Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Ο Δήμος Βόλου πρωτοπόρος στην αξιοποίηση προγράμματος για τη φιλοξενία παιδιών σε επιδοτούμενες θέσεις

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», για τη φιλοξενία παιδιών σε επιδοτούμενες θέσεις παιδικών - βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων, καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ, η οποία μάλιστα προτείνει στην Κυβέρνηση την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου μέρους με 60 εκ.ευρώ από το Κοινωνικό Μέρισμα έτσι ώστε να επιτευχθεί το περσινό ύψος της χρηματοδότησης. 

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου κατατάσσεται, με βάση και τον πληθυσμό του, στην πρώτη τριάδα των Δήμων της χώρας, όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο σκοπό, αφού κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2013-2014 φιλοξενήθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ-ΔηΠεΘε και της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ (25 δομές συνολικά) περίπου 1.500 παιδιά, εκ των οποίων τα 1.232 με επιδότηση από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», δηλαδή χωρίς καμία επιβάρυνση των γονέων. Πανελλαδικά, τη χρονιά που πέρασε 73.000 παιδιά φιλοξενήθηκαν στις δομές των Δήμων μέσω του προγράμματος, ανακουφίζοντας τις οικογένειές τους.
Σημειώνεται ότι, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό έχουν μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή  και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία και επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν και να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνοι που βρίσκονται σε χηρεία.
Με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα, καθώς επίκειται η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και επιλογής των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στις δομές κατά τη νέα εκπαιδευτική περίοδο. Αναλυτικά, στην επιστολή του κ.Ασκούνη προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Ι.Βρούτση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Β.Κεγκέρογλου, αναφέρονται τα ακόλουθα:  

«Μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνίσταται στην εύρυθμη και διαρκώς ενισχυόμενη λειτουργία των Κοινωνικών της δομών αλληλεγγύης και υποστήριξης των χειμαζόμενων οικογενειών, ιδιαίτερα στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Κοινωνία μας. 
Αιχμή του δόρατος των δομών αυτών αποτελούν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ). 
Τα τελευταία χρόνια χάρις στις συντονισμένες ενέργειες Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατορθώσαμε να καλύψουμε τις συνεχώς διογκούμενες λόγω της οικονομικής κρίσης ανάγκες, χάρις στη συμβολή του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Έτσι, μόνο για τη χρονιά που πέρασε 73.000 παιδιά φιλοξενήθηκαν στις δομές των Δήμων ανακουφίζοντας τις οικογένειές τους. Η χρηματοδότηση όμως των παραπάνω δομών για το 2014 – 2015 (Σεπτέμβριος – Ιούλιος) δεν είναι διασφαλισμένη και αυτό έχει σημάνει συναγερμό στους Δήμους μας, αφού επίκειται η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και επιλογής των παιδιών που θα φιλοξενηθούν. Οι δυσκολίες εξεύρεσης όλου του απαιτούμενου ποσού χρηματοδότησης οφείλεται στο ότι δεν έχουν εγκριθεί ακόμη τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών της χώρας για τη νέα προγραμματική περίοδο. 
Προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση σχετική πρόταση για την ενίσχυση του Συγχρηματοδοτούμενου μέρους με 60 εκ.ευρώ από το Κοινωνικό Μέρισμα έτσι ώστε να φτάσουμε στο περσινό ύψος της χρηματοδότησης. 
Προς τούτο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μηνύματα των πρόσφατων εκλογών, παρακαλούμε να αντιμετωπίσετε και επιλύσετε άμεσα αυτή την εκκρεμότητα, ώστε να δώσουμε από κοινού διέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, που προσβλέπουν με αγωνία και ελπίδα στις πρωτοβουλίες όλων μας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: