Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΕΔΕΥΑ: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης


Σημαντικές προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την επόμενη φάση του «Καλλικράτη», κατέθεσε το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) υπόψη του Προέδρου της Υποεπιτροπής της Βουλής αρμόδιας για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Κυριάκου Βιρβιδάκη. Οι προτάσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στις Δ.Ε.Υ.Α. διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν έλαβαν υπόψη τους τη φύση των επιχειρήσεων. Με την αφορμή αυτή, ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Π.Σκοτινιώτης επανέλαβε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης. 

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε έγγραφο προς τον κ.Βιρβιδάκη, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ Γ.Μαρινάκης, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» οι Δ.Ε.Υ.Α. υποχρεώθηκαν να ενσωματώσουν το προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. που συγχωνεύθηκαν, να λειτουργήσουν το σύνολο των εγκαταστάσεων και δικτύων με ενιαίο τρόπο στο σύνολο της νέας χωρικής τους αρμοδιότητας, να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την εκτέλεση των έργων ύδρευσης-αποχέτευσης παρέχοντας ταυτοχρόνως  υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Ωστόσο, αντί να υποστηριχθούν ώστε η μετάβασή τους στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» να είναι σχετικά ομαλή, οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά ζητήματα λειτουργίας. 

Άποψη του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ είναι ότι για να επιτελέσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. το έργο για το οποίο ιδρύθηκαν, θα πρέπει να λειτουργούν με ευελιξία και σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό προτείνεται, στο νόμο που θα αποτελέσει την επόμενη φάση του «Καλλικράτη» και μέχρι η προαναφερθείσα ad hoc Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της και να αναθεωρηθεί ο ν. 1069/80, να περιληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία ο ν.1069/80 κατισχύει κάθε αντίθετης διάταξης πλην των διατάξεων μισθολογικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, με δεδομένο ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, προτείνεται να τους δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσλαμβάνουν μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό με αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες (μέσω ΑΣΕΠ) και κυρίως το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την λειτουργία τους και την υλοποίηση του αναπτυξιακού τους σχεδιασμού. Με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί και η απασχόληση στην περιφέρεια.

Τέλος, τονίζεται ότι η επόμενη φάση του «Καλλικράτη» δεν θα πρέπει να θίξει επ’ ουδενί την αυτοτέλεια των Δ.Ε.Υ.Α. σε σχέση με τους αντίστοιχους Δήμους, αφού χάρη σ’ αυτήν, αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των Δ.Ε.Υ.Α. (ευελιξία, ανταποδοτικότητα, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) ο τομέας ύδρευσης-αποχέτευσης της χώρας μας είναι εφάμιλλος των αντιστοίχων των χωρών-μελών της Ε.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: