Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πρόταση Δημάρχου για έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας με θέμα τον αποκλεισμό του Δήμου Βόλου από το Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε.

Σχέδιο ψηφίσματος το οποίο προτείνεται να τεθεί προς ψήφιση εκτός ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, για το θέμα αποκλεισμού του Δήμου Βόλου από τη σύνθεση του Δ.Σ. της ΟΛΒ Α.Ε., σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5.4.2013. Ο κ.Σκοτινιώτης τονίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να εκφράσει στη σημερινή συνεδρίασή του την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση αυτή και να αξιώσει την αναθεώρησή της, καθώς είναι πάγια η θέση του ότι το λιμάνι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πόλης και ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής και, συνεπώς, καμία απόφαση για το μέλλον του λιμανιού δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην της πόλης και των θεσμικών εκπροσώπων της.
Το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία  του για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΟΛΒ Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5.4.2013, με την οποία ορίστηκε νέο Δ.Σ. στην εταιρεία, με αποκλεισμό του Δήμου Βόλου από τη σύνθεσή του. Στην ουσία, πρόκειται  για κυβερνητική απόφαση που υλοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποτελεί το μοναδικό μέτοχο της εταιρείας.
Έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι το λιμάνι του Βόλου  αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πόλης και ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής. Με αυτό το πρίσμα, ο Δήμος Βόλου, διαχρονικά, συμμετέχει στις υποθέσεις του λιμανιού και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προκειμένου να βελτιώνεται συνεχώς η συνέργια των λιμενικών δραστηριοτήτων με τις λειτουργίες της πόλης, με στόχο να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους πολίτες και την τοπική, περιφερειακή και εθνική μας οικονομία.
Με αυτό το δεδομένο, θεωρούμε απαράδεκτη τη διαδικασία ορισμού του ΔΣ, η οποία έγινε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, χωρίς καμία θεσμική διαβούλευση, ούτε καν ενημέρωση του Δήμου Βόλου, ο οποίος πάντα συμμετείχε με εκπρόσωπό του στο ΔΣ, μερικές φορές και με τον ίδιο το Δήμαρχο, γεγονός που δείχνει τη σημασία που αποδίδει, διαχρονικά, ο Δήμος για το λιμάνι.
Εάν  αυτό αποτελεί δείγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση και ο νέος μέτοχος προτίθενται να χειρίζονται τις υποθέσεις του λιμανιού, πρόκειται, σίγουρα, για πολύ αρνητική εξέλιξη. Ιδιαίτερα τώρα που πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία του λιμανιού και συνεπώς ολόκληρης της πόλης και της περιοχής μας
Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε  αρχή, που να θεωρεί ότι μπορεί να σχεδιάσει βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης του λιμανιού του Βόλου, την παραχώρηση τμημάτων και λειτουργιών του, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, τη σχέση του με την πόλη και γενικότερα το μέλλον του, αγνοώντας τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται από το μόνο θεσμό καθολικής εκπροσώπησής της, που είναι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Καμία απόφαση για το μέλλον του λιμανιού δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην της πόλης και των θεσμικών εκπροσώπων της.
Δεν γνωρίζουμε αν  η απόφαση  αποκλεισμού του Δήμου Βόλου από τη Διοίκηση του λιμανιού οφείλεται σε έλλειμμα πληροφόρησης, ή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή, διότι η παρουσία του Δήμου θεωρήθηκε ενοχλητική για κάποιους. Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα και να διασφαλιστεί η συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Βόλου στο Δ.Σ. του ΟΛΒ. Σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το δικαίωμα και την υποχρέωσή του να έχει ουσιαστικό λόγο στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το λιμάνι και τη διασφάλιση των συμφερόντων της πόλης. Θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να δημιουργηθεί  ένα «Βατικανό»  μέσα στην πόλη, που θα διοικείται ερήμην της πόλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: