Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στη Μακρινίτσα το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE T.V.

Συνεργείο της ταξιδιωτικής εκπομπής του γαλλογερμανικού καναλιού ARTE T.V., το οποίο διακρίνεται για την προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών και εκπέμπει σε 60 χώρες του κόσμου, βρίσκεται από χθες στη Μακρινίτσα, με σκοπό την καταγραφή και την παρουσίαση εθίμων και γεύσεων του Πηλίου. Η εκπομπή “Live and Cooking” με σκηνοθέτη και παρουσιαστή τον Claus Wischmann θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με το έθιμο των «Μάηδων» και τη δημιουργία παραδοσιακών εδεσμάτων και γλυκών της Μακρινίτσας.
Τα γυρίσματα της εκπομπής έχουν ήδη αρχίσει και οι άνδρες που θα αναπαραστήσουν το έθιμο των «Μάηδων» έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία. Το συγκεκριμένο γύρισμα θα γίνει την Κυριακή 19 Μαΐου στην πλατεία της Μακρινίτσας και αναμένεται να μετατραπεί σε μια ξεχωριστή γιορτή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Άλλωστε, η εκδήλωση για την αναπαράσταση του εθίμου, κάθε καλοκαίρι στη Μακρινίτσα, προσελκύει πλήθος επισκεπτών καθώς αποτελεί μοναδικό δρώμενο με θέαμα και δράση, αλλά και με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Οι «Μάηδες», όπως είναι γνωστό, συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης και της ζωής, την Άνοιξη. Σύμφωνα με το μύθο, πρωταγωνιστής είναι ένας νέος που δολοφονείται από έναν κακοποιό και θάβεται κρατώντας ένα χλωρό κλαρί ή ένα λουλούδι. Από τα τραγούδια και τους χορούς όμως των φίλων του ανασταίνεται δίνοντας συνέχεια στους πανηγυρισμούς.
Τα μέλη του θιάσου είναι οι: «Μάης» ο Γεράσιμος Μυλωνάς, κορίτσι ο Βαγγέλης Χράπαλος, Γενίτσαρος ο Γιάννης Πάντος, Χότζας ο Λευτέρης Μαρές, Ζεϊμπέκια οι Παναγιώτης Μυλωνάς, Δημήτρης Μυλωνάς, Γιάννης Μαρέδης, Νίκος  Μαρέδης, Νίκος Κάλλης, Δημήτρης Χρυσοχού, Δημήτρης Πέτσης, γιατρός ο Αργύρης Καναβάς, Φραγκούλια οι Κωνσταντίνος Μαρέδης, Γεράσιμος Πέτσης, Γύφτισσα ο Φώτης Μανίσαλης, Γύφτος ο Άγγελος Κόκκαλης, Αρκουδιάρης ο Δημοσθένης Καπουρνιώτης, Αρκούδα ο Νίκος Σαρακατσιάνος, Διάβολος ο Γιάννης Μαρές. Παίζουν οι μουσικοί: στους ζουρνάδες οι Γιάννης Καραμανιώλας και ο Λαυρέντης Νίτης και στο νταούλι ο Φώτης Σκαμαγκούλης.
Η εκπομπή του ARTE T.V., εκτός από το έθιμο των Μάηδων, θα περιλαμβάνει ως θέμα και την ανάδειξη της γευσιγνωσίας της περιοχής. Η δημιουργία εδεσμάτων και γλυκισμάτων θα γίνει σε παραδοσιακή ταβέρνα της Μακρινίτσας αλλά και στο σπίτι του ταβερνιάρη, με σκοπό την αποτύπωση και παρουσίαση όλων των λαογραφικών στοιχείων της περιοχής.
Η προβολή του φυσικού τοπίου, των εθίμων και των γεύσεων - στοιχεία που αναδεικνύουν τη Μακρινίτσα σε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες - είναι ο στόχος της εκπομπής. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική παραγωγή, αφού τα γυρίσματα γίνονται από πολυμελή ομάδα τεχνικών, ενώ  θα χρησιμοποιηθεί και ειδικό ελικόπτερο για τις εναέριες λήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: