται με το μύθο των Αργοναυτών,  θα ενδυναμώσουν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία και θα ενθαρρύνουν  την ανάπτυξη κοινών  επιχειρηματικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: