Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Δήμου Βόλου ενισχύει δομές για την απασχόληση και επιμόρφωση των γυναικών

Μήνυμα της Κ.Μπαρμπουδάκη, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας*


Γιορτή ή επέτειος είναι ο λόγος τιμής και αναφοράς για τη φετινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας που τιμάται στη χώρα μας εν μέσω οικονομικής κρίσης, υψηλών ποσοστών ανεργίας και υψηλότερων ανέχειας; Η γιορτή αναμφίβολα προϋποθέτει ικανοποίηση και προσδοκία ενώ η συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη θεσμοθέτηση της Ημέρας δεν προσδίδει παρά μόνον ευθύνη για όσα έγιναν τον περασμένο αιώνα και αφορούσαν πολιτικά δικαιώματα και οικονομική ανεξαρτησία, ελεύθερη επιλογή τρόπου ζωής και συντρόφου. Κατακτήσεις που έγιναν με ταχείς ρυθμούς και έδωσαν την εντύπωση της ιλιγγιώδους κατάληξης για να φθάσουμε στο σημείο υπαναχωρήσεων και δημιουργίας νέων δεδομένων με τη δημιουργία ακραίων πολιτικών σχηματισμών. 

Η Ελληνίδα Γυναίκα του 2014 παρουσιάζεται και είναι προβληματισμένη και συχνά απελπισμένη. Στόχος και σκοπός της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Δήμου Βόλου, είναι η ενίσχυση της πίστης για ανάκτηση της αξιοπρέπειας και η αναζήτηση νέων μορφών επιμόρφωσης και απασχόλησης καθώς οι κοινωνικές αλλαγές έπονται της οικονομικής αστάθειας που προσδιορίζει και τις ανθρώπινες συμπεριφορές στις εργασιακές, οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις. 

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό αναγκών και προτεραιοτήτων με διαφορετικούς πλέον στόχους, δίνει στην Ελληνίδα γυναίκα ένα καινούργιο πλαίσιο παράλληλα με την υποχρέωση και την ευθύνη να διαφυλάξει όσα κατακτήθηκαν και να διακηρύξει την σπουδαιότητά τους. Η οικογένεια και η εργασία καθώς και η κοινωνική της ταυτότητα παραμένουν τα κύρια θέματα που απασχολούν τη σημερινή γυναίκα, η οποία σταθερά ενισχύει την εκπροσώπησή της σε θέσεις ευθύνης που αφορούν την πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα.  

Σε τοπικό επίπεδο η Γυναίκα ενισχύεται από φορείς και υποδομές, επιμορφώνεται και καλλιεργείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Δια βίου Μάθησης». Παράλληλα ανακαλύπτει αξίες και ενασχολήσεις που είχαν παραμεριστεί στο όνομα της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Ο συνδυασμός αξιοποίησης παραδοσιακών αξιών με τη «συγκατοίκηση» των νέων τάσεων, προσφέρει τη χαρά και την ικανοποίηση της συνεχούς δημιουργικής τάσης που η γυναικεία φύση έχει και μπορεί να καταδείξει. Επιπλέον η συμμετοχή και ενασχόλησή της σε υπηρεσίες και δομές κοινωνικής προσφοράς του Δήμου Βόλου αναδεικνύουν τον εθελοντισμό που στις δύσκολες ημέρες της κρίσης αποδεικνύεται ωφέλιμος έως σωτήριος σε πολλές περιπτώσεις. 

Ο Δήμος Βόλου και η Επιτροπή για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Δήμου Βόλου με σεβασμό στην προάσπιση της αξιοπρέπειας και την ενίσχυση της δημιουργίας προγραμματίζει και πραγματοποιεί ποικίλες δραστηριότητες, ενώ με τη λειτουργία κοινωνικών δομών δίνει λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της σύγχρονης οικογένειας. 

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας απευθύνουμε μήνυμα για συνεχή και άοκνη υποστήριξη και αλληλεγγύη σε κάθε προσπάθεια, ενώ παράλληλα απευθύνουμε κάλεσμα για συνεχή εγρήγορση και κυρίως συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες που οι δημοτικές πρωτοβουλίες και υποδομές δημιουργούν. 

Η Γυναίκα με την ευκαιρία της επετείου οφείλει να τιμά αλλά και να  γιορτάζει για όσα έχει κατακτήσει και να δεσμεύεται για συνεχή ανέλιξη.  

______________________________________________________________________________
*Η Κατερίνα Μπαρμπουδάκη είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Δήμου Βόλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: