Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Απ.Παντσάς: Ο Δήμος Βόλου κινητοποιήθηκε εγκαίρως για τον εμβολιασμό παιδιών ΡΟΜΑ του Αλιβερίου

Αναφερόμενος στο θέμα κρουσμάτων ηπατίτιδας τύπου Α σε μαθητές ΡΟΜΑ από τον οικισμό Αλιβερίου και απαντώντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αχ.Μπέος σχετικά με τις παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Δημοτική Αρχή, ώστε να προστατέψει τα παιδιά του Αλιβερίου, από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.απόστολο Παντσά, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
«Ο κ.Μπέος θα όφειλε να γνωρίζει ότι η αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας ανήκει στην Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας και όχι στο Δήμο, ο οποίος δεν ασκεί εποπτεία προληπτικής ιατρικής. Παρά ταύτα, το Νοέμβριο του 2012, όταν πρωτοδιαπιστώθηκε η ολιγωρία της Πολιτείας να καλύπτει τους άπορους πολίτες με τα απαραίτητα εμβόλια, καλέσαμε τους Γιατρούς του Κόσμου και ξεκινήσαμε τους πρώτους 100 εμβολιασμούς παιδιών, επί το πλείστον ΡΟΜΑ.  Με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και των εθελοντών γιατρών-μελών του, οργανώσαμε στους χώρους του ΔΙΑΥΛΟΥ πλήρως οργανωμένο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου συνεχίστηκαν οι εμβολιασμοί με εμβόλια που προμήθευαν οι χορηγοί, καθώς και η Πολιτεία.

Το Φεβρουάριο του 2013 ζητήσαμε από το Υπουργείο εμβόλια, για να καλύψουμε τις ανάγκες του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις επαναληπτικές δόσεις. Το Μάιο του 2013, το Υπουργείο μας έδωσε 170 συνολικά εμβόλια (προληπτικός εμβολιασμός για πολλές ασθένειες και για την ηπατίτιδα τύπου Α) και έτσι συνεχίστηκαν οι εμβολιασμοί στο  Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στις 6/9/2013 ζητήσαμε από την υπάλληλο της Περιφέρειας, που είχε οριστεί ως αρμόδια καταγραφής αναγκών, μεγάλη ποσότητα εμβολίων, η οποία μέχρι σήμερα δεν έφτασε. Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του 2014 προσδιορίσαμε ποσό για έκτακτες ανάγκες υγειονομικής φύσεως, όπως η συγκεκριμένη, και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να επιτραπεί η εκταμίευση των χρημάτων (αναλυτική με ονοματεπώνυμο καταγραφή των παιδιών που έχουν ανάγκη εμβολιασμού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 118 παιδιά ΡΟΜΑ). 

Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι η Δημοτική Αρχή παρενέβη στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, παρότι δεν έχει αρμοδιότητα ή ευθύνη. Και παρενέβη έγκαιρα, από αγωνία για τη  Δημόσια  Υγεία, φυσικά μέσα από το ασφυκτικό πλαίσιο των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ορίζουν μία τέτοια παρέμβαση, όταν ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με το υπ’ αριθμ 1663- 5/3/2014 έγγραφό του, πιστοποίησε ότι ήταν άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός που διενήργησε το Δημόσιο για την προμήθεια παιδικών εμβολίων. Χάρις στο έγγραφο αυτό κατέστη δυνατή η δρομολόγηση της αγοράς εμβολίων από το Δήμο.
Τέλος, σε ότι αφορά το κλείσιμο ή όχι του σχολείου, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει προηγηθεί γνωστοποίηση του όποιου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος. Την αρμοδιότητα αυτή έχει η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας η οποία και καταγράφει τα κρούσματα την ώρα που συμβαίνουν. Η όποια εκ των υστέρων αναφορά κρουσμάτων δε δικαιολογεί το κλείσιμο σχολείου.
Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο παρενέβη και παρεμβαίνει, αλλά –μπροστά στην επιτακτική ανάγκη- κάνει και όσα θα έπρεπε να πράξουν η Κεντρική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και η Περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: