Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Μπορούμε να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια

Ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του, ο απερχόμενος Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα Κυριακή ολοκληρώνεται η πρώτη δημοτική περίοδος του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου και από τη Δευτέρα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω  τους συμπολίτες μας για την εξαιρετική τιμή να μας αναδείξουν ως την πρώτη Δημοτική Αρχή του νέου Δήμου Βόλου. Κληθήκαμε να υλοποιήσουμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, σ’ ένα περιβάλλον πολλαπλώς ναρκοθετημένο. Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι   εργαστήκαμε με σχέδιο και αφοσίωση στην αποστολή που μας ανέθεσαν, δίνοντας μια σκληρή, καθημερινή μάχη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη τους και στη μεγάλη ευθύνη μας απέναντι στην πόλη και τον Δήμο.
Να ευχαριστήσω το προσωπικό του Δήμου και των νομικών του προσώπων και ειδικότερα  τη  μερίδα εκείνη  των υπαλλήλων που εργάστηκαν με αυταπάρνηση, σε μια εποχή όπου αμφισβητούνταν όλες οι σταθερές της ζωής τους, και με γνώμονα ότι ο Δήμος υπάρχει όχι για να αναπαράγει το μηχανισμό του, αλλά για να υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το προσωπικό αυτό εγγυάται τη συνέχεια του Δήμου και τη θεσμική μνήμη.
Να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου της Ομάδας Πλειοψηφίας, τους συμπολίτες που πλαισίωσαν επιτροπές και διοικήσεις νομικών προσώπων τους Δήμου, όπως και τους συνεργάτες του γραφείου μου, που μαζί, με συλλογικότητα, ήθος και αξιοπρέπεια, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε μαζεμένες όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, καταφέρνοντας τελικά  να ανατρέψουμε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις.
Να ευχαριστήσω  όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των παρατάξεων, για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στο έργο που επιτελέστηκε, αλλά και για την κριτική τους, ακόμη σε εκείνες τις περιπτώσεις που μπορεί να χανόταν το μέτρο. Επίσης, τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, των Επιτροπών του Δήμου, τους δεκάδες εθελοντές, τους κοινωνικούς παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, την  Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους βουλευτές του Νομού, την Εκκλησία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΙΕΤΕΘ, τον ΟΛΒ, το Νοσοκομείο, τις πολιτικές, δικαστικές, στρατιωτικές και προξενικές αρχές, για την πραγματικά  γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.
Να ευχαριστήσω, τέλος,  τους δημοσιογράφους του δημοτικού ρεπορτάζ και τα τοπικά ΜΜΕ για την κάλυψη του δημοτικού  έργου μας, αλλά και για την καθημερινή, γόνιμη  κριτική που μας ασκούσαν. Η επιλογή μας για υγιείς, διαφανείς και ισότιμες σχέσεις με όλα τα ΜΜΕ  ήταν για μας αδιαπραγμάτευτη επιλογή  δημοκρατικού χρέους,  και από την επιλογή μας αυτή δεν κάναμε ούτε μια στιγμή πίσω, ακόμη και όταν κάποιες κακόηχες «ντουντούκες» πότιζαν και συνεχίζουν να ποτίζουν καθημερινά την τοπική κοινωνία με απίστευτη εμπάθεια, χοντροκομμένα ψέματα  και δηλητηριώδη συνθήματα.
Στη θητεία μας προφανώς και  υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις και αδυναμίες, σίγουρα και κάποιες αδικίες.   Αυτό είναι αναπόφευκτο, άλλωστε, για όσους προσπαθούν και αγωνίζονται, και μάλιστα  σ’έναν τόσο ανηφορικό και δύσβατο δρόμο. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, ικανοποίηση για μας είναι ότι αποδείξαμε πως μπορεί τελικά να υπάρξει Δήμος που θα λειτουργεί με νομιμότητα και διαφάνεια, σε πλήρη ρήξη με την τοπική διαπλοκή, την παλαιοκομματική φαυλότητα, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις. Ότι μπορεί να υπάρξει Δήμος, που θα υπερασπίζεται το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον, κόντρα στην έκρηξη του λαϊκισμού και  των συντεχνιακών και τοπικιστικών πρακτικών. 
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μας είναι πως σήμερα φτάσαμε να θεωρείται αυτονόητο ότι στήθηκε ένας Δήμος με μύριες όσες δυσκολίες, χωρίς οι πολίτες και του πιο απομακρυσμένου  οικισμού να στερηθούν έστω και για μια μέρα τις υπηρεσίες του. Να θεωρείται αυτονόητο ότι ο Δήμος κρατήθηκε όρθιος, παρά το τεράστιο άνοιγμα που κληρονομήσαμε και τις δραματικές περικοπές που υπήρξαν. Αυτονόητο ότι από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, καταβάλλεται κανονικά η μισθοδοσία του προσωπικού, πληρώνονται οι προμηθευτές και εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις του Δήμου. Αυτονόητο ότι σε αυτές τις συνθήκες όχι μόνο διατηρήσαμε, αλλά και ενισχύσαμε τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας. Αυτονόητο ότι φέραμε στην πόλη  πάνω από 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ότι ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Νομό Μαγνησίας, δίνοντας τόνωση στη χειμαζόμενη τοπική οικονομία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε μια εποχή όπου η ανεργία τρέχει με εφιαλτικούς ρυθμούς.
Η μεγαλύτερη, τελικά, ικανοποίηση για μας, είναι ότι ολοκληρώνοντας τη θητεία μας, μπορούμε να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια. Η παρακαταθήκη που αφήνει η θητεία μας, συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: χρηστή  διοίκηση και  σθεναρή υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και για τη χώρα μας και για την πόλη μας.   Η Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, έχει πια επείγουσα ανάγκη από ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει τον ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την ανασύνταξη της κοινωνίας. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση, δεν μπορεί να έχει σχέση με την Ελλάδα που έφτασε στην κρίση. 
Στο πλαίσιο αυτού του Εθνικού Σχεδίου, θα πρέπει να αναζητήσουμε και να διασφαλίσουμε το νέο ρόλο του Βόλου και της Μαγνησίας. Δεν μπορούμε να ζούμε ούτε αναπολώντας τα “μεγαλεία” του παρελθόντος, ούτε παγιδευμένοι σε μύθους και μεγαλομανίες. Εμείς, ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια,  σε συνεργασία με τους βασικούς τοπικούς φορείς, κυρίως μέσα από το Τοπικό Σύμφωνο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη.
Το έργο αυτό καλείται να συνεχίσει η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία προφανώς και ξεκινάει με δυσκολίες και προβλήματα, αλλά με συνθήκες απείρως καλύτερες από εκείνες που εμείς ξεκινήσαμε,  αφού παραλαμβάνει ένα Δήμο με γερά θεμέλια και επιχειρησιακά ικανό να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις. Εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στη θητεία της. Εμείς, όπως έχω δηλώσει, θα είμαστε  ενεργά και δημιουργικά παρόντες,    από τη θέση φυσικά που μας έταξε ο βολιώτικος λαός 

Δεν υπάρχουν σχόλια: