Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Να ανατεθούν στη Διοικητική Αρχή Σηράγγων καθήκοντα προσωρινού διαχειριστή της σήραγγας Γορίτσας

Τις θέσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας της σήραγγας Γορίτσας, ξεκαθαρίζει ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης σε έγγραφό του προς την ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ ΤΚΕ Καρδίτσας, την υπηρεσία  δηλαδή του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) η οποία έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου. Απαντώντας σε έγγραφο της εν λόγω υπηρεσίας από 14.7.2014, με το οποίο καλούσε το Δήμο Βόλου να προχωρήσει στις διαδικασίες για τη διοικητική παραλαβή του έργου της Παράκαμψης στο σύνολό του και παράλληλα να μεριμνήσει για την οργανωτική δομή λειτουργίας της σήραγγας Γορίτσας, ο κ.Σκοτινιώτης τονίζει για μια ακόμη φορά ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει καταρχήν ούτε την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλά ούτε και την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας της σήραγγας και ευρύτερα της Παράκαμψης Βόλου.
Επισημαίνει ότι υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία όλων των άλλων σηράγγων της Θεσσαλίας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και εκφράζει την άποψη ότι, σε διαφορετική περίπτωση, διαχειριστής της σήραγγας θα μπορούσε να οριστεί αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ, η οποία (Γενική Γραμματεία) έχει και την ευθύνη σχεδιασμού, μελέτης και κατασκευής της σήραγγας. Σε  κάθε περίπτωση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ορισμού του διαχειριστή, καθήκοντα διαχειριστή της σήραγγας θα πρέπει να ασκεί η Διοικητική  Αρχή  Σηράγγων,  σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ.230/2007.

Αναλυτικά, στην απάντηση του Δημάρχου Βόλου αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Όπως προκύπτει από το με Α.Π. Δ.Α.Σ./28/19.6.2014 έγγραφο της Διοικητικής Αρχής Σηράγγων, η σήραγγα Γορίτσας του τμήματος του έργου «Ολοκλήρωση Κατασκευής του τμήματος Γορίτσα-Αγριά της Παράκαμψης Βόλου», ναι μεν δεν εμπίπτει στο πεδίο ορισμού του Π.Δ.230/2007, το οποίο αφορά τις σήραγγες του διευρωπαϊκού δικτύου, επειδή, ωστόσο, βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον, συστήνεται να υιοθετηθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας σύμφωνα με το εν λόγω Π.Δ.

2. Με το με Α.Π. ΦΚΒ6/ΥΓ/672/14.7.2014  έγγραφο της ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ ΤΚΕ Καρδίτσας και με επίκληση της υπ’ αριθμ. 2924/48489/2009 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία ανατέθηκε στο Δήμο Βόλου η ευθύνη συντήρησης της Παράκαμψης Βόλου, καλείται ο Δήμος Βόλου να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες για τη διοικητική παραλαβή του συνόλου του αναφερομένου έργου (δηλαδή και της σήραγγας Γορίτσας). Καλείται, επίσης, να μεριμνήσει  για την οργανωτική δομή λειτουργίας της σήραγγας Γορίτσας, καθώς και για τα θέματα που άπτονται της συνεργασίας των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με το ανωτέρω με Α.Π. Δ.Α.Σ./28/19.6.2014 σχετικό έγγραφο της Διοικητικής Αρχής Σηράγγων και το Π.Δ. 230/2007.

3. Από το συνδυασμό των δύο παραπάνω εγγράφων προκύπτει σαφέστατα ότι τα αρμόδια όργανα του Κράτους θεωρούν - και ορθώς- ότι η σήραγγα θα πρέπει να λειτουργήσει με τις βασικές, έστω, απαιτήσεις ασφαλείας που προβλέπει το Π.Δ. 230/2007. Συνεπώς, απαιτείται να οριστεί διαχειριστής της σήραγγας, ο οποίος προφανώς και δεν είναι υποχρεωτικό να συμπίπτει με το φορέα συντήρησης του υπολοίπου οδικού δικτύου της Παράκαμψης Βόλου, αφού για τη λειτουργία των σηράγγων υπάρχουν ειδικές διατάξεις που υπερισχύουν των γενικών. Αρμόδιος φορέας για τον ορισμό του διαχειριστή, σύμφωνα με το άρθρο 5 του εν λόγω ΠΔ, είναι η Διοικητική Αρχή Σηράγγων. Επισημαίνουμε ότι και ο διαχειριστής για τη φάση κατασκευής της σήραγγας ορίστηκε με απόφαση Διοικητικής Αρχής Σηράγγων, όπως προκύπτει από το με Α.Π. ΦΚΒ6/ΥΓ/605/6.6.2014 σχετικό έγγραφο της ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ ΤΚΕ Καρδίτσας. Σε κάθε περίπτωση και για να αποφευχθεί σύγχυση αρμοδιοτήτων, είναι αναγκαίο να   υπάρξει και σχετική τροποποίηση της ανωτέρω υπ’ αριθμ. 2924/48489/2009 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας.

4. Ο διαχειριστής της σήραγγας θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, ώστε να εγγυάται την ασφαλή λειτουργία της σήραγγας. Ο Δήμος Βόλου, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει ήδη από το 2011, δεν έχει καταρχήν αυτές τις προϋποθέσεις, αφού η εμπειρία και η τεχνογνωσία των τεχνικών του υπηρεσιών εξαντλείται στην κατασκευή και συντήρηση του δημοτικού οδικού δικτύου της πόλης μας, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τα χαρακτηριστικά της Παράκαμψης Βόλου, πολλώ δε μάλλον με τη λειτουργία της σήραγγας. Επιπλέον, ο Δήμος Βόλου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας της σήραγγας και ευρύτερα της Παράκαμψης Βόλου, αφού, όπως είναι γνωστό, ο μόνος πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί προς τούτο, είναι η ΣΑΤΑ η οποία έχει περικοπεί κατά 80%, με συνέπεια ο Δήμος να βρίσκεται σε  αδυναμία να καλύψει και τις πιο στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες.

5. Με βάση τα παραπάνω, είμαστε σε επικοινωνία με τον κ.Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προκειμένου να βρεθεί ασφαλής και βιώσιμη λύση για τη συντήρηση και λειτουργία της σήραγγας. Επισημαίνεται ότι υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία  όλων των άλλων σηράγγων της Θεσσαλίας, όπως της Γκρόπας και της Αγίας Κυριακής, έχει οριστεί η Περιφέρεια  Θεσσαλίας. Άλλως, διαχειριστής της σήραγγας θα μπορούσε να οριστεί αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΟΜΕΔΙ, η οποία (Γενική Γραμματεία) έχει και την ευθύνη σχεδιασμού, μελέτης και κατασκευής της σήραγγας. Σε  κάθε περίπτωση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ορισμού του διαχειριστή, καθήκοντα διαχειριστή της σήραγγας θα πρέπει να ασκεί η Διοικητική  Αρχή  Σηράγγων,  σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ.230/2007.

6. Υπογραμμίζουμε ότι τα αναφερόμενα στο έγγραφό μας αυτό αποτελούν θέσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής και δεν δεσμεύουν τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Σεπτεμβρίου 2014».

Η απάντηση του κ.Σκοτινιώτη κοινοποιείται στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Κ.Γερακούδη, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ.Αγοραστό, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων ΥΠΟΜΕΔΙ (Διοικητική Αρχή Σηράγγων) και στον νέο Δήμαρχο Βόλου Α.Μπέο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: