Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Άδεια συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων στο Δήμο Βόλου

Άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων εκδόθηκε, την περασμένη Δευτέρα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Βόλου, επιβεβαιώνοντας τη σύμφωνη με τη νομοθεσία και αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας. Η έκδοση της άδειας αποτελεί το επιστέγασμα μίας προσπάθειας της Υπηρεσίας Καθαριότητας που διήρκεσε έξι μήνες, από το περσινό καλοκαίρι μέχρι τα τέλη 2013.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο 2013, η Αντιδημαρχία Διοίκησης, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ, με σχετική απόφαση του Δημάρχου Βόλου, αποφάσισε την εκπόνηση Μελέτης για την Οργάνωση και Λειτουργία του Συστήματος Συλλογής και Μεταφοράς Μη Επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας. Ο στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η όσο το δυνατό πιο πλήρης αποτύπωση όλων των στοιχείων που αφορούν στην παραγωγική λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης (καταγραφή των χαρακτηριστικών των απορριμμάτων του Δήμου, των οργανικών μονάδων και του προσωπικού της Υπηρεσίας, των μέσων αποθήκευσης και της ποσότητάς τους, των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, του σχεδιασμού συλλογής απορριμμάτων, της συχνότητας αποκομιδής, των τομέων αποκομιδής και οδοκαθαρισμού, της λειτουργίας της ανακύκλωσης, των συνεργασιών με εγκεκριμένα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης κλπ). Ο σκοπός της μελέτης ήταν, αφενός η υποβολή της στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έκδοση της προαναφερθείσας άδειας, και αφετέρου η μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση των ακολουθούμενων διαδικασιών και η βέλτιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου πάγιου και ανθρώπινου κεφαλαίου, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια των δημοτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η εν λόγω μελέτη διαβιβάστηκε, τον περασμένο Ιανουάριο, στην αρμόδια για την έγκρισή της Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε την πενταετούς ισχύος άδεια, στις 5 Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη άδεια αποτελεί για κάθε σύγχρονη Υπηρεσία Καθαριότητας μία θεσμική υποχρέωση που ελάχιστοι δήμοι στη χώρα έχουν, μέχρι σήμερα, εκπληρώσει. Πέραν αυτού, αποτελεί την προϋπόθεση για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Υπηρεσίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Με την έκδοση της άδειας ανοίγει ο δρόμος στο Δήμο Βόλου για τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης (ο Δήμος μπορεί πλέον να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών προσωρινής αποθήκευσης σε δημοτικά οικόπεδα και την έγκριση σχετικών περιβαλλοντικών όρων), που είναι στα μελλοντικά σχέδια της Υπηρεσίας Καθαριότητας για τις περιοχές της Ν. Αγχιάλου και της Αρτέμιδας, με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου, δυνάμεων και πόρων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία με όρους περιβαλλοντικής προστασίας. Ακόμα, γίνεται πλέον δυνατή η εκκίνηση των διαδικασιών για την έκδοση όλων των σύγχρονων πιστοποιήσεων για υφιστάμενες δράσεις της Υπηρεσίας (πχ λειτουργία συνεργείου), καθώς και για μελλοντικές δράσεις, που σήμερα εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες εταιρίες (πχ διαχείριση απορριμμάτων).

Σε δήλωσή της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ν.Οικονόμου, τόνισε: «Εκφράζουμε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μας προς τη διεύθυνση, τα στελέχη και κυρίως το εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας, που χωρίς τη βοήθειά τους δε θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε τα πραγματικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης και την έκδοση της άδειας συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων για το Δήμο Βόλου. Αξιοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις, με σταθερά βήματα, συστηματική δουλειά και οργάνωση, αναβαθμίζουμε συνεχώς την Υπηρεσία Καθαριότητας και χτίζουμε τις βάσεις για ένα πιο στέρεο μέλλον, στοχεύοντας σε όλο και πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: