Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Ενεργά παρόντες στη νέα δημοτική περίοδο με «επιλογή ευθύνης»

Το στίγμα της αντίληψης με την οποία θα κινηθεί η «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» στη νέα δημοτική περίοδο, έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης κ.Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια συνέλευσης των μελών του ψηφοδελτίου, την Τρίτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Ο κ.Σκοτινιώτης έστειλε το μήνυμα ότι η παράταξή του θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη σκοπιά του ολοκληρωμένου προγράμματος του συνδυασμού, υπερασπιζόμενη, ταυτόχρονα, το έργο της παρούσας θητείας και πρωτίστως αυτό που αποτελεί - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - πολύτιμη παρακαταθήκη αυτής της περιόδου: την αταλάντευτη προσήλωση στη χρηστή διοίκηση και στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ολόκληρη η εισήγηση του Π.Σκοτινιώτη εδώ 

«Στη νέα δημοτική περίοδο, η παράταξή μας θα είναι ενεργά και δημιουργικά παρούσα, τιμώντας την ψήφο εμπιστοσύνης που μας έδωσαν 10 χιλιάδες και πλέον συμπολίτες μας. Εννοείται πως θα είναι ενεργά και δημιουργικά παρούσα  από τη θέση  που μας έταξε ο βολιώτικος λαός, πάντα ως δύναμη σταθερότητας, ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής. Από τις ίδιες τις εξελίξεις, εξάλλου, πιστεύουμε πως η παράταξή μας θα διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι «αυτό που δεν θα “τιμήσει” η παράταξή μας στη νέα δημοτική περίοδο, θα είναι η παράδοση που θέλει την εκάστοτε μειοψηφία να λέει “όχι σε όλα”, όταν πρόκειται για πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, και “ναι σε όλα”, όταν πρόκειται για αιτήματα και διεκδικήσεις». 

Για μία ακόμη φορά ο κ.Σκοτινιώτης υπεραμύνθηκε του ολοκληρωμένου προγράμματος που παρουσίασε προεκλογικά στους Βολιώτες η «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» - η μόνη απ’ όλες τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές - επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει τον οδηγό δράσης μας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η στάση μας απέναντι στη Δημοτική Αρχή θα καθορίζεται κάθε φορά από τη σκοπιά του προγράμματός μας, χωρίς ίχνος λαϊκισμού. Θα υπερασπιστούμε, ταυτόχρονα, μαχητικά το έργο μας αυτής της περιόδου και πρωτίστως αυτό που αφήνουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη: την αταλάντευτη προσήλωση στη χρηστή διοίκηση και στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, κομβικό ζήτημα για την παράταξη αποτελεί η θεσμική μνήμη και η συνέχεια του Δήμου. «Δώσαμε μάχη αυτά τα χρόνια για να περάσουμε και να εδραιώσουμε τη συγκεκριμένη αντίληψη. Ουδέποτε υπήρξε εμπλοκή εξωτερικών συνεργατών στο έργο της Διοίκησης, σεβαστήκαμε τη Διοίκηση και την ιεραρχία της και οι επιλογές των προϊσταμένων έγιναν πάντοτε με ευλαβική τήρηση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας, γεγονός που αναγνωρίζει το προσωπικό του Δήμου», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι ένα ακόμη κεκτημένο της παρούσας θητείας, είναι η συμμετοχή όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλες τις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου και τις επιτροπές. «Το κεκτημένο αυτό επίσης θα το υπερασπιστούμε, αξιώνοντας τη συμμετοχή μας σε όλα τα πολυμελή όργανα του Δήμου, είτε με δημοτικό σύμβουλο (όπου αυτό επιβάλλεται από το νόμο), είτε με άλλο εκπρόσωπο της παράταξης (και ευτυχώς διαθέτουμε πολλά ικανά στελέχη, πρόθυμα να εργαστούν για το σκοπό αυτό)», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον κ.Σκοτινιώτη, τα παραπάνω θα αποτελέσουν το κριτήριο για τις σχέσεις της παράταξής του και με τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. «Με γνώμονα την αυτοδιοικητική μας αντίληψη, το πρόγραμμα και το έργο μας, θα επιδιώκουμε πάντοτε τη διαμόρφωση ευρύτερων συγκλίσεων, όπως άλλωστε κάναμε και όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ηγεμονισμούς. Είναι αυτονόητο πως ιδιαίτερο βάρος και αυξημένη ευθύνη αναλογεί στην παράταξη του κ.Πατσιαντά, ως μείζονος μειοψηφίας. Με τον κ.Πατσιαντά του β΄γύρου των εκλογών υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων, και αυτό θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στην πόλη, τον Δήμο, τη δημοκρατία και την προοπτική της επόμενης μέρας. Με τον κ.Πατσιαντά του α΄γύρου, τα περιθώρια αυτά  φυσικά περιορίζονται». 

Τέλος, επανέλαβε ότι η βασική θέση της παράταξής του για μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη και χειραφετημένη από κόμματα, κυβέρνηση και άδηλα συμφέροντα, θα καθορίσει τις συμμαχίες της σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο (ΠΕΔ Θεσσαλίας, ΚΕΔΕ) και τη συμμετοχή της, ευρύτερα, στο αυτοδιοικητικό κίνημα.

«Ολοκληρώνουμε τη θητεία μας με ψηλά το κεφάλι»

Αναφερόμενος στην πρώτη δημοτική περίοδο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε καθημερινή και βασανιστική μάχη, προκειμένου η απερχόμενη Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των 9 ΟΤΑ που αποτέλεσαν τον ενιαίο Δήμο Βόλου, οι οποίοι βρίσκονταν, ουσιαστικά, στο κατώφλι μιας εσωτερικής κατάρρευσης. «Μέσα σε τρία χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μαζεμένες όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον. Ολοκληρώνουμε τη θητεία μας με ψηλά το κεφάλι, γιατί καταφέραμε να ανατρέψουμε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου.  

«Κορυφαία προτεραιότητα», όπως είπε, «υπήρξε η σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών και η  ομαλή, δημοκρατική μετάβαση στο νέο Δήμο, με ηρεμία, χαμηλούς τόνους και χωρίς διχαστικές καταστάσεις, αλλά και χωρίς ν’ αφήσουμε καμιά σκιά από τις πάμπολλες, δυστυχώς, δυσάρεστες υποθέσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν και κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Με μια κοινωνία πραγματικό καζάνι που βράζει, είχαμε πλήρη επίγνωση ότι η επιλογή αυτή, πολιτικά και επικοινωνιακά θα μας κοστίσει. Ήταν όμως μια συνειδητή επιλογή ευθύνης. Και τώρα αν ξεκινούσαμε,  πάλι το ίδιο θα κάναμε κι ας ξέραμε ότι θα χάσουμε τις εκλογές. Ας αναλογιστούμε  μόνο τις συνέπειες για το Δήμο, αν ακολουθούσαμε άλλη τακτική».

Ο κ.Σκοτινιώτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί, επίσης, σε λάθη και αδυναμίες που υπήρξαν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, παρά τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν εύλογες διαμαρτυρίες. Το πιο σοβαρό, ωστόσο, εκτίμησε πως ήταν το έλλειμμα επαφής με τον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «απορροφημένοι στην εφιαλτική καθημερινότητα, δεν δώσαμε στο κρίσιμο αυτό θέμα τη σημασία που έπρεπε. Δεν μπορέσαμε, έτσι, ούτε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, ούτε και να εκλαϊκεύσουμε το έργο που στις συνθήκες αυτές μπορέσαμε να επιτελέσουμε».

«Τίποτε όμως απ΄όλα αυτά, όμως, δεν είναι αρκετό» - όπως είπε – «για να μειώσει το γεγονός πως αποδείξαμε ότι μπορεί τελικά να υπάρξει Δήμος που θα λειτουργεί με χρηστή διοίκηση και  διαφάνεια. Ότι μπορεί να υπάρξει έννομος Δήμος, που θα υπερασπίζεται το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον, κόντρα στο τσουνάμι λαϊκισμού και την έκρηξη  των συντεχνιακών και τοπικιστικών πρακτικών. Ότι μπορεί να υπάρξει Δήμος σε πλήρη ρήξη με την τοπική διαπλοκή, την παλαιοκομματική φαυλότητα, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, σπάζοντας ταμπού που θεωρούνταν ανέγγιχτα και επιτυγχάνοντας ανατροπές που σήμερα αποτελούν πραγματικότητα. Απέναντί μας εκτοξεύτηκαν ψέματα, συκοφαντίες, απίστευτη εμπάθεια, δηλητηριώδη συνθήματα που πότιζαν καθημερινά την τοπική κοινωνία. Αυτό, ωστόσο, δεν μας έκανε να παρεκκλίνουμε της πορείας που είχαμε χαράξει. Πρόκειται για ένα κεκτημένο και μια πολύτιμη παρακαταθήκη, που πρέπει να περιφρουρηθεί και να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο», κατέληξε.

Σημειώνεται, τέλος, πώς έπειτα από εισήγηση του κ.Σκοτινιώτη συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», καθώς και θεματικές επιτροπές, με μεγάλη συμμετοχή μελών του συνδυασμού, για την επεξεργασία και διαμόρφωση δημοτικών πολιτικών σε όλους τους τομείς και τη συστηματική παρακολούθηση του δημοτικού έργου. «Θα επιδιώξουμε η παράταξή μας να έχει ζωντανή λειτουργία και πέρα από τα θεσμικά όργανα του Δήμου, και ισχυρό παρεμβατικό ρόλο στα τοπικά πράγματα. Και, φυσικά, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε κάθε συμπολίτη που αγαπάει την πόλη και θέλει να συμπαραταχθεί μαζί μας», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, ενώ ακολούθησε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για όλα τα θέματα που αφορούν το ρόλο και τη δράση της δημοτικής παράταξης στη νέα δημοτική περίοδο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: