Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μασκέ πάρτι με ελεύθερη είσοδο στο VOX

Μασκέ πάρτι με ελεύθερη είσοδο για όλους θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τετάρτη) το βράδυ στο “VOX”,  στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2012: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία». Στο μασκέ πάρτι θα πάρουν μέρος όλα τα χορευτικά σχήματα που θα συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή, στην παρέλαση της Κυριακής 17 Μαρτίου, στην παραλία του Βόλου, ενώ το κέφι και τη διάθεση θα αναλάβουν να απογειώσουν η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και η Αναστασία Καλαντζή, που θα αποδώσουν λάτιν χορευτικές μουσικές και τραγούδια.
Το μασκέ πάρτι είναι ανοικτό για όλους όσοι επιθυμούν να γιορτάσουν και να χορέψουν ντυμένοι με αποκριάτικες στολές, με τη μάσκα που θα επιλέξουν ή και χωρίς μεταμφίεση, με μόνο εφόδιο τη διάθεσή τους. Η γιορτή ξεκινάει στις 10 το βράδυ αλλά η διάθεση και ο χορός αναμένεται να διαρκέσουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δηλώσεις συμμετοχής για τα
Εργαστήρια Γεύσης και Χορού

Στο μεταξύ, έως και την Παρασκευή 15 του μήνα θα πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα Εργαστήρια Ινδονησιακής Γεύσης και Ινδονησιακού Χορού που θα παραδώσουν σε όσους το επιθυμούν, χωρίς οικονομικό κόστος και οικονομική συμμετοχή, οι Ινδονήσιοι που φιλοξενούνται από το Δήμο Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη διοργάνωση «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία».
Όσον αφορά τα εργαστήρια γεύσης, οι Ινδονήσιοι φιλοξενούμενοι του Δήμου θα παρουσιάσουν σε δίωρα σεμινάρια, με ελεύθερη είσοδο για όσους και όσες ενδιαφέρονται,  την Παρασκευή 15 Μαρτίου  (1.00-3.00 μ.μ και 3.00-5.00 μ.μ.) και το Σάββατο 16 Μαρτίου (10.00 π.μ-12.00 μ.μ και 12.00-2.00 μ.μ) στη σχολή μαγειρικής του ΙΕΚ Δήμου Βολου (Χείρωνος-Ρήγα Φερραίου) μοναδικά πιάτα, που θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στον εξωτικό κόσμο της Ινδονησίας, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες θα εκτελεστούν με γνήσια προϊόντα και φρέσκα υλικά από περιοχές της Ινδονησίας. Στα σεμινάρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όπως είναι γνωστό η Ινδονησία διαθέτει πλούσια γαστρονομική παράδοση, με συστατικά και συνταγές μαγειρέματος που αντανακλούν επιρροές από την Ινδία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Μερικά από τα στοιχεία της κινεζικής κουζίνας που έχουν αφομοιωθεί από την Ινδονησιακή είναι τα bakmi (νουντλς), τα bakso (κεφτέδες), τα lumpia (σπρινγκ ρολς) και το Satay (σατέϊ)μαριναρισμένο κρέας περασμένο σε καλαμάκι και ψημένο στα κάρβουνα.
Όσον αφορά τα σεμινάρια χορού, οι φιλοξενούμενοι Ινδονήσιοι την Παρασκευή 15 Μαρτίου θα παρουσιάσουν στη Δημοτική Σχολή Χορού (Κουταρέλια με Ρήγα Φεραίου) σε δίωρα σεμινάρια τον παραδοσιακό τους Ινδονησιακό χορό Sajojo. Ο χορός αυτός διηγείται την ιστορία μιας κοπέλας, που απολαμβάνει την αγάπη των γονιών της και που η ομορφιά της, κάνει τους νέους του χωριού να την ονειρεύονται. Ο χορός κατάγεται από την Παπούα. Πέρα από την ωραία ιστορία που περιγράφει, ο έντονος ρυθμός του και οι χορευτικές κινήσεις του, τον έχουν κάνει πολύ δημοφιλή και διασκεδαστικό, ιδιαίτερα όταν χορεύεται ομαδικά.
Όσον αφορά εργαστήρια μουσικής οι φιλοξενούμενοι Ινδονήσιοι θα παρουσιάσουν σε δίωρα σεμινάρια, με ελεύθερη είσοδο για όσους και όσες ενδιαφέρονται,  την Παρασκευή 15/3  1-3  και 3-5 μ.μ  και το Σάββατο 16/3 από τις 10-12 και από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, στο ΔΙΕΚ (Χείρωνος- Ρήγα Φερραίου)  τα Angklung, παραδοσιακά τους όργανα. Το Angklung είναι ένα πρωτότυπο, απλό Ινδονησιακό μουσικό όργανο από μπαμπού, γνωστό τουλάχιστον από το 18ο αι. Ετυμολογικά, η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «angka», που σημαίνει νότα και «lung», που σημαίνει σπασμένος. Δηλώνει με άλλα λόγια την ατελή νότα. Αποτελείται από 2-4 σωλήνες ειδικό μαύρο μπαμπού, στερεωμένους με σχοινί από ρατάν, σε ένα πλαίσιο από λευκό μπαμπού. Οι σωλήνες είναι προσεκτικά κομμένοι και σκαλισμένοι από ειδικό τεχνίτη, ώστε όταν χτυπάμε ή κινούμε τα όργανα, το καθένα να παράγει μία συγκεκριμένη νότα. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε μελωδία απαιτεί τη συμμετοχή και συνεργασία πολλών μουσικών. Μ’ αυτό τον τρόπο προάγεται το ομαδικό πνεύμα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η πειθαρχία και η καλλιτεχνική αντίληψη, ακόμα και μεταξύ μουσικών  από διαφορετικές κοινότητες κι εθνικότητες. Στα παραδοσιακά κομμάτια χρησιμοποιείται πεντατονική κλίμακα, ενώ στα σύγχρονα, διατονική.     
Το Angklung συνδέεται στενά με παραδοσιακά έθιμα, τέχνες, όπως και με την ίδια την πολιτιστική ταυτότητα της Ινδονησίας, καθώς συνοδεύει τελετές όπως το φύτεμα του ρυζιού, η συγκομιδή και η περιτομή. Η παράδοση του Angklung κληρονομείται είτε από τους γονείς στα παιδιά, είτε μέσω της ανεπίσημης παιδείας. Το σύγχρονο Angklung διδάσκεται πλέον σε ειδικές σχολές και τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης. Το παραδοσιακό , αυτό, μουσικό όργανο, περιελήφθη στη λίστα της UNESCO ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2010, Ναϊρόμπι Κένυας).
Σε όλα τα σεμινάρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: