Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης από την Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Βόλου

Σε θετικό και γόνιμο κλίμα και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου με θέμα τη συγκρότηση Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΔΙ.Κ.Α.), στόχος του οποίου θα είναι να συμβάλει με σχέδιο και συντονισμένα στη στήριξη των πιο ανήμπορων συμπολιτών και στην αντιμετώπιση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στην τοπική κοινωνία.
Στην πρόσκληση του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη ανταποκρίθηκε σημαντικός αριθμός από τους τοπικούς φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι κοινωνικών ιδρυμάτων και άλλων φορέων που εξήραν την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Τη σπουδαιότητα του συνεδρίασης σηματοδότησε η παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνατίου, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα για κοινωνική αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις, μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Τόσο ο Δήμαρχος Βόλου, όσο και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, αναφέρθηκαν στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν Δήμος και τοπική Εκκλησία, με τη σύμπραξη και άλλων φορέων, για την υλοποίηση σημαντικών δράσεων κοινωνικής παρέμβασης που λειτουργούν ως δίχτυ προστασίας για τους ανήμπορους συμπολίτες.
«Η ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία μεταβάλλει άρδην τον ρόλο και τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Σκοτινιώτης. «Το υφιστάμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει πιο ισχυρό και αποτελεσματικό, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια συνεκτική τοπική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο Δήμο Βόλου, παρά τις δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων, όχι μόνο έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ζωντανές τις κοινωνικές δομές αλλά και να δημιουργήσουμε νέες και να καλύψουμε τα όποια κενά, έχοντας συνείδηση ότι οι δομές αυτές αποτελούν τη μοναδική “ασπίδα” κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης». Ως νέες δομές ανέφερε, ενδεικτικά, τον Ξενώνα Αστέγων, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με νοητική υστέρηση, τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, το «Επικοινωνώ», το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τη δημιουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης με τη στήριξη του Δήμου προς τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", τόνισε χαρακτηριστικά  πως ενώ η χρηματοδότηση της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου είναι για 277 επωφελούμενους του προγράμματος, εξυπηρετούνται επιπλέον 600 άτομα, με αποτέλεσμα συνολικά οι επωφελούμενοι να φθάνουν τα 877 άτομα.
Από την πλευρά του ο κ.Ιγνάτιος αναφέρθηκε διεξοδικά στις σημαντικές κοινωνικές δράσεις που υλοποιεί η Μητρόπολη Δημητριάδος, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης , όπου μοιράζονται 2000 μερίδες φαγητού ημερησίως.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απ.Παντσά του τοπικού «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης», καθώς και του «Οδηγού Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών Βόλου», στον οποίον καταγράφονται όλες οι υφιστάμενες  δομές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Επίσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ.Β.Κοντορίζος και η Αντιπρόεδρος κ. Κατ. Μπαρμπουδάκη παρουσίασαν μια νέα δράση που θα υλοποιήσει η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, την «Ανοιχτή γραμμή πληροφόρησης και ενημέρωσης πάνω σε κοινωνικά θέματα»
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, όπου κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις, ενώ εκφράστηκε η κοινή θέληση για την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων και αποφασίστηκε η    δημιουργία του τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Το κείμενο του Συμφώνου έχει ως εξής:
«Οι παρακάτω θεσμικοί και συλλογικοί φορείς, που συνεδριάσαμε, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Βόλου  Π. Σκοτινιώτη, στο πλαίσιο της   Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ να συγκροτήσουμε τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να συμβάλουμε με σχέδιο και συντονισμένα στη στήριξη των πιο ανήμπορων συμπολιτών μας και στην αντιμετώπιση φαινομένων  φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στην  τοπική μας κοινωνία.
Η βαθιά οικονομική κρίση από την οποία περνάει η χώρα μας, τείνει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, κυριολεκτικά καλπάζει. Οικογένειες που  μέχρι πρόσφατα  είχαν εξασφαλίσει  ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης,  σήμερα  βρίσκονται σε δεινή θέση, ενώ οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού   αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Στις συνθήκες αυτές, η  ανάγκη για ένα ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις του καθένα μας, καθίσταται περισσότερο από επιτακτική, παράλληλα φυσικά με την αξίωση για ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας. Η παρέμβαση της  τοπικής κοινωνίας μπορεί και πρέπει  να είναι  καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά  και για την αξιοπρέπεια όλων των μελών της. Διότι αλληλεγγύη είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Η αλληλεγγύη δεν εκφράζει εξουσιαστική σχέση, αλλά αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα μεταξύ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΙΣΩΝ.
Οι φορείς δεσμευόμαστε έναντι της τοπικής κοινωνίας να ενώσουμε τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση ενός Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με πρωταρχικό στόχο την κατά το δυνατόν αρτιότερη κάλυψη των πραγματικών αναγκών κοινωνικής υποστήριξης των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.
Η παραπάνω δέσμευση αποτελεί ταυτόχρονα συμφωνητικό και  ιδρυτική πράξη σύστασης του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου. Το Δίκτυο θα προσπαθήσει, εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου,  να μεγιστοποιήσει το συνολικό αποτέλεσμα, προς όφελος των τελικών αποδεκτών των υπηρεσιών του. Η   ευρύτητα των στόχων που θέτει και των αναγκών που επιδιώκει να καλύψει με τη δραστηριότητά του το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημαίνει   ότι κάθε πολίτης, νέος ή όχι, εργαζόμενος ή άνεργος, μόνος ή με οικογένεια, μπορεί, αργά  ή γρήγορα, να  χρειαστεί τις υπηρεσίες που σταθερά και με συνέπεια θα υποστηρίζονται από το Δίκτυο. Γι’αυτό και η συγκρότησή του θα πρέπει να εκλαμβάνεται πρωτίστως ως μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής μας κοινωνίας.
Θεμελιώδη στόχο του Δικτύου αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο επιτυχής και πιο συστηματική  αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται  στον τομέα υποστήριξης των “ευπαθών κοινωνικών ομάδων”, στον τομέα “Παιδί και Οικογένεια”,  καθώς και στον. τομέα  “Πρωτοβάθμια Περίθαλψη – Δημόσια Υγεία”. Γενικότερα, η κάλυψη των αναγκών, όπως αυτές αναλύονται στον  Οδηγό Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών Βόλου, με τα μέτρα και τις δράσεις, όπως αυτά παρατίθενται, αιτιολογούνται και ερμηνεύονται. Στο ίδιο κείμενο προσδιορίζεται το πλαίσιο και το σύνολο των οραματικών επιδιώξεων του Δικτύου, καθώς και των μεθόδων μέσω των οποίων οι επιδιώξεις αυτές διαχρονικά θα υλοποιούνται.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συντονίζεται από τη Γενική του Συνέλευση. Σε αυτήν θα συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς που συνυπογράφουν το παρόν Σύμφωνο και εκεί θα επιλύονται όλα τα ζητήματα που αφορούν το εγχείρημα, καθώς και ειδικότερα θέματα καθημερινής λειτουργίας του Δικτύου. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά μία φορά ανά εξάμηνο ή έκτακτα οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Βόλου  ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας.
Η συμμετοχή στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν σημαίνει ότι καταργείται η αυτοτέλεια και η ειδικότερη αποστολή του κάθε φορέα,  ούτε ότι αλλοιώνονται οι λειτουργίες που εκ του καταστατικού τους επιτελούν οι φορείς οι οποίοι συμπράττουν σε  αυτό. Αντίθετα, με την επιδίωξη της επίτευξης των κοινών στόχων του Δικτύου μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα της ιδιαίτερης δράσης του κάθε φορέα. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν   να συνεισφέρουν εμπράκτως στην υλοποίηση των δράσεων και των  μέτρων που περιγράφονται στον Οδηγό Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών της περιοχής μας, μέσα από την καθημερινή δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι θα προσπαθούν να διευρύνουν το Δίκτυο, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, με σκοπό τη διαρκή  ενίσχυση  της κοινής προσπάθειας. Το ίδιο το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης  παραμένει ανοικτό στην περαιτέρω ενίσχυση της δράσης του με τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: