Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

«Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» στο αμφιθέατρο της Νέας Αγχιάλου

Μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων ετών, τη σπαρταριστή κωμωδία του διδύμου Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου «Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός»  επέλεξε να ανεβάσει για το καλοκαίρι του 2013 η Θεατρική Ομάδα της Νέας Αγχιάλου. Η Ομάδα ιδρύθηκε το 2002 και προχωρά δυναμικά στον 11ο χρόνο συνεχούς παρουσίας της στον ντόπιο καλλιτεχνικό χώρο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει εστία έκφρασης του ταλέντου, της δημιουργικής φαντασίας και του ενθουσιασμού των νέων της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου.
Πολύ σύντομα, άνοιξε τα φτερά της, για να καταφέρει μέσα σε μια δεκαετία, να συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές δημιουργικές δυνάμεις του Νομού.
Σήμερα, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η Θεατρική Ομάδα Νέας Αγχιάλου επιμένει να δημιουργεί, δηλώνοντας δυναμικό «παρών» στον πολιτισμό. Οι επιτυχημένες εμφανίσεις της Ομάδας κάθε καλοκαίρι στο αμφιθέατρο της Νέας Αγχιάλου είναι πλέον θεσμός, ενώ είναι πολλοί και συνεχώς αυξανόμενοι οι κάτοικοι του Βόλου που επισκέπτονται την Αγχίαλο για να απολαύσουν τις παραστάσεις. Η συνεχής παρουσία της Ομάδας στη θεατρική παραγωγή έχει αναδείξει το αμφιθέατρο του πρώην Δημαρχείου σε θεατρικό στέκι για τους βολιώτες και συμβάλλει θετικά στην πολιτιστική αποκέντρωση του ενιαίου Δήμου Βόλου.
Η Ερασιτεχνική  Θεατρική Ομάδα της Νέας Αγχιάλου υπάγεται πλέον στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ» και συνεχίζει απρόσκοπτα την παρουσία της στο δημιουργικό περιβάλλον της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

«Τα Μωρά τα φέρνει ο Πελαργός»
Πέραν της κωμικής πλευράς του έργου, παραμονεύει στην παράσταση και το δράμα, καθώς η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Σε ένα παλιό ζαχαροπλαστείο έχει βρει καταφύγιο το ζευγάρι του Μίμη και της Χριστίνας, μετά την καταστροφή του σπιτιού τους από τους βομβαρδισμούς. Στο επάνω πάτωμα κατοικούν ο Βαγγέλης και η Λέλα, το άλλο πρωταγωνιστικό ζευγάρι του έργου και οι περιπέτειες των ζευγαριών και των γειτόνων τους  ξεκινούν μία νύχτα βομβαρδισμών και ενώ  οι γερμανοί κυνηγούν έναν Εβραίο φυγά. Από εκεί ξεκινά μια τρελή ιστορία με πολύ γέλιο και παράλληλες στιγμές  ανείπωτου πόνου. Οι εναλλαγές μεταξύ κωμωδίας και δράματος δίνονται αριστοτεχνικά από τους Ρέππα – Παπαθανασίου, που για τη συγγραφή του θεατρικού έργου  βασίστηκαν σε νουβέλα του Πιοτρ Γιαρκόφσκι, η οποία μάλιστα ενέπνευσε και τον Τσέχο σκηνοθέτη Γιαν Χρεμπέκ για τη δημιουργία του κινηματογραφικού αριστουργήματος «Παιχνίδια Διχασμού και Εγκυμοσύνης» - «μία σύνθεση σάτιρας και μαθήματος ιστορίας, όπου το πικρό χιούμορ διαχέεται αβίαστα στην ατμόσφαιρα και η κάμερα του σκηνοθέτη κινείται διακριτικά στο χώρο, παντρεύοντας τα σατιρικά με τα δραματικά στοιχεία της ιστορίας του» – όπως χαρακτηριστικά δίνονται περιγραφές για την ταινία.
Πέραν τη ταινίας που έκανε τη νουβέλα του Γιαρκόφσκι διάσημη ανά τον κόσμο, η ελληνική απόδοση των Ρέππα – Παπαθανασίου αποθέωσε το έργο στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Ιδιωτικοί και κρατικοί θίασοι ανεβάζουν ασταμάτητα το έργο του οποίου οι παραστάσεις είναι κατά κανόνα sold out. Πρωταγωνιστές όπως η Μαρία Καβογιάννη, ο Κώστας Κόκλας, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και πολλοί άλλοι σπουδαίου ηθοποιοί έχουν ερμηνεύσει ρόλους τους έργου, ενώ τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Κομοτηνής, Αγρινίου, Καλαμάτας, Σερρών έχουν εντάξει στο ρεπερτόριό τους το έργο με μεγάλη επιτυχία. Στο Βόλο το έργο ανέβηκε τη θεατρική περίοδο 2005 – 2006 στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου και αποτελεί την έως σήμερα μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Η επαφή του Σ. Μαβίδη με το έργο το οποίο σκηνοθέτησε και παράλληλα έπαιξε και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην παραγωγή του 2005 αποτέλεσε και την αφορμή για το ανέβασμά του και από την ομάδα της Νέας Αγχιάλου. Για την επιλογή αυτή ο Σ. Μαβίδης αναφέρει : «Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Νέας Αγχιάλου ζήτησαν στην αρχή της χρονιάς, από τον Οκτώβριο του 2012, να ασχοληθούν με ένα έργο πιο «δύσκολο» από πλευράς υποκριτικής για τη φετινή χρονιά.
Έχοντας εκτιμήσει το ταλέντο, την εμπειρία τους και την ένταση με την οποία συμμετέχουν στη θεατρική πράξη, δέχτηκα την κατά κάποιο τρόπο «αναβάθμιση» της ομάδας και προσπάθησα να βρω ένα έργο που θα οδηγήσει ομαλά προς την επίτευξη υψηλότερων υποκριτικών στόχων. Έχοντας ο ίδιος σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στο έργο Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός, ανεπιφύλακτα το πρότεινα στην Ομάδα και με μεγάλη ευχαρίστηση παρατηρώ τα μέλη να πετυχαίνουν αργά αλλά σταθερά το στόχο μας. Η απόδοσή τους με κάνει να σκέφτομαι σοβαρά το επόμενο βήμα, το κλασικό πια ρεπερτόριο για την Ομάδα».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μαβίδης. Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Τουλούπη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτα Θεολογίδου.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά οι:
Ασδεράκης Βασίλης - Δήμου Θάλεια - Ερρινάκη Σμαρούλα - Ζαράρη Άννα - Θεοχαράκης Δημήτρης - Καρατζόγλου Δημήτρης -  Μουτζούρης Στέλιος – Πετρίδη Βαλασία  - Τόλια Εύη.
Παραστάσεις του έργου θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο της Νέας Αγχιάλου από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013. Στη συνέχεια παραστάσεις θα παρουσιαστούν στις ενότητες του Δήμου Βόλου ενταγμένες στο ενιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου για το Καλοκαίρι του 2013. Το κοινό της Ομάδας  – πάντα προαιρετικά – μπορεί να παραδίδει στους χώρους των παραστάσεων είδη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο (τρόφιμα μακράς διάρκειας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: