Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Προετοιμασία της ΚΕΔΕ ενόψει νέας προγραμματικής περιόδου

Ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης συμμετείχε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ που είχε ως θέμα την προετοιμασία και τις διεκδικήσεις των Δήμων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020  (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης). Τα δυο βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν η συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο συνολικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) για την υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και η ανάγκη υποστηρικτικού μηχανισμού των Δήμων, με δεδομένες τις αυστηρές προδιαγραφές και προϋποθέσεις που τίθενται για την προετοιμασία ώριμων προτάσεων.
Οι προτάσεις της Επιτροπής θα σταλούν στην ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφωθεί το διεκδικητικό πλαίσιο ο οποίο θα κοινοποιηθεί τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Όπως τονίστηκε, η ΚΕΔΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή, δεδομένου ότι η δημοσιονομική κρίση και η πορεία των οικονομικών των δήμων την τελευταία τριετία τοποθετούν τους κοινοτικούς πόρους ως τη σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης τοπικών επενδυτικών πρωτοβουλιών. 
Επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, μετά τις δραματικές μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) σε ποσοστά που το 2013 άγγιξαν το 58%, νέες μειώσεις προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014, που ειδικά για τη ΣΑΤΑ φθάνουν στο 53% σε σχέση με το 2013! Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι υπολογίζουν στη μερική αντιστάθμιση της απώλειας των πόρων τους για επενδύσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν ανταποκρίνονται μέχρι τώρα στο εύλογο αίτημα της ΚΕΔΕ να συμβάλει στο σχεδιασμό του.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: