Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου για τη συγκρότηση τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΔΙ.Κ.Α.), με σκοπό τη στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά πιο αδύναμων συμπολιτών, αναμένεται να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Βόλου που συγκαλείται ειδικά για το σκοπό αυτό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, και είναι ανοιχτή και σε κάθε φορέα που θα ήθελε να συμμετάσχει, καθώς πρόκειται για το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής.
Στόχος του Δικτύου θα είναι να συμβάλει με σχέδιο και συντονισμένα στη στήριξη των πιο ανήμπορων συμπολιτών και στην αντιμετώπιση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στην τοπική κοινωνία. Ουσιαστικά, οι συμμετέχοντας φορείς θα δεσμευτούν έναντι της τοπικής κοινωνίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για την κατά το δυνατόν αρτιότερη κάλυψη των πραγματικών αναγκών κοινωνικής υποστήριξης εκείνων των συμπολιτών που δοκιμάζονται από τη βαθιά οικονομική κρίση και την ανεργία.
«Στις σημερινές συνθήκες, η ανάγκη για ένα ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις του καθένα μας, καθίσταται περισσότερο από επιτακτική, παράλληλα, φυσικά, με την αξίωση για ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους εκπροσώπους των 50 τοπικών φορέων της πόλης, οι οποίοι συγκροτούν την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου. 
Ο κ.Σκοτινιώτης υπογραμμίζει ότι «η παρέμβαση της  τοπικής κοινωνίας μπορεί και πρέπει  να είναι  καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά  και για την αξιοπρέπεια όλων των μελών της. Διότι αλληλεγγύη είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Η αλληλεγγύη δεν εκφράζει εξουσιαστική σχέση, αλλά αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα μεταξύ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΙΣΩΝ».
«Η  συγκρότησή του Δικτύου», προσθέτει ο Δήμαρχος, «θα πρέπει πρωτίστως να εκλαμβάνεται ως μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής μας κοινωνίας. Θεμελιώδη στόχο του Δικτύου αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και πιο συστηματική  αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται στον τομέα υποστήριξης των “ευπαθών κοινωνικών ομάδων”, στον τομέα “Παιδί και Οικογένεια”, καθώς και στον τομέα  “Πρωτοβάθμια Περίθαλψη – Δημόσια Υγεία”. Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Δικτύου είναι η έννοια της συμπληρωματικότητας, του τρόπου δηλαδή με τον οποίο ένας φορέας συμπληρώνει, καλύπτει τα κενά και ολοκληρώνει παρεμβάσεις, ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα της συνέργιας να είναι ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας για τους πολίτες».
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης θα παρουσιαστούν οι νέες δράσεις κοινωνικής παρέμβασης που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Βόλου το επόμενο διάστημα, δηλαδή η  «Ανοιχτή γραμμή πληροφόρησης και ενημέρωσης πάνω σε κοινωνικά θέματα» και ο «Οδηγός Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών Βόλου», στον οποίον καταγράφονται όλες οι υφιστάμενες  δομές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: