Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση Ηλ.Ξηρακιά με εκπροσώπους των περιπτερούχων

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ν.Μαγνησίας συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιδήμαρχο  Βόλου κ.Ηλία Ξηρακιά στον οποίο επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας σχετικά με το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που υποχρεούνται, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων από το 2014. Ο κ.Ξηρακιάς τόνισε καταρχάς ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου κατανοεί και συμμερίζεται την αγανάκτηση των περιπτερούχων, αλλά έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το νέο Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αίρεται η απαλλαγή που ίσχυε έως τώρα σε ό,τι αφορά την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για την κατασκευή του περιπτέρου.
Συγκεκριμένα, με διάταξη που ψηφίστηκε το 2012 (Ν4093/12) και ισχύει από 1/1/2014 καταργείται η απαλλαγή αυτή και πλέον οι δικαιούχοι των θέσεων περιπτέρων (συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ. και των πολύτεκνων στους οποίους παραχωρούνται απευθείας) υποχρεούνται στην καταβολή τέλους για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.1080/80.
Βάσει της παραπάνω διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έλαβε πρόσφατα απόφαση για τον καθορισμό των τελών χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την εγκατάσταση περιπτέρων, έτους 2014. Η απόφαση αυτή προβλέπει τον διαχωρισμό του Δήμου Βόλου σε έξι ζώνες και το ύψος των τελών κυμαίνεται από 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιφερειακές ενότητες, έως 50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της πόλης (παραλιακή ζώνη).
Στο μεταξύ, οι περιπτερούχοι διατηρούν τη δυνατότητα να έχουν στον εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο ψυγεία (παγωτών και αναψυκτικών), με τη διαφορά ότι η καταβολή του ετήσιου τέλους δεν θα υπολογίζεται ανά τεμάχιο (168 ευρώ ετησίως για 2 ψυγεία διαστάσεων 1,10Χ0,60μ.),όπως ισχύει έως σήμερα, αλλά με βάση τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν και σύμφωνα με τις παραπάνω τιμές που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τούτων δεδομένων ο κ.Ξηρακιάς εξήγησε ότι ιδιοκτήτες περιπτέρων στην Α΄ζώνη που πλήρωναν έως τώρα 168 ευρώ το χρόνο για 2 ψυγεία, τώρα θα πληρώνουν από 141 – 166 ευρώ συνολικά (κατασκευή περιπτέρου και ψυγεία), δηλαδή από 75 έως 100 ευρώ για την κατασκευή του περιπτέρου (ανάλογα με το μέγεθος) και 66 ευρώ για το χώρο κατάληψης των 2 ψυγείων.
Τέλος, ο κ.Ξηρακιάς, απαντώντας σε αίτημα των περιπτερούχων για μείωση των τελών, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή διατηρεί παγωμένες τις τιμές τα τελευταία 3 χρόνια και δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση για συγκεκριμένους επαγγελματίες της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: