Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Το «Κοινόν των Μαγνήτων» τίμησε τον Π.Σκοτινιώτη για τη συμβολή του στην προώθηση των κοινών στόχων

Δείπνο προς τιμήν του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη για την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία του Σωματείου τους, πριν από 13 χρόνια, και την ουσιαστική στήριξη που παρείχε στο έργο τους μέχρι σήμερα, παρέθεσαν τα μέλη του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Κοινό των Μαγνήτων», την Πέμπτη στο Ξενία. Τόσο ο νυν Πρόεδρος του «Κοινού» κ.Αχιλλέας Παπαρσένος, όσο και ο πρώην πρόεδρός του  κ.Απόστολος  Ζουπανιώτης και η γραμματέας του κ. Σοφία Ζαφραντζά- Βερμέουλεν, μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη συνεργασία τους με τον Δήμαρχο Βόλου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για την αμέριστη συμπαράστασή του και την αποτελεσματική αρωγή του στην προώθηση κοινών στόχων.
Ο κ. Παπαρσένος, ειδικότερα, θυμίζοντας ότι ο Πάνος Σκοτινιώτης ως Νομάρχης Μαγνησίας υπήρξε το 2001 ο ιδρυτής του Κοινού των Μαγνήτων,  εξήρε τη διαρκή στήριξη του εγχειρήματος όλα αυτά τα χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υποστήριξε σταθερά, με προθυμία και αποτελεσματικότητα, τους σκοπούς και τους στόχους του “Κοινού”, που είναι η προβολή της Μαγνησίας στο εξωτερικό, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της  στον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα και η προσφορά της πολύτιμης τεχνογνωσίας, εμπειριών και γνώσεις καλών πρακτικών από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μελή μας. Πίστεψε στη βούληση των απόδημων Μαγνήτων για προσφορά στον τόπο τους. Με τη διοργάνωση συνεδρίων και ομιλιών, με τις προτάσεις μας για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη Μαγνησία και τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχουμε αποδείξει τη μέριμνά μας για τη Μαγνησία και ο Δήμαρχος Π.Σκοτινιώτης ήταν πάντα δίπλα μας στις προσπάθειες αυτές. Είμαστε υπόχρεοι και ευγνώμονες και θεωρούμε βέβαιο ότι η συνεργασία μας αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
Ο πρώην Πρόεδρος του «Κοινού» κ. Ζουπανιώτης, κάνοντας αναδρομή στα πρώτα χρόνια της συνεργασίας τους, υπογράμμισε το πάθος με το οποίο ο Π.Σκοτινιώτης εργάστηκε για την ίδρυση του Σωματείου και τη δημιουργία ουσιαστικών δεσμών επικοινωνίας των απόδημων Μαγνήτων με τη ιδιαίτερη πατρίδα τους. Επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει την καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του Σωματείου, έπειτα από ολιγόχρονη αδράνεια, η οποία συνέπεσε χρονικά με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου Βόλου. «Πιθανόν να μην προχωρούσε το “Κοινό” χωρίς τον Π.Σκοτινιώτη», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η στάση του απέναντι στο Σωματείο αποδεικνύει και τη μεγάλη αγάπη του για το Βόλο και τη Μαγνησία. «Ήταν ένας πολύ καλός και, αναμφισβήτητα, ο πιο ενημερωμένος Δήμαρχος στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Ζουπανιώτης.
Η κ.Ζαφραντζά-Βερμέουλεν, από την πλευρά της, χαρακτήρισε θετική συγκυρία το γεγονός ότι το νέο ξεκίνημα του «Κοινού», πριν από 3 περίπου χρόνια, συνέπεσε με την έναρξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι δόθηκε νέα πνοή στην αμφίδρομη σχέση Μαγνησίας – Ομογενειακών  εστιών, με το Δήμο Βόλου να αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες των απόδημων Μαγνησιωτών. «Χάρις στο Δήμο Βόλου, βρήκαμε πεδίο δράσης για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Πλέον έχουμε αποκτήσει τις βάσεις για να συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας το λόγο ο κ.Σκοτινιώτης ευχαρίστησε με τη σειρά του τα μέλη του «Κοινού των Μαγνήτων» για την υποδειγματική συνεργασία που συστηματικά καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη διάθεση για προσφορά των απόδημων Μαγνησιωτών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια της γόνιμης συνεργασίας μας, ότι ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν να κερδίσουν πολλά από την αξιοποίηση των γνώσεων, της εμπειρίας και της θέλησης για προσφορά των αποδήμων συμπατριωτών μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Κοινόν των Μαγνήτων έχει πλέον χειραφετηθεί και μπορεί να στηρίξει ευρύτερες πρωτοβουλίες».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος «η Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης που οδήγησαν σε εφιαλτική άνοδο της ανεργίας, έχει πια επείγουσα ανάγκη από ένα συνεκτικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει τον ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση δεν μπορεί να έχει σχέση με την Ελλάδα που οδήγησε στην κρίση. Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, με βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια της οικονομίας στο σύγχρονο, διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτού του Εθνικού Σχεδίου θα πρέπει να αναζητήσουμε και να διασφαλίσουμε το νέο, πρωταγωνιστικό ρόλο του Βόλου και της Μαγνησίας. Δεν μπορούμε πλέον να ζούμε ούτε αναπολώντας τα “μεγαλεία” του παρελθόντος, ούτε παγιδευμένοι σε μύθους και μεγαλομανίες. Η παρούσα Δημοτική Αρχή Βόλου έχει εδώ και καιρό, ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια, κυρίως μέσα από το Τοπικό Σύμφωνο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη, που αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Δήμου με τους βασικούς τοπικούς φορείς. Η προσπάθεια αυτή όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να αναβαθμιστεί. Στο ζήτημα αυτό η συμβολή του Κοινού των Μαγνήτων μπορεί να είναι καθοριστική».
Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και εξόχως εποικοδομητικό να γίνει προσπάθεια δημιουργίας μιας τοπικής «δεξαμενής σκέψης» (think tank), που θα αποτελούσε ένα διαρκές βήμα διαλόγου και προβληματισμού για το Βόλο και τη Μαγνησία στη νέα εποχή, με αξιοποίηση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων. Αλλά και ένα βήμα για την προβολή της πόλης μας και την προσέλκυση επενδύσεων σε ανταγωνιστικούς κλάδους, που θα δημιουργήσουν νέες, υγιείς θέσεις εργασίας.
Σε αυτό το διάλογο, όπως είπε, που θα συνδυαζόταν και με κατάθεση καλών πρακτικών και εμπειριών από τις χώρες όπου ζουν, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σημαντικοί Βολιώτες της διασποράς που συμμετέχουν στο «Κοινό των Μαγνήτων», το πλούσιο δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστήμονες, κυρίως νέοι, που ζουν και εργάζονται στο Βόλο, στελέχη των επιχειρήσεων και της κοινωνίας πολιτών, κάθε Βολιώτης όπου γης που έχει διάθεση να προσφέρει στον τόπο του και την ιδιαίτερη πατρίδα του. «Είναι σίγουρο πως μέσα από μια τέτοια ζωντανή διαδικασία, θα ξεπηδήσουν από την τοπική κοινωνία και σημαντικές αναγεννητικές δυνάμεις, που θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της πόλης  μας και του νομού τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω πως η ιστοσελίδα που σκοπεύει να δημιουργήσει το «Κοινό των Μαγνήτων», θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η στήριξή μου σε μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτονόητη», κατέληξε ο κ.Σκοτινιώτης.
Προσκεκλημένοι στο δείπνο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ήταν, επίσης, η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ.Νατάσα Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απόστολος Παντσάς, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Ηλίας Ξηρακιάς η δημοτική σύμβουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου κ.Κερασία Μπαρτζιώκα, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου κ.Χρύσα Δραντάκη και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βόλου κ.Μαρία Σπανού, η ιδιαίτερη συμβολή των οποίων στην προώθηση των σκοπών του Κοινού των Μαγνήτων υπογραμμίστηκε με έμφαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: