Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Δωρεά πέντε έργων-σχεδίων του Τάσσου στο Δήμο Βόλου

Με πέντε νέα έργα – σχέδια του μεγάλου χαράκτη Α.Τάσσου εμπλουτίζεται η συλλογή του Δήμου Βόλου, η οποία αποτελείται ως γνωστόν από σπουδαία χαρακτικά που βρίσκονται εντοιχισμένα στο φουαγιέ της εισόδου του Δημαρχείου. Η δωρεά των έργων ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Τάσσος» Ειρήνη Οράτη κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης αφιερωμένης στον χαράκτη, που οργάνωσε ο Δήμος  Βόλου με  αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του. 

Τα πέντε αυτά σχέδια, τα οποία αφορούν το στάδιο φιλοτέχνησης των έργων «Αργοναύτες και Αργοναυτική Εκστρατεία» και «Η Τοπική Επανάσταση του 1878», βρέθηκαν στο αρχείο της οικογένειάς του, μεταφέρθηκαν στο Βόλο και εκτίθενται μαζί με τα έργα των χαρακτών που συμμετέχουν στην έκθεση – αφιέρωμα «Μαυρόασπρη Χαρακτική και χαλκογραφία» στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες που συνδέονται με τον μεγάλο χαράκτη εκπροσωπώντας τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα οι: Ρένα Ανούση, Γιάννης Γουρζής, Παναγιώτης Γράββαλος,  Ίρις Δρακούλη, Τάκης Κατσουλίδης, Μαριάννα Ξενάκη, Ελένη Οικονομίδου, Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Νότα Σιοτρόπου, Μαίρη Σχοινά, Α. Τάσσος (Αλεβίζος) και  Ρένα Τζολάκη.

Η έκθεση αυτή, η οποία εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου,  αποτελεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος προς τον Τάσσο. Το πρώτο αφορούσε την επιστημονική συνάντηση που προηγήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας, στην οποία τονίστηκε η μοναδικότητα των χαρακτικών έργων του Δημαρχείου ως ένα επιβλητικό χαρακτικό σύνολο, μεγάλων διαστάσεων και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που ίσως αποτελεί το ωριμότερο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της νεοελληνικής χαρακτικής. Στη συνάντηση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος  Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης και η κ.Ρένα Ανούση, εκπρόσωπος της Προέδρου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών (Αθηνών). Ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στην οφειλόμενη τιμή στο μεγάλο χαράκτη λόγω της ιδιαίτερης σύνδεσής του με το Βόλο  αφού τα τελευταία έργα της ζωής του εμπνευσμένα από την διαχρονική ιστορία της περιοχής και τη φυσιογνωμία της σύγχρονης πόλης του Βόλου βρίσκονται στο Δημαρχείο και αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη του τόπου μας. Η κ.Ανούση αναφέρθηκε στην ανυποχώρητη φυσιογνωμία του δραστήριου μεγάλου αγωνιστή της αριστεράς του οποίου η καλλιτεχνική διαδρομή έγινε εικαστική μαρτυρία,  μαχητικό κάλεσμα και ύμνος των αγώνων του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των νέων. Η κεντρική ομιλία έγινε από την κυρία Ειρήνη  Οράτη, ιστορικό τέχνης, με θέμα «Ένα μοναδικό εικαστικό σύνολο του Α.Τάσσου για το Δημαρχείο Βόλου».  Για το έργο και τη ζωή του Α. Τάσσου σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τους χαράκτες Τάκη  Κατσουλίδη, Mαίρη Σχοινά και  Μαριάννα Ξενάκη, οι οποίοι μετά το θάνατο του Α.Τάσσου ολοκλήρωσαν τη μεγάλη χαρακτική επιφάνεια του Δημαρχείου. 
Επισημαίνεται ακόμη, ότι με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν προετοιμαστεί ειδικές εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων, τόσο στη συλλογή που βρίσκεται στο Δημαρχείο του Βόλου, όσο και στην έκθεση στο Ντε Κίρικο, η οποία  θα παραμείνει ανοικτή έως τα τέλη του προσεχούς Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: