Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Επί τάπητος τα θέματα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης

Τα σημαντικά θέματα του ευαίσθητου τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης, θα τεθούν επί τάπητος σε ειδική δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, που συγκαλείται την ερχόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 13:00, στο Δημαρχείο Βόλου. Θέμα της συνεδρίασης «Η Καθαριότητα και η Ανακύκλωση στο Δήμο Βόλου, το σήμερα και το αύριο» και πραγματοποιείται σε συνέχεια της σχετικής δέσμευσης που είχε αναλάβει ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνολική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των 50 φορέων της πόλης που απαρτίζουν την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, μέσα από την οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας για τα σημαντικά θέματα που αφορούν τον τομέα της καθημερινότητας και της ανακύκλωσης. Όπως μεταξύ άλλων σημειώνει ο Δήμαρχος στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους τοπικούς φορείς, ο Δήμος Βόλου είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους της χώρας - αν όχι ο μοναδικός - που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει  νέες μορφές συμμετοχής των δημοτών στα δημοτικά πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μένει στις τυπικές αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά επιδιώκει να εξελιχθεί σε εργαλείο ενότητας και ουσιαστικής παρέμβασης της τοπικής κοινωνίας σε μείζονα τοπικά θέματα. Το πρώτο βήμα έγινε στην ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση της Επιτροπής για τα φαινόμενα της βίας και της ανομίας, για να ακολουθήσουν οι εξαιρετικά επιτυχημένες συνεδριάσεις για τη συγκρότηση του Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και για τα θέματα του νερού και της αποχέτευσης. 

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης θα γίνει, για πρώτη φορά, μία όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη παρουσίαση του τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης του Δήμου και συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της. Σημειώνεται ότι, αν και η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης είναι πολύ νευραλγική υπηρεσία, οι αρμοδιότητες της οποίας βρίσκονται στον πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχει γίνει ποτέ ως τώρα μία ολοκληρωμένη και σοβαρή συζήτηση για το τι είναι τελικά η συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία, ποιο το έργο της και ποια η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. Κυριαρχεί μία ασαφής εικόνα για τη λειτουργία της, δημοσιοποιούνται αποσπασματικά πληροφορίες για τη δράση της, γίνονται με ευκολία ισοπεδωτικές αναφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση που δε βοηθά τους δημότες να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη για το έργο της και το εύρος των αρμοδιοτήτων της. 

«Πιστεύουμε ότι, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης, οπότε οι σταθερές στη ζωή των πολιτών έχουν ανατραπεί και η λειτουργία των δήμων έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές, ενώ και το μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνο προδιαγράφεται, είναι ο κατάλληλος χρόνος για μία υπεύθυνη συζήτηση  σε σχέση  με το πώς έχει διαμορφωθεί η καθαριότητα της μείζονος πόλης μας στη νέα πραγματικότητα του «Καλλικράτη» και πώς θέλουμε και πώς μπορεί να λειτουργήσει η Υπηρεσία με καλύτερες συνθήκες, στο μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο, η συνεδρίαση είναι ανοιχτή και σε όποιον άλλο φορέα ή πολίτη επιθυμεί να συμμετάσχει», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου. 

Στην επιστολή προς τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων γίνεται συνοπτική αναφορά στο έργο της Υπηρεσίας κατά την τελευταία τριετία, με την επισήμανση ότι, παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες, έχει διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας και η αποτελεσματική προσφορά υπηρεσιών. Παράλληλα, εκπονήθηκαν, για πρώτη φορά, δύο (2) μελέτες, από τις οποίες η μία αφορά την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων και η δεύτερη τα οικονομικά δεδομένα της λειτουργίας της Υπηρεσίας. Η πρώτη μελέτη αξιοποιείται και για την υλοποίηση ενός επιπλέον στόχου: έχει ήδη αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για την έκδοση άδειας συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων από το Δήμο Βόλου –μία θεσμική υποχρέωση που ελάχιστοι δήμοι μέχρι σήμερα έχουν εκπληρώσει.

Πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής, καταλήγει ο κ.Σκοτινιώτης, είναι ότι η δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας επιτελεί μεγάλου εύρους κοινωνικό έργο, στη δύσκολη δε περίοδο που διανύουμε, θα πρέπει να έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η καθαριότητα και η λειτουργία της αρμόδιας Υπηρεσίας είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για το Δήμο, πρωτίστως όμως για τους δημότες του, που είναι οι αποδέκτες της δράσης της, αλλά και αυτοί που συντηρούν την ύπαρξή της και επομένως έχουν ουσιαστικό λόγο στη λειτουργία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: