Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Η Νέα Ιωνία με τους ανθρώπους της πρωταγωνιστεί στην επόμενη μέρα του Δήμου Βόλου

“Με τη σύσταση του νέου Δήμου Βόλου, έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα του εμφυλίου στην περιοχή μας, δηλαδή η απόσχιση της Νέας Ιωνίας και του προσφυγικού κόσμου από τον ενιαίο κορμό της πόλης. Τα τρία αυτά δύσκολα χρόνια αποδείχθηκε ότι η Νέα Ιωνία όχι μόνο δεν έσβησε, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκε, όχι μόνο δεν έχασε την ιδιαίτερη πολιτισμική και κοινωνική της ταυτότητα, αλλά κέρδισε και κερδίζει καθημερινά δεσπόζουσα θέση στο πλαίσιο του μεγάλου Δήμου. Κέρδισε και κερδίζει τη θέση που δικαιούται και της αξίζει”. 

Τη δήλωση αυτή έκανε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με εκπροσώπους έξι πολιτιστικών συλλόγων και προσφυγικών σωματείων της πόλης, καλώντας τους ανθρώπους της Νέας Ιωνίας να δώσουν την απάντηση που πρέπει σε όσους προσβάλουν την ιστορία της και την αξιοπρέπεια των κατοίκων της και την αντιμετωπίζουν με απαξίωση και ανυποληψία. Στη συνάντηση συμμετείχαν συγκεκριμένα μέλη των Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Ν.Μαγνησίας, της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών “Ίωνες”, του Συλλόγου Μικρασιατών “Το Εγγλεζονήσι”, του Συλλόγου διατήρησης και διάδοσης της παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας, του Συλλόγου Θρακών και του Συλλόγου Μακεδόνων. Τη συνάντηση παρακολούθησε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου ο οποίος βρίσκεται στο Βόλο για ρεπορτάζ σχετικά με τις εκλογές στο Δήμο Βόλου. 

“H Νέα Ιωνία αποτελεί μια μεγάλη και δυναμική Δημοτική Ενότητα του ενιαίου Δήμου Βόλου και ως τέτοια βρέθηκε στο επίκεντρο της αναπτυξιακής και κοινωνικής μας πολιτικής”, υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης και αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο που υλοποιήθηκε στη Νέα Ιωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. 

Αναφέρθηκε καταρχάς στην ολοκλήρωση της αίθουσας κλειστού Δημοτικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό Άλσος, η οποία αποδόθηκε στο κοινό και αποτελεί μια σύγχρονη πολιτιστική υποδομή με 330 θέσεις, η μεγαλύτερη που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε επίπεδο νομού. Στο Πολιτιστικό Άλσος  δημιουργείται πλέον ένας ενιαίος χώρος πολιτισμού και αναψυχής, έκτασης 150 στρεμμάτων αστικού πάρκου.

Την ίδια περίοδο, προστέθηκαν στον αστικό ιστό της Νέας Ιωνίας τέσσερις (4) νέες πλατείες συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων σε γειτονιές ιδιαίτερα υποβαθμισμένες. Συγκεκριμένα, η πλατεία Μελαγκόμα στη Βαμβακουργία, η νέα πλατεία Αγίου Νεκταρίου στον Ξηρόκαμπο, η πλατεία στην αφετηρία της Ακρόπολης και η νέα πλατεία στο Νέο Δέλτα, αποτελούν καλαίσθητους χώρους συνάθροισης των πολιτών και σημαντικούς πνεύμονες αστικού πρασίνου. 

Αναμφισβήτητα, κορυφαία παρέμβαση είναι η εκ θεμελίων ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελιστρίας με ταυτόχρονη ανάδειξη του Ιερού Ναού, με την οποία η Νέα Ιωνία επανακτά κυριολεκτικά έναν κομβικό χώρο συνάντησης, αναψυχής και κοινωνικότητας, πραγματικό σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της πόλης.

Οι παραπάνω αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων συνδυάστηκαν με σημαντικές παρεμβάσεις σε αστικές υποδομές, στο κέντρο και στις συνοικίες της Νέας Ιωνίας, όπως η αναβάθμιση και επέκταση της οδοποιϊας, η κάλυψη της αγροτικής οδοποιίας στους οικισμούς των Γλαφυρών, του Φυτόκου και των Μελισσατίκων και οι επεκτάσεις του δικτύου δημοτικού φωτισμού. Επιπλέον, στη λειτουργία της πόλης προστέθηκε το σύστημα αποκομιδής με υπόγειους κάδων απορριμμάτων το οποίο άμεσα πρόκειται να επεκταθεί σε νέα σημεία, ενώ στο Αλιβέρι, μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή, ξεκινά άμεσα η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, που αποτελεί βασικότατη υποδομή.  

Όσον αφορά τον τομέα των κοινωνικών υποδομών, σημαντική είναι η ανέγερση μίας νέας σχολικής μονάδας υπερσύγχρονων προδιαγραφών, η οποία κοσμεί πλέον τα Μελισσάτικα και καλύπτει χωροταξικά μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του  πενταετούς προγράμματος σχολικής στέγης του Δήμου, για την κάλυψη αναγκών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το 12ο νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις μεταστεγάσεις νηπιαγωγείων από νοικιασμένα κτήρια σε αντίστοιχα δημοτικά οικήματα, ειδικά διαμορφωμένα για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, δημοπρατήθηκε η ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Κέντρου δυτικών συνοικιών που θα επιτρέψει τη μεταστέγαση του ΚΑΠΗ από νοικιασμένο κτίριο και παράλληλα θα αποτελέσει χώρο φιλοξενίας δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες. 

Πέρα από τις παρεμβάσεις στο χώρο των υποδομών, το σπουδαιότερο είναι ότι, την  ίδια περίοδο, ενισχύθηκαν οι δράσεις που συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η οργάνωση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνεργασία του Δήμου με την τοπική εκκλησία, τους τοπικούς φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις. Το δίκτυο αυτό λειτουργεί ως ομπρέλα κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη, χωρίς να εμπλέκει την αλληλεγγύη με κομματικές ή και προσωπικές ιδιοτέλειες.

Έμφαση δόθηκε στη ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Νέας Ιωνίας και της προσφυγικής ταυτότητάς της, μέσα από τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων όπως οι “Μνήμες Προσφύγων”, τη διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων και δράσεων με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 90 χρόνων από τη δημιουργία του «συνοικισμού» και τη στήριξη των προσφυγικών συλλόγων. Παράλληλα, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ο χαρακτήρας της Νέας Ιωνίας ως επίκεντρου κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων χάρις στις αθλητικές υποδομές υπερτοπικής σημασίας που διαθέτει. 

“Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι με τη συγκρότηση του νέου Δήμου, η Νέα Ιωνία όχι μόνο δεν περιθωριοποιήθηκε, όπως ορισμένοι κινδυνολογούσαν, αλλά αντίθετα αναβαθμίστηκε δραστικά σε υποδομές και δράσεις”, τόνισε σε δήλωσή του ο Πάνος Σκοτινιώτης και πρόσθεσε: “Στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που περνάει η χώρα - και η Αυτοδιοίκηση – εμείς καταφέραμε να ενοποιήσουμε εννιά ΟΤΑ με τα πιο διαφορετικά χαρακτηριστικά, σ' έναν μεγάλο Δήμο που πατάει πλέον γερά στα πόδια του. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων οι οποίες αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και στήριξαν ενεργά το έργο μας”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Σκοτινιώτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ίδιες αυτές δυνάμεις δεν μπορεί παρά να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην επόμενη μέρα για το Δήμο Βόλου, ενισχύοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η παρούσα δημοτική αρχή και η οποία διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ελπίδα και την προοπτική για την πόλη και τους πολίτες. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου Απ.Παπατόλιας, Β.Καπούλας, Ν.Οικονόμου, Χ.Τσαμπάζης και Σ.Μπαρτζιώκα, οι υποψήφιοι σύμβουλοι Νέας Ιωνίας: Χ.Αγκρή, Δ.Βασιλείου, Απ.Καζάκης, Απ.Καναβός, Φ.Λαμπρινίδης, Σπ.Μαβίδης, Στ.Μέλλη, Ν.Μπουρούς, Κ.Περκουλίδης και Γ.Τσιμπλούλης. Επίσης, οι υποψήφιοι για το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ν.Ιωνίας Α.Ευγενικού, Ι.Ιατρίδης, Ελ.Κόφφα, Στ.Μιχελής, Ι.Πολατίδης και Α.Φιλίππου – Χαλκιά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: