Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ο Δήμος Βόλου στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες

Στην «πρόσκληση για ανάληψη δεσμεύσεων» με σκοπό τη δημιουργία έξυπνων πόλεων μέσα από καινοτόμες επενδύσεις, ανταποκρίθηκε ο Δήμος Βόλου μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αποσκοπεί στην προώθηση των προτεραιοτήτων του «Στρατηγικού Σχεδίου Υλοποίησης των Έξυπνων Πόλεων» που υιοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για τις Έξυπνες Πόλεις και τις Κοινότητες.
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια (δημοτικά κτίρια, σχολεία, αθλητικές υποδομές κ.α) και κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, κ.α), η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στους κοινόχρηστους χώρους, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Δήμου Βόλου που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων μέσω της διαμόρφωσης ενός πιο υγιεινού και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Βόλου έχει υπογράψει και το Σύμφωνο Δημάρχων, μια σημαντική ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών με στόχο να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές τους, που θα οδηγήσει στη μείωση έκλυσης ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Σε ότι αφορά την «πρόσκληση για ανάληψη δεσμεύσεων» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία επενδυτικών προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας τα οποία θα δώσουν ώθηση στην ευρύτερη και ταχύτερη διάδοση της καινοτομίας στην πόλη. 

Όλες οι πόλεις, οι εταιρείες, οι ενώσεις, οι κρατικοί ή ερευνητικοί οργανισμοί καλούνται να ακολουθήσουν τις συστάσεις που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο υλοποίησης, σχεδιάζοντας τις δικές τους πρωτοβουλίες και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων μέσω επενδύσεων, νέων μορφών συνεργασίας και από κοινού αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να διαθέσει 200 εκατ. ευρώ περίπου για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες από τον προϋπολογισμό (2014-2015) του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020», προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόοδος και να υπάρξουν περισσότερες λύσεις για τις έξυπνες πόλεις. Προβλέπονται επίσης δυνατότητες χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά κονδύλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: