Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας

Αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.) έως τις 15 Μαΐου 2014 καλούνται να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες ή χρήστες σημείων υδροληψίας από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Αειφόρου Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Βόλου.
 Επισημαίνεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση συστήθηκε πρόσφατα στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α, Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας για τη συνολική εγγραφή των σημείων υδροληψίας και των απολήψιμων ποσοτήτων ύδατος από τα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας. Το μητρώο περιλαμβάνει τόσο τα ενεργά σημεία υδροληψίας όσο και τα ανενεργά, δηλαδή αυτά που δεν χρησιμοποιούνται αλλά οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να τα διατηρούν για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση ή ως διακοσμητικά στοιχεία, όπως παλιά πέτρινα πηγάδια σε αυλές σπιτιών.

Στο Ε.Μ.Σ.Υ. εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα σημεία υδροληψίας από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και ειδικότερα:
α) Νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.
β) Σημεία υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες σχετικές διατάξεις.
γ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά μετά την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
δ) Υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β).
ε) Όλα εν γένει τα υφιστάμενα σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά που δεν υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Για τα σημεία υδροληψίας των περιπτώσεων (α), (β) και (γ) της παραγράφου 1, η εγγραφή γίνεται από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 5 με τη συνδρομή, όπου απαιτείται, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Για τα σημεία υδροληψίας των περιπτώσεων (δ) και (ε) της παραγράφου 1, όλοι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας υποχρεούνται, μέχρι την 15η Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο Ε.Μ.Σ.Υ.

Προκειμένου για δημόσιο σημείο υδροληψίας, ή για ιδιωτικό σημείο υδροληψίας για ανάγκες που εξυπηρετούν την κοινή ωφέλεια, η αίτηση υποβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο ή άλλο δημόσιο φορέα για λογαριασμό των χρηστών. Σε περίπτωση ιδιωτικού σημείου υδροληψίας η αίτηση υποβάλλεται από το χρήστη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), με την ιδιότητά του ως φορέα εμπραγμάτου δικαιώματος (κυριότητα, επικαρπία ή δουλεία) ή ενοχικού δικαιώματος (μίσθωση, παραχώρηση χρήσης) ή άλλου δικαιώματος, στην έκταση όπου βρίσκεται το σημείο υδροληψίας.
Σε περίπτωση ιδιωτικού σημείου υδροληψίας, όπου έχουν δικαίωμα περισσότερα του ενός φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποβάλλεται κοινή αίτηση στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των χρηστών και η απολήψιμη ποσότητα ύδατος, όπως επιμερίζεται στον καθένα. Σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής κοινής αίτησης, η αίτηση υποβάλλεται ατομικά συνοδευόμενη από τα στοιχεία και των υπόλοιπων χρηστών. Σε περίπτωση που κάποιος από τους συνδικαιούχους δεν επιθυμεί τη χρήση νερού οφείλει να το δηλώσει εγγράφως στην αρμόδια για την εγγραφή υπηρεσία.

Υδροληψίες που χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση θερμότητας με τη χρήση επιφανειακών ή υπόγειων νερών, δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες/χρήστες προκειμένου να εγγραφούν στο Ε.Μ.Σ.Υ. ακόμα και στην περίπτωση που επαναφέρεται το σύνολο των χρησιμοποιηθέντων νερών στην ίδια ποσότητα και ποιότητα, στον αρχικό αποδέκτη. Η χρήση των ιαματικών πηγών δηλώνεται από τους χρήστες προκειμένου να εγγραφούν στο Ε.Μ.Σ.Υ.

Η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου ως προς την ιδιότητά του ως δικαιούχου. Ο τύπος και το περιεχόμενο της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου  http://dimosvolos.gr. Επίσης μπορούν να παραλαμβάνονται και από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου (σοφίτα κτιρίου Σπίρερ, Μικρασιατών 81, τηλ. 2421356891, -892). Ο φάκελος με την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση – αφού επικυρωθούν για το γνήσιο της υπογραφής σε ΚΕΠ-, κατατίθεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Βόλου. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλεται από το Γενικό Γραμματέα της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο, σύμφωνα με το Ν.3199/2001, 1000 έως 5000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Με την εισαγωγή των στοιχείων της αίτησης στο Ε.Μ.Σ.Υ. και τη χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής, διασφαλίζεται για κάθε χρήστη του σημείου υδροληψίας η δυνατότητα συνέχισης της χρήσης μέχρι την αξιολόγηση από την αδειοδοτούσα αρχή της δυνατότητας ή μη έκδοσης σχετικής άδειας χρήσης νερού.

Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2014 ο ενδιαφερόμενος χρήστης κάθε ενεργού σημείου υδροληψίας, υποχρεούται να προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας χρήσης νερού σύμφωνα με τις προβλέψεις της εκάστοτε κείμενης σχετικής νομοθεσίας. 
Η έκδοση του πιστοποιητικού εγγραφής αποτελεί προϋπόθεση για την κίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης και δεν δεσμεύει την αδειοδοτούσα αρχή ως προς τη χορήγηση ή μη της άδειας χρήσης νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: