Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Μουσική παράσταση παιδιών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου


Τη δική τους μουσική παράσταση που αποτελεί δείγμα προσέγγισης, εξοικείωσης, γνώσης και εμπειρίας θα παρουσιάσουν τα παιδιά των έξι τμημάτων Μουσικής Προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Πρόκειται για την εκδήλωση που κατά παράδοση πραγματοποιείται πριν τη λήξη των μαθημάτων και που εντάσσεται στον κύκλο των «Γιορτών Μουσικής», με τη συμμετοχή μαθητών όλων των τμημάτων και μουσικών οργάνων ή συνόλων. Οι «Γιορτές Μουσικής» έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.
Το τμήμα Μουσικής Προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, με υπεύθυνη την Ελένη Ιωαννίδου, αποτελεί το «φυτώριο» των μουσικών τμημάτων, καθώς με την ολοκλήρωσή του οι μαθητές έχουν διαλέξει το μουσικό όργανο που επιθυμούν να διδαχθούν τα επόμενα χρόνια. Η δομή και ο προγραμματισμός του τμήματος δίνει στα 70 και πλέον παιδιά που το παρακολουθούν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να μάθουν μουσική με βάση το παιχνίδι.
Όπως σημειώνει η υπεύθυνη του τμήματος Ελένη Ιωαννίδου τα παιδιά προσεγγίζουν τη μουσική με το γνωστό και πετυχημένο «Σύστημα Όρφ» που βασίζεται στο τρίπτυχο «Μουσική – Κίνηση – Λόγος». Έτσι ακριβώς προσέγγισαν το παραμύθι «Η Μεταξοκλωθώ και ο κλέφτης των παραμυθοπροσώπων» της Βάσως Μαυρουδή – Σαμαρά (εκ.Κέδρος). Για την ακρίβεια δραματοποίησαν το παραμύθι, αποδίδοντάς το νόημά του με μουσική, κίνηση και λόγο, αφού χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες - ορχήστρες. Τα παιδιά και των έξι τμημάτων Μουσικής Προπαιδείας που λειτουργούν στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου έδωσαν απάντηση με το δικό τους τρόπο στο ερώτημα εάν υπάρχουν και σήμερα γιαγιάδες που να λένε παραμύθια, εάν υπάρχουν συνταγές και τρόποι να μη ξεχαστεί τίποτα. Έγιναν μέρος του παραμυθιού, μπήκαν στο παραμυθοχώρι, έγιναν παραμυθοπρόσωπα και θα μας δώσουν την δική τους απάντηση.
Στην παράσταση συμμετέχουν όλα τα παιδιά, ηλικίας 5 έως 7 ετών χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, εφόσον το επιθυμούν. «Άλλωστε η χαρά του παιχνιδιού και της γνώσης δεν έχει ηλικία» τονίζει η Ελένη Ιωαννίδου υπογραμμίζοντας ότι το τμήμα «Μουσικής Προπαιδείας» προσφέρει μάθηση και παιχνίδι, προσέγγιση και διασκέδαση, εξοικείωση με τη μουσική και όλα τα μουσικά όργανα. Κυρίως προσφέρει την αγάπη για τη Μουσική.
Η είσοδος στην παράσταση των τμημάτων «Μουσικής Προπαιδείας» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου είναι ελεύθερη στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: