Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η πόλη του Βόλου υποδέχεται τα «αστέρια» της διεθνούς Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Στο Βόλο θα χτυπά από αύριο η «καρδιά» της διεθνούς Αστρονομίας, καθώς ξεκινά η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, με τη συμμετοχή 160 μαθητών από 36 χώρες, μεταξύ των οποίων και 10 Έλληνες, 100 περίπου καθηγητών και άλλων εκπαιδευτικών οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες και τα σεμινάρια της επιστημονικής συνάντησης.
Διοργανώνεται από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος, τον Δήμο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Α.Π.Θ και την International Olympiad on Astronomy and Astrophysics (IOAA).
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου. 
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές για την παρουσίαση του προγράμματος, τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 
Ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης δήλωσε ότι ο Βόλος γίνεται για δεύτερη φορά Ολυμπιακή πόλη και καθιερώνεται ως πόλη φιλοξενίας κορυφαίων γεγονότων διεθνούς εμβέλειας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νέων Γυναικών. Αναφερόμενος ειδικότερα στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι ο Βόλος θα αποδείξει, για μια ακόμη φορά, ότι στέκεται όρθιος, πάντοτε παρών στα μεγάλα διεθνή επιστημονικά, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα  και πάντοτε έτοιμος να ανταποκριθεί, τόσο από πλευράς υποδομών και εγκαταστάσεων, όσο και οργανωτικά, χάρις και στην ανεκτίμητη συμβολή των εθελοντών, σε κάθε μεγάλη πρόκληση.  Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας, εξάλλου, θα συμβάλει  στη διεθνή προβολή της περιοχής μας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας σε μια εποχή, μάλιστα, που το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ, αλλά θα δώσει και κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με τις επιστήμες του ουρανού.  Κάλεσε δε τους Βολιώτες να αγκαλιάσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους στην τελετή έναρξης, στο μνημείο Ηρώων, στην παραλία Βόλου, αύριο Σάββατο, στις 8 το βράδυ. Να σημειωθεί ότι η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα ανοίξει υπό τους ήχους των οργάνων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου, η οποία θα αποδώσει τον ύμνο της Ολυμπιάδας με τίτλο «Ιριδα», που συνέθεσε ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Βασίλης Τασούδης και οι διοργανωτές φιλοδοξούν να καθιερωθεί ως ο ύμνος και των επόμενων διοργανώσεων. Επίσης, η Αργώ θα βρίσκεται στη γνώριμη θέση της στην είσοδο του λιμανιού. 
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε την εκδήλωση μεγάλο γεγονός που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δείχνουμε ότι υπάρχουν έξυπνες λύσεις, που χαρακτηρίζονται από την ποιότητα ανθρώπων που σκέπτονται και με ενεργητικές πολιτικές, δημιουργούμε πρεσβευτές του Βόλου και της Θεσσαλίας σε 36 χώρες», δήλωσε ο Κ. Αγοραστός, που κάλεσε τους Βολιώτες να βρεθούν στην παραλία για να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας. 
Ο Λουκάς Ζαχείλας, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και επίκουρος καθηγητής του Π.Θ. εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι, μετά από 17 χρόνια Πανελλαδικών Διαγωνισμών που οργανώνονται με πρωτοβουλία της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, η πόλη του Βόλου θα υποδεχτεί τους καλύτερους μαθητές των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου. Όπως ανέφερε η Ελλάδα, που είναι πατρίδα της Αστρονομίας εδώ και 3000 χρόνια, θα εμπνεύσει τους διαγωνιζόμενους να ασχοληθούν πιο πολύ με το αντικείμενό τους.   
Τέλος ο πρόεδρος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Κώστας Μαυρομμάτης, τόνισε ότι μετά από τρία χρόνια, η ιδέα και το τόλμημα της Εταιρίας γίνεται πραγματικότητα, με την έναρξη της Ολυμπιάδας. Παράλληλα με τις εργασίες των φοιτητών, θα γίνονται εκδηλώσεις στην παραλία του Βόλου, καθημερινά, με τη συμβολή των 25 Συλλόγων Αστρονομίας της χώρας, για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ θα γίνεται παρατήρηση του ήλιου και στη συνέχεια, μέχρις τις 12 τα μεσάνυχτα, των αστέρων, ενώ υπάρχει συνεννόηση να σβήνουν τα φώτα, ώστε να γίνεται καλύτερα η παρατήρηση.  
 Οι ομιλητές εξήραν τη σημαντική συμβολή των εθελοντών φοιτητών (περίπου 70), εκπαιδευτικών (90), αλλά και εθελοντών του Δήμου (30 άτομα).
Το πρόγραμμα της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής περιλαμβάνει διαγωνισμούς και εξετάσεις μαθητών. Οι νικητές θα τιμηθούν με μετάλλια. Η τελετή απονομής θα είναι και η καταληκτική εκδήλωση της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: