Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δήμος Βόλου …στην καρδιά της Στοκχόλμης

Στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, στη Στοκχόλμη, η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την τουριστική, πολιτισμική και γαστρονομική της ταυτότητα, στο πλαίσιο του Grekland Panorama, μιας διοργάνωσης αποκλειστικά αφιερωμένης στη χώρα μας, που πραγματοποιήθηκε από τις  14 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2014, υπό την αιγίδα της εταιρείας North Events στο Εκθεσιακό Κέντρο Globe Arenas Annexet. Το «παρών» στη σημαντική αυτή διοργάνωση έδωσε και ο Δήμος Βόλου, με εκπρόσωπο την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης κ.Κερασία Μπαρτζιώκα, σε κοινό περίπτερο με το Δήμο Αλοννήσου, που εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ.Βαφίνη. Οι δυο Δήμοι ένωσαν τις δυνάμεις και ανέδειξαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους, ενθουσιάζοντας Σουηδούς και Ομογενείς.


Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης το κέντρο της Στοκχόλμης γέμισε με εικόνες, ήχους και γεύσεις Ελλάδας, μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και δρώμενα. Η εντυπωσιακά μεγάλη προσέλευση Σουηδών κυρίως επισκεπτών ξεπέρασε τους στόχους των διοργανωτών. Συγκινητική ήταν και η προσέλευση των Ελλήνων που διαμένουν στη Στοκχόλμη, οι οποίοι έσπευσαν να επισκεφτούν - όπως χαρακτηριστικά δήλωναν -  την Ελλάδα στην καρδιά της Στοκχόλμης.

Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Βόλου συμμετέχει σε έκθεση στη Σουηδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για άνοιγμα σε νέες αγορές. Η παρουσίαση του Βόλου και του Πηλίου ως προορισμού εναλλακτικών δραστηριοτήτων, έκλεψε τις εντυπώσεις των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφτούν την περιοχή. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου παρείχαν πληροφορίες για τον τρόπο πρόσβασης και τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου (VOL) πτήσεις Βιέννης – Μονάχου – Ολλανδίας . 

Κατόπιν πρόσκλησης της εταιρείας North Events, η κ.Μπαρτζιώκα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων (αριθμεί 20 Συλλόγους), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ελληνική κοινότητα, τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα κ.α., αλλά και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης στη Στοκχόλμη κ.Απ.Παπακώστα, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sodertorn, με το οποίο συζήτησε για πολιτιστικά ζητήματα, την προοπτική ανταλλαγών αλλά και τη στήριξη εκ μέρους των Ομογενών της Σουηδίας της υποψηφιότητας του Βόλου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. 

Επίσης, επισκέφθηκε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Στοκχόλμη, μια πρωτοποριακή δομή για τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα του οικουμενικού ελληνισμού, που αποτελεί προπύργιο για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της παροικίας και σημείο αναφοράς και σχέσης με τις ρίζες της. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι ζήτησαν τη στήριξη της Ελλάδας για να προχωρήσουν στην έκδοση ειδικού θεματικού οδηγού για τον Jacob Jonas Bjornstahl, το Σουηδό ελληνιστή, καθηγητή της ελληνικής γλώσσας και περιηγητή, ο οποίος πριν 234 χρόνια – την άνοιξη του 1779- με αφετηρία το λιμάνι του Βόλου επισκέφθηκε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, καταγράφοντας τις εντυπώσεις του.

Στο πλαίσιο των επαφών της, η κ.Μπαρτζιώκα είχε ακόμη την ευκαιρία να συνομιλήσει και με την κ.Φραντζέσκα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης υπεύθυνη για ζητήματα νεολαίας και ισότητας, όπως επίσης με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του Σαββατιάτικου Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης «Åsö Gymnasium», το οποίο προτίθεται να πραγματοποιήσει κοινή εκδήλωση με Σχολείο του Δήμου Βόλου, με θέμα την ανάληψη δράσεων για την «Ημέρα της Ευρώπης – 9 Μαΐου».

Ο Δήμος Βόλου ευχαριστεί θερμά τον ταμία του Κοινού των Μαγνητών, κ. Πασχάλη Δήμου, ο οποίος έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στη Σουηδία συνέβαλε στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της παρουσίας του Δήμου Βόλου στη Στοκχόλμη προσφέροντας κάθε βοήθεια και διευκόλυνση για την τουριστική προβολή και ανάδειξη της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: