Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Στο Βόλο η πρώτη δημόσια παρουσία των 5 Δημάρχων

Μείζον γεγονός με πανελλαδικό ενδιαφέρον αποτελεί η πρώτη δημόσια εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 17.30 το απόγευμα  στο Δημαρχείο του Βόλου με θέμα:  «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική πολιτική». Οι Δήμαρχοι Αθηναίων Γ.Καμίνης, Θεσσαλονίκης Ι.Μπουτάρης, Πατρέων Ι.Δημαράς και Ιωαννιτών Φ.Φίλιος, που μαζί με τον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη συγκροτούν την «Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων», θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, πλαισιούμενοι από τους καθ’ ύλην αρμόδιους συνεργάτες τους, προκειμένου να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και να διαμορφώσουν, για πρώτη φορά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινή στρατηγική κατεύθυνση όσον αφορά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
«Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση», σημειώνουν χαρακτηριστικά, «που εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό των τοπικών κοινωνιών καθώς η φτώχεια και η ανεργία τείνουν να διαχέονται σε όλο και περισσότερα στρώματα, μεταβάλλει άρδην τον ρόλο και τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης. Το υφιστάμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει πιο ισχυρό και αποτελεσματικό, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια συνεκτική τοπική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού».
Όπως είναι γνωστό το εγχείρημα της «πρωτοβουλίας των 5» αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και αντιμάχεται την αντιμεταρρύθμιση, τη συντήρηση, την ακινησία και την πόλωση. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης αποτελούν η θεσμική και διοικητική αυτονομία και η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό. Η «πρωτοβουλία των 5» στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση πέντε θεματικών παρεμβάσεων στις έδρες των αντίστοιχων Δήμων με πρώτη αυτήν που θα διεξαχθεί στο Βόλο, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, με θέμα την κοινωνική πολιτική. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν: 
- Η στρατηγική κατεύθυνση της «Πρωτοβουλίας των 5» σε θέματα κοινωνικής πολιτικής
- Οι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης
- Τα εμπόδια που συναντούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής
- Καινοτόμες / πετυχημένες δράσεις στους 5 Δήμους
Η ημερίδα απευθύνεται σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα, στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών του προσώπων, αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να την συμμετάσχει και να συμβάλει.
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα γίνουν ομάδες εργασίας όπου με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων θα διατυπωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις  προς την πολιτεία και τους πολίτες, για την ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Οι προτάσεις αυτές θα ανακοινωθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου των 5 Δημάρχων την ίδια μέρα στις 12.00, στο Δημαρχείο του Βόλου.
Η «Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων» έχει ήδη τη δική της ιστορία και προέκυψε ως καρπός της κοινής, στα βασικά της σημεία, μεταρρυθμιστικής και προοδευτικής φυσιογνωμίας των πέντε παρατάξεων. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Ιουλίου 2011 δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ άρθρο  που υπέγραφαν οι Δήμαρχοι Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, με θέμα «Η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης του». Στο άρθρο αυτό οι δυο Δήμαρχοι εξέφραζαν την αγωνία τους για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στον καιρό της κρίσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η Αυτοδιοίκηση, προωθώντας τη δική της διοικητική, οικονομική, πολιτική και ηθική επαναθεμελίωση, πρέπει να λειτουργήσει και ως παράγοντας ανάταξης της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και ως παράγοντας ενότητας των τοπικών κοινωνιών μπροστά στον ορατό πια κίνδυνο ενός νέου διχασμού. Η ανάγκη για δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και συντεταγμένη διέξοδο από την κρίση, προβάλλει σήμερα ως το μεγάλο ζητούμενο. Με αυτό το στόχο και χωρίς να παραγνωρίζονται οι βασικές δεσμεύσεις της χώρας, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει μια μεγάλη, ενωτική και αξιόπιστη πρωτοβουλία, που θα υπερβαίνει στενές κομματικές περιχαρακώσεις, διατυπώνοντας σαφές πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο, με όραμα και σχέδιο». Στο ίδιο άρθρο οι κ.κ.Σκοτινιώτης και Φίλιος είχαν θέσει τρία κεντρικά θέματα ως αξιώσεις της Αυτοδιοίκησης: 1) την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, 2) την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και 3) τη συμβολή στην ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών και στην εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2011, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, υπήρξε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να δώσουν το παρόν και το στίγμα τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή διαμορφώνεται στο νέο τοπίο που καθορίστηκε από τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αλλά και από την κρίσιμη οικονομική συγκυρία. «Μετά από περίπου οκτώ μήνες εφαρμογής της μεταρρύθμισης του ‘Καλλικράτη’ κρίναμε πως υπήρχε η ανάγκη να αξιολογήσουμε τη νέα κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης εντοπίζοντας τα προβλήματα και προτείνοντας κάποιες σκέψεις για την βελτίωση του νόμου. Οι ιδέες μας υποστηρίχθηκαν από ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε αυτήν την αντίληψη της τοπικής αυτενέργειας», είχε δηλώσει τότε ο κ.Μπουτάρης.
Χαιρετίζοντας τη συνάντηση ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε υπογραμμίσει ως κοινό σημείο των συμμετεχόντων δημάρχων και των συνδυασμών τους, την αντίληψη για την πόλη και τον πολίτη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα: «Αν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα κίνημα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, αυτό θα ήταν ένα ρεύμα ιδεών και δράσης που υπερβαίνει τα κομματικά όρια και τις κομματικές εξαρτήσεις. Που αρνείται την παραδοσιακή αντίληψη για την αυτοδιοίκηση σαν φορέα αποκλειστικά αιτημάτων προς το κράτος. Που καλλιεργεί μια νέα κουλτούρα διαβούλευσης και συμμετοχής, εμπιστοσύνης στις πρωτοβουλίες των πολιτών και στη συλλογική δημιουργικότητά τους. Μια κουλτούρα  προσωπικής ελευθερίας, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».
Οι θέσεις και απόψεις των δημάρχων που έλαβαν μέρος στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αποτυπώθηκαν σ’ ένα κοινό κείμενο με τίτλο «1000 λέξεις για την Αυτοδιοίκηση – Συμβολή σε μια δημόσια συζήτηση», που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Σεπτεμβρίου 2011 και απευθυνόταν ανοιχτά και δημόσια σε όλες εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν ενεργά στο νέο ρόλο, στις ευθύνες αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλογούν στην Αυτοδιοίκηση για μια θετική διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση που πλήττει επώδυνα τη χώρα.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2012 με κοινή τους δήλωση, οι πέντε Δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι η εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για αναστολή των διαδικασιών κτήσης ιθαγένειας «ενόψει προσεχούς δημοσίευσης αποφάσεων του ΣτΕ»,  παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας και υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να τηρούν τη διαδικασία απονομής της ιθαγένειας που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Οι πέντε Δήμαρχοι, άλλωστε, μίλησαν έγκαιρα και χωρίς περιστροφές για την ανάγκη δημοκρατικού μετώπου ενάντια στο ρατσισμό, τη βία, την ξενοφοβία και  τον εθνικισμό και για   ανοιχτές, ανεκτικές και εξωστρεφείς πόλεις. 
Στις 31 Μαΐου 2013, με αφορμή το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, δόθηκε στη δημοσιότητα νέο κείμενο των 5 Δημάρχων, με τίτλο «1000 λέξεις για την Αυτοδιοίκηση: Δυόμισι χρόνια μετά…», ενώ ακολούθησε κοινή παρέμβαση υπό τον τίτλο «Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση τώρα!» στις 22 Ιουλίου 2013, μετά και τις εξελίξεις που αφορούσαν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την απόλυση των σχολικών φυλάκων. Στο τελευταίο αυτό κείμενο οι 5 Δήμαρχοι υπογράμμιζαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, της ίδιας της λειτουργίας των πόλεων και της χώρας, προαναγγέλλοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συμβάλουν με ολοκληρωμένες προτάσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των πόλεών τους.
Οι προτεραιότητες καθορίστηκαν στη συνάντηση των 5 Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα, οπότε και αποφασίστηκε η διοργάνωση των πέντε θεματικών παρεμβάσεων στις έδρες των αντίστοιχων Δήμων, αρχής γενομένης από το Βόλο με τη δημόσια εκδήλωση για την κοινωνική πολιτική. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:
- Ανάπτυξη/θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη
- Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών προς τον δημότη στη Πάτρα
- Συμμετοχή του πολίτη/κοινωνία πολιτών στα Ιωάννινα.    
- Μεταρρύθμιση στην Τ.Α.: Οικονομική/διοικητική αυτοτέλεια  στην Αθήνα.
Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία και τους πολίτες και η διεκδίκηση εκείνων των αναγκαίων και καίριων αλλαγών που θα ενισχύσουν αποφασιστικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πόλεων των πολιτών και της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: