Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Προωθούνται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη με τους μελετητές του Γραφείου Δοξιάδη, που έχουν αναλάβει τη μελέτη της «Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Βόλου». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Ν. Μόσχος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδίου Πόλης κ. Ι. Πολυμενίδης και πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να αξιολογηθεί από κοινού η πορεία της μελέτης του Γ.Π.Σ., σε συνάρτηση με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου (Ρ.Σ.Β.), όπως αυτό έχει αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι μελετητές είχαν παραδώσει την Β1 φάση της μελέτης την 31.1.2011. Αμέσως μετά η μελέτη τέθηκε σε ευρύτατη διαβούλευση, με παρουσίαση του περιεχομένου της από τους ίδιους τους μελετητές στο Δημαρχείο, αλλά και σε κάθε Δημοτική Ενότητα από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και στελέχη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Επιπλέον, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας (www.epoleodomia.volos.gr), στην οποία μπορεί ο κάθε πολίτης να βρει όλα τα στοιχεία και να ενημερωθεί αναλυτικά, ενώ 30 φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους.  
Τον Απρίλιο του 2011 αποστάλθηκε από το ΥΠΕΚΑ, το σχέδιο Π.Δ. για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου. Αυτό είχε ως συνέπεια να ανασταλούν οι διαδικασίες συνέχισης της Β’ φάσης του Γ.Π.Σ. Μετά την επανασύνταξη του Ρ.Σ.Β. και την αποστολή του τελικού σχεδίου από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει ενσωματώσει πολλές από τις παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα, ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και αποφασίσθηκε η συνέχιση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά την επεξεργασία όλων των δεδομένων της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας πρόκειται να φέρει σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εντός του καλοκαιριού, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει επί της Β1 φάσης της μελέτης και να δώσει την σχετική εντολή στους μελετητές να ολοκληρώσουν την μελέτη.
Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να ολοκληρώσει τον ευρύτατο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που προωθεί συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και θεμελιώνεται στο Ρ.Σ.Β., στο Γ.Π.Σ. του Βόλου, στην έγκριση του ΣΧΟΟΠ Αρτέμιδας, στο Γ.Π.Σ. Νέας Αγχιάλου, στο ΣΧΟΟΠ Μακρινίτσας, στην Πολεοδομική Μελέτη Κριθαριάς, στην Πολεοδομική Μελετη Μαράθου και στην Πράξη Εφαρμογής της Αγ. Παρασκευή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: