Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Διαπολιτισμικό αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη από το Δήμο Βόλου

Εβδομάδα αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Βόλου από την Κυριακή 10 έως το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το  «Μουσείο Α. Κ. Δάμτσα». Συμμετέχουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Μαγνησίας, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Μαγνησίας, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, ο Εικαστικός Σύλλογος Βόλου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας και  Μουσείο του Κ.Π. Καβάφη, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει θεατρική προσέγγιση του έργου του Κ.Καβάφη αλλά  και εικαστική αποτύπωση με τη διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής και ντοκουμέντων, συμπόσιο και προβολή ταινιών γνωστών σκηνοθετών με θέμα τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, μουσική παράσταση εμπνευσμένη από την ποίηση του Κ.Καβάφη αλλά και εκπαιδευτική έκθεση για τις σχέσεις και τις επιρροές από τους Αιγυπτιώτες του Πηλίου την εποχή του Κ.Καβάφη. 
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ στο «Αχίλλειον» με την θεατρική παράσταση «Κ.Π.Καβάφης…σχεδόν ανεπαισθήτως» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δακτυλά. Θα συνεχιστούν στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 7.30 το βράδυ, με έκθεση έργων Ελλήνων καλλιτεχνών της Αιγύπτου, φωτογραφικού υλικού και άλλων τεκμηρίων του Αρχείων Απ και Κων.Κωνσταντινίδη καθώς και ντοκουμέντων Αιγυπτίων από το Πήλιο της εποχής του Κ.Καβάφη. Θα ακολουθήσει, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν.Ιωνίας, μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ο Σχολικός Καβάφης» ως εκπαιδευτική προσέγγιση του έργου του ποιητή και όπως διδάσκεται στο σχολείο με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί σχετική έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και ντοκουμέντων.
Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν.Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Από τον Αλεξανδρινό ποιητή στον οικουμενικό Καβάφη» με ομιλητές τους: Μ. Στασινοπούλου – κριτικό λογοτεχνίας και συγγραφέα, Δ. Δασκαλόπουλο ποιητή -  βιβλιογράφο, Μ.Μαραγκούλη – διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας και υπεύθυνο του Μουσείου Κ.Π.Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, Δ.Παντελοδήμο ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ.Παπαρούση – αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Π.Θ., Αν.Πρασσά δρ Ιστορίας – προϊσταμένη των ΓΑΚ Ν.Μαγνησίας από κοινού με την Αγ.Νικολάου – φιλόλογο  -αρχειονόμο των ΓΑΚ Ν.Μαγνησίας και υποψήφια δρ στο Π.Θ., Τ. Καραγεωργίου – Σχολική Σύμβουλο και ποιήτρια και Στ.Βουτσά δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, φιλόλογο και καθηγήτρια του Γυμνασίου της Τήλου Ν.Δωδεκανήσου. Θα συντονίσει ο συγγραφέας και φιλόλογος Κώστας Ακρίβος.        
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Κ.Καβάφη με την προβολή των ταινιών του Γιάννη Σμαραγδή «Καβάφης» και του Στ.Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Πεσόα συνάντησε τον Καβάφη», ενώ την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο Εναλλάξ, δίπλα από το Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο», Βολιώτες καλλιτέχνες –μέλη του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου θα παρουσιάσουν τη δική τους εικαστική προσέγγιση και απόδοση του έργου του Κ.Καβάφη με τίτλο «Και μες την Τέχνη πάλι ξεκουράζομαι..». 
Από τη Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στην Πορταριά, στο Αρχοντικό Ζούλια,  θα πραγματοποιείται έκθεση με τίτλο «Το Πήλιο και οι Αιγυπτιώτες», η οποία θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων. Την οργάνωση και επιμέλεια έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων, Βιβλιοθηκών ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Τέλος, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Πολιτιστικού Κέντρου Ν.Ιωνίας  θα δοθεί συναυλία με τίτλο «Από την Οδύσσεια στη μελοποίηση του Καβάφη»,  που περιλαμβάνει μουσική του Θοδωρή Οικονόμου από την περίφημη παράσταση «Οδύσσεια» του Ρ.Γουίλσον στο Εθνικό Θέατρο αλλά και μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη.
Το πολυήμερο αφιέρωμα στον ποιητή Κ.Καβάφη και όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: