Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Το «χαράτσι» της ΔΕΗ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης

Σε αντίθεση με άλλες ΔΕΥΑ, η ΔΕΥΑΜΒ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ

Στη μεγάλη και άδικη επιβάρυνση που δέχονται οι Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας στα λειτουργικά τους έξοδα εξαιτίας του υψηλού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. που ισχύει  γι’ αυτές, επανέρχεται με νέες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμαρχος Ρεθύμνης κ.Γιώργης Μαρινάκης, διαμαρτυρόμενος για τον κίνδυνο να προχωρήσει η Επιχείρηση σε διακοπή του ρεύματος στις Δ.Ε.Υ.Α. που οφείλουν σημαντικά ποσά.
Όπως αναφέρει στην aftodioikisi.gr ο κ.Μαρινάκης, τα ποσά που φαίνεται ότι χρωστούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στη ΔΕΗ «οφείλονται αποκλειστικά στο τιμολόγιο με το οποίο χρεώνει η ΔΕΗ τις Δ.Ε.Υ.Α., το οποίο είναι τιμολόγιο γενικής χρήσης». Και συμπληρώνει: «Η ΔΕΗ αρνείται συστηματικά να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), προβάλλοντας ως βασικό λόγο ότι τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των Δ.Ε.Υ.Α. δεν υπάγονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις ΔΕΥΑ που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς αυτήν».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται στο ποσό των 41 εκ. € περίπου, η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια από τις ελάχιστες ΔΕΥΑ της χώρας που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η ετήσια επιβάρυνσή της προς τη ΔΕΗ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων στην ύδρευση και την αποχέτευση και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων προσεγγίζει το υπέρογκο ποσό των 3 περίπου εκ. €, που αντιστοιχεί στο 18% των τακτικών της εσόδων! Όπως, μάλιστα, έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιχείρησης κ.Πάνος Σκοτινιώτης, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρούσε και σε περαιτέρω μείωση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης, πέραν δηλαδή του 25%  και πλέον που ανήλθε συνολικά η ελάφρυνση των καταναλωτών την προηγούμενη τριετία, εάν η ΔΕΗ ικανοποιούσε το αίτημα των ΔΕΥΑ και τις χρέωνε με χαμηλότερο τιμολόγιο.
Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, οι Δ.Ε.Υ.Α. για τις κιλοβατώρες που «καίνε» και χρεώνονται με εμπορικό τιμολόγιο πληρώνουν συνολικά -κατά μέσο όρο- 27.173.661,6274 ευρώ, ενώ εάν είχαν ενταχθεί στο καθεστώς του βιομηχανικού τιμολογίου θα γλίτωναν 4.022.212,68254 ευρώ και θα πλήρωναν 23.151.448,9449 ευρώ. Το «γλίτωναν», βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση δεν αφορά μόνο στις ΔΕΥΑ, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές, διότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν οι Επιχειρήσεις να εφαρμόσουν, για παράδειγμα, το κοινωνικό τιμολόγιο που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη 2».
Πάγιο αίτημα της Ένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. είναι η αλλαγή του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για μεν τις υδρογεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια ύδρευσης από γενικής χρήσης σε τιμολόγιο αποστράγγισης - άρδευσης αγροτικής χρήσης  για τη χαμηλή τάση και βιομηχανικό για την μέση τάση, για δε τους βιολογικούς καθαρισμούς, αντλιοστάσια αποχέτευσης και αφαλάτωσης από τιμολόγιο γενικής χρήσης σε τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν ζήτησαν ποτέ από τη ΔΕΗ ευνοϊκή μεταχείριση ή μειωμένα τιμολόγια, αλλά αποκλειστικά και μόνο να χρεώνονται με το τιμολόγιο που προσιδιάζει στη φύση και την λειτουργία τους. Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: