Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Το ΔΙΕΚ παρουσίασε δουλειές χειροτεχνών του Βόλου σε ευρωπαϊκή συνάντηση στην Πορτογαλία

Ένα  ξεχωριστό project, το “Regio Crafts” (Regional cooperation for Crafts development), υλοποιείται από πέρυσι στην Ευρώπη με στόχο την ανάπτυξη, την προώθηση και την ανταλλαγή γνώσης πάνω στην χειροτεχνία, καθώς και την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να «συνδυαστεί» με το  design έτσι ώστε να προκύψουν καινοτόμα προϊόντα!
Έξι εταίροι, ο Δήμος Παγγαίου από την Ελλάδα, το δημόσιο Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ανδαλουσίας από την Ισπανία, ο Οργανισμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2018 Haadsted» από την Ολλανδία, η περιφερειακή ένωση  Δήμων «Central Stara Planina» από τη Βουλγαρία, ο Δήμος Cascais από την Πορτογαλία και η περιφέρεια Zemgale από τη Λετονία (lead partner), συνεργάζονται και ερευνούν τα στοιχεία - της χώρας του ο καθένας - που αφορούν τη χειροτεχνική δημιουργία.
Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναντήσεις των εταίρων με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών πάνω στο project. Μία από τις συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-17 Μαΐου στο Cascais της Πορτογαλίας, όπου την πρώτη μέρα, στο δεύτερο μέρος των παρουσιάσεων, συμμετείχε και η Όλγα Οικονόμου, εκπαιδεύτρια στο Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου, ως καλεσμένη του Δήμου Παγγαίου. Η κ.Οικονόμου παρουσίασε τις δουλειές χειροτεχνών-καλλιτεχνών και ταυτόχρονα επιτυχημένων επαγγελματιών της περιοχής - απόφοιτοι οι περισσότεροι του Δ.Ι.Ε.Κ.- ως παραδείγματα ανθρώπων που επέλεξαν το δρόμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας για να κερδίζουν τη ζωή τους !
Στην παρουσίαση τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και παρά το κλείσιμο του ΕΟΜΜΕΧ,-- ενός Οργανισμού που στήριζε και υποστήριζε τους χειροτέχνες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πολλές δεκαετίες -- η επιλογή της ενασχόλησης με την χειροτεχνία σαν επάγγελμα είναι μια σημαντική διέξοδος! Ευχής έργο είναι τα αποτελέσματα του project να ενεργοποιήσουν τα κέντρα αποφάσεων σε Ευρώπη και Ελλάδα, με κατεύθυνση προς την ενίσχυση του κλάδου της χειροτεχνίας, ενός κλάδου σημαντικού για την οικονομία της χώρας μας, επισήμανε η ίδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: