Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Ρόδο της Κυζίκου»

Με μουσική και χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες, ιστορικές αναφορές και μνήμες, θα παρουσιαστεί στο Βόλο το Σάββατο 20 Απριλίου το ιστορικό μυθιστόρημα «Το Ρόδο της Κυζίκου», από τις εκδόσεις «Ανάπλους», του σκηνοθέτη και συγγραφέα Σταμάτη Τσαρουχά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» και διοργανώνεται από τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν.Ιωνίας «Ίωνες», με την ευκαιρία της συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από την Αναστασία Κονταξή, Ιστορικό – Φιλόλογο και τον Δρ. Μιχαλη  Ζουμπουλάκη,  Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Ευθ.Τσάμης, Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.ΕΠ.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Άννα Αϊβαζόγλου, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «ΙΩΝΕΣ» και ο συγγραφέας του βιβλίου  Σταμάτης Τσαρουχάς. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής  του Δη.Πε.Θε. Βόλου Σπύρος Μαβίδης με φόντο φωτογραφίες του Αργύρη Ζαφειρίδη που είναι μέλος της Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες».Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Η εκδήλωση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με συναυλία που θα δώσουν τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την επιμέλεια και την κατεύθυνση της Μαρίας Θωίδου που θα αποδώσουν μουσικές και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, την Αρτάκη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ χορευτική ομάδα ενηλίκων της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» θα παρουσιάσει ανάλογους χορούς σε διδασκαλία της Μαρίας Κατσαρδάνη, με την έκτακτη συμμετοχή  στην κιθάρα και τον τζουρά του Δημήτρη Μυστακίδη. 
Το βιβλίο του Σταμάτη Τσαρουχά «Το Ρόδο της Κυζίκου», που  έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αποτελεί μια προσωπική αναδρομή στην ιστορία της οικογένειας του συγγραφέα και παράλληλα στα γεγονότα που σημάδεψαν τον ελληνισμό της Μ.Ασίας και επηρέασαν τις εξελίξεις στον Ελλαδικό χώρο. Εικόνες και περιγραφές, μνήμες και αφηγήσεις  σε πρώτο πρόσωπο δημιουργούν ένα πόνημα που συγκινεί και ανασύρει μνήμες.
«Το Ρόδο της Κυζίκου» είναι το δεύτερο βιβλίο για τον Σταμάτη Τσαρουχά που είναι βραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών μεγάλου μήκους αλλά και ντοκυμαντέρ, γνωστός από αξιόλογες συνεργασίες στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: