Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πρόσληψη στο Δήμο Βόλου συμβασιούχων κοινωφελούς εργασίας για 5 μήνες

Ξεκίνησαν στο Δήμο Βόλου, την προηγούμενη βδομάδα, οι διαδικασίες για την πρόσληψη των επιλεγέντων από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, προκειμένου να απασχοληθούν στις δομές του. Ωστόσο, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε αρκετούς από αυτούς, που αφορά την απαραίτητη προσκόμιση τίτλου πτυχίου. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε η απασχόληση, στο Δήμο Βόλου και τα νομικά του πρόσωπα, εκατόν πενήντα τριών (153) ατόμων, προκειμένου να απασχοληθούν για 5 μήνες ως εργάτες ΥΕ γενικών καθηκόντων. Στο προηγούμενο πρόγραμμα, ο Δήμος δεν είχε εμπλακεί στη διαδικασία πρόσληψης, καθώς αυτή διεκπεραιωνόταν από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, που ήταν ο φορέας πρόσληψης, ενώ ο Δήμος ήταν ο φορέας υποδοχής.
Με το νέο πρόγραμμα, φορέας πρόσληψης είναι ο Δήμος, οπότε οι διαδικασίες ελέγχου των δικαιολογητικών και πρόσληψης γίνονται από τις Υπηρεσίες του. Στο πλαίσιο αυτό, κλήθηκαν, την προηγούμενη βδομάδα, οι επιτυχόντες, προκειμένου να καταθέσουν τα τυπικά για την πρόσληψη δικαιολογητικά (τίτλος σπουδών, ΑΦΜ, αριθμός ΙΚΑ, ΑΜΚΑ, iban τραπεζικού λογαριασμού). Από το σύνολο των επιλεγέντων παρουσιάστηκαν εκατόν τριάντα έξι (136) 136 άτομα.
Ωστόσο, κατά την προσκόμιση των δικαιολογητικών, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί επιλεγέντες δε διαθέτουν τον απαραίτητο τίτλο πτυχίου. Συγκεκριμένα, απαιτείται, για όσους αποφοίτησαν μέχρι το 1980, απολυτήριο δημοτικού σχολείου, ενώ, από το 1981 και μετά, απολυτήριο τριτάξιου γυμνασίου. Η ύπαρξη τίτλου σπουδών δεν  αποτελεί δικαιολογητικό πρόσληψης στις μέχρι τώρα προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας για τα άτομα αυτής της κατηγορίας, με αποτέλεσμα αρκετοί επιλεγέντες, που δεν είχαν προσέξει την προκήρυξη, να δοκιμάσουν δυσάρεστη έκπληξη, όταν η αρμόδια Υπηρεσία τους εξηγούσε ότι θα απορριφθούν, λόγω έλλειψης τίτλου σπουδών. Συνολικά, τα άτομα αυτά είναι είκοσι έξι (26). Στη δυσμενή τρέχουσα συγκυρία, με την ανεργία στα ύψη, οι άνθρωποι αυτοί δοκίμασαν μεγάλη απογοήτευση, με αποτέλεσμα, μερικοί από αυτούς, να ξεσπούν με άσχημη συμπεριφορά και απειλές στους υπαλλήλους που χειρίζονται διοικητικά τη διαδικασία, φτάνοντας κάποιοι στο σημείο να απειλούν με προσφυγή στην Εισαγγελία. Ωστόσο, ο Δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα να παραβλέψει τις προβλεπόμενες από την προκήρυξη διαδικασίες, καθώς πρόκειται για όρους που έχουν προβλεφθεί σε προκήρυξη για πρόσληψη μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.
Ο τελικά διαμορφωμένος πίνακας θα αποσταλεί στον ΟΑΕΔ, με το αίτημα της αντικατάστασης όσων δε δικαιούνται την πρόσληψη και της συμπλήρωσης με επιλαχόντες. Μόλις ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αυτών των στοιχείων, τις επόμενες μέρες, θα γίνει η πρόσληψη των συμβασιούχων και η κατανομή τους στις Υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: