Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) για τη λειτουργική αναβάθμιση της ΔΕΥΑΜΒ

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία του έργου της ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί η απόκτηση ενός σύγχρονου και εξειδικευμένου διαχειριστικού εργαλείου (γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών - G.I.S.), που θα βελτιώσει τη διαφάνεια, θα διευκολύνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του καθημερινού έργου της Επιχείρησης, ενώ, σε συνδυασμό με τη νέα ιστοσελίδα που θα σχεδιασθεί, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την υλοποίηση του αιτήματος του ή της βλάβης που έχει υποδείξει στη ΔΕΥΑΜΒ.
Η σχετική σύμβαση για την υποστήριξη και ανάπτυξη του συστήματος υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνο Σκοτινιώτη και εκπρόσωπο της ένωσης εταιρειών «GEOSET LTD – ADVANCED QUALITY SERVISES LTD», που προέκυψε μετά από ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό. Η συνολική δαπάνη του έργου θα ανέλθει στις 10.800 ευρώ και προβλέπεται να παραδοθεί σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Όπως τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης «η ΔΕΥΑΜΒ αξιοποιεί την τεχνολογία των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Με την ανάπτυξη του συστήματος GIS η ΔΕΥΑΜΒ θα αποκτήσει πλήρη και σύγχρονη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία των δικτύων, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων».
Αντικείμενο της υποστηρικτικής εργασίας που αναλαμβάνει ο ανάδοχος, ως εξειδικευμένος σύμβουλος στα θέματα αυτά, είναι η συλλογή στοιχείων – δεδομένων, η ανάλυση και προετοιμασία, ο προσδιορισμός των αναγκών της ΔΕΥΑΜΒ, η ανάλυση και ο σχεδιασμός Εφαρμογής - Βάσης Πληροφοριών, η οργάνωση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλου του έργου και η χαρτογραφική απεικόνιση και ανάκτηση των πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι η δομή και τα επί μέρους πεδία εισαγωγής της περιγραφικής πληροφορίας του συστήματος GIS, θα αφορούν όλα τα στοιχεία των δικτύων και εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΜΒ, είτε τεχνικά (διάμετροι αγωγών, υλικά κατασκευής, υδρόμετρα, αντλιοστάσια κ.λ.π), είτε πληροφοριακά (καταναλώσεις, συμβάσεις που εκτελέστηκαν τα έργα, συμβόλαια αγορών κ.λ.π). Ακόμη θα αναπτυχθούν σύνδεσμοι και διαδρομές προς άλλα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα ή βάσεις δεδομένων της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα και να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν εργαλεία για την διαχείριση των δικτύων με τον αρτιότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
Όπως είναι γνωστό, τα τρία είδη δικτύων που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ (ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων) είναι υπόγεια δίκτυα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καταχωρημένα σε ειδικά αρχεία, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις και κυρίως στις περιοχές που ενσωματώθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», δεν είναι ούτε καν καταγεγραμμένα και αναζητούμε κάθε φορά ένα παλαιό συνταξιούχο υδραυλικό που ξέρει τις διαδρομές των υπόγειων δικτύων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα δίκτυα αυτά έχουν κατασκευαστεί πριν από πολλά χρόνια, σε εποχές που δεν υπήρχε η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και αποτύπωσης, σε πολλές δε περιπτώσεις δεν είχαν γίνει ούτε μελέτες. Έτσι, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη καταγραφής τους με σύγχρονο τρόπο, και αξιολόγησής τους.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την υποστήριξη της ΔΕΥΑΜΒ στην ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου τεχνικού και διαχειριστικού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ.  Η λειτουργία του συστήματος, όταν αυτό εγκατασταθεί, θα γίνει από εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: