Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Να διευρύνουμε τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών

«Για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα, είναι η στιγμή που επιβάλλεται πια να διαμορφώσουν, με την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση, ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον, συναρθρώνοντάς το δυναμικά με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια διάσταση. Ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, που με σκληρή διαπραγμάτευση και κινήσεις ψύχραιμες, μελετημένες και αποφασιστικές,  θα δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουμε συνεχώς τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Χωρίς γεωπολιτικές φαντασιώσεις που διαψεύδονται την επόμενη μέρα και χωρίς τον διάχυτο πια, καταστροφικό λαϊκισμό.
Μόνο έτσι θα περισώσουμε το πολυτιμότερο σήμερα ηθικό - ιδεολογικό εφόδιο για την κοινωνική συνοχή και αντοχή: τον πατριωτισμό και την εθνική αξιοπρέπεια. Γιατί ο πραγματικός, και όχι ο κίβδηλος, πατριωτισμός αποτελεί μια πολύτιμη για τη δημοκρατία πολιτική αρετή, μια δύναμη που κινητοποιεί τους πολίτες, ένα πάθος που δίνει στα άτομα το θάρρος και την αποφασιστικότητα να υπηρετούν τη χώρα τους και την κοινή τους ελευθερία, παραμερίζοντας ή και θυσιάζοντας τα εγωιστικά και ιδιωτικά συμφέροντα».
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης κατά το χαιρετισμό του, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η οποία, όπως υπογράμμισε «γιορτάζεται φέτος σε ιδιαίτερα φορτισμένη εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία και στη σκιά των οδυνηρών εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά και των σημαντικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Βόλου επισήμανε: «Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, τόσο η γεωπολιτική θέση της χώρας όσο και ο πολιτισμός της Δημοκρατίας, που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ως κεκτημένα, γίνονται και πάλι διακύβευμα. Τίποτε πλέον δεν είναι σταθερό, τίποτε δεν είναι όπως το είχαμε συνηθίσει. Το μεταπολιτευτικό σύστημα διακυβέρνησης δέχεται ισχυρό κλονισμό, διαβρωμένο από τις δικές του αντιφάσεις και επιλογές, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις τελικές συνέπειες. Η αμφισβήτηση, μάλιστα, της καθιερωμένης εθνικής δημοκρατικής αντιπροσώπευσης συνδυάζεται με την αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η οποία όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτή ως διαδικασία που αφορά τις “παγκοσμιοποιημένες” ελίτ κάθε χώρας παρά τον “λαό”. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο μεταίχμιο. Η αναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών θεσμών, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα είναι μια εξαιρετικά σκληρή διαδικασία, γιατί πίσω από ένα φαινομενικό πραγματισμό, επανακαθορίζονται οι συσχετισμοί των κρατών και οι αντιλήψεις για την εθνική κυριαρχία. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική θα πρέπει να οδηγήσει σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, και όχι σε μια γερμανική Ευρώπη, με όποιους κινδύνους μια τέτοια εφιαλτική προοπτική συνεπάγεται».
Και ο Π.Σκοτινιώτης έκλεισε το χαιρετισμό του, λέγοντας τα εξής: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μια  ευκαιρία να σκεφτούμε, πού πάμε ως έθνος, αλλά και να τονώσουμε το αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Είμαστε ένας λαός που έχει περάσει περιπέτειες, καταστροφές, πολέμους, ακόμη και εμφυλίους, που κόστισαν ακριβά. Ας τα θυμηθούμε όλα αυτά, για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από την Ιστορία μας. Πεποίθησή μου είναι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και τη σημερινή κρίση. Αρκεί να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, το διχασμό και να εργαστούμε όλοι με αίσθηση ιστορικής ευθύνης  για το μέλλον του έθνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: