Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ο βιωμένος χώρος ως προσδιορισμός στην έκθεση «Ένδοθεν»

Έξι γυναίκες δημιουργοί, έξι καλλιτέχνιδες με διαφορετική εικαστική προσέγγιση και απόδοση έργου, συναντώνται σε μια κοινή παρουσίαση - έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο».  Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Ένδοθεν» που περιλαμβάνει έργα της Βάσως Βούλγαρη, της Μαρίας Καραχρήστου, της Κερασίας Ντάτσιου, της Κλειώς Παπαϊωάννου, της Ιωάννας Τερλίδου και της Μάγκυ Χούρυ.
Η καλλιτεχνική γυναικεία συνύπαρξη προέκυψε έπειτα από πρόταση του Τμήματος  Εικαστικών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου, που διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις και συζητήσεις της Ιστορικού – Κοινωνιολόγου της Τέχνης Χρύσας Δραντάκη με γυναίκες δημιουργούς. Το σύγγραμμα «Η Ποιητική του Χώρου» του Γάλλου Φιλοσόφου Gaston Bachelard (1884 – 1962) και το πολυσυζητημένο περιεχόμενό  του έδωσε την αφορμή για συζητήσεις αλλά και τη σκέψη για την έκθεση που θα κληθεί να δώσει την δική της απάντηση και εκδοχή στο ζητούμενο που αφορά τον προσδιορισμό του έργου  στη σχέση του με το «βιωμένο χώρο».
Η διαφορετικότητα της εικαστικής προσέγγισης των έξι δημιουργών λειτούργησε ενισχυτικά. Ωστόσο με συνδετικό κρίκο τη μικτή τεχνική, την ποικιλότητα των υλικών και κοινή συνισταμένη την Τέχνη που αναμετριέται με χειροτεχνία, οι έξι δημιουργοί συνθέτουν μια διαφορετική παρουσίαση: η Βάσω Βούλγαρη με τις πολύχρωμες κλωστές της, η Μαρία Καραχρήστου με τις κορδέλες, τις μάλλινες και πλαστικές ίνες, η Κερασία Ντάτσιου με χαρτί και ύφασμα, η Κλειώ Παπαϊωάννου με την ιδιότυπα επεξεργασμένη τσόχα, η Ιωάννα Τερλίδου με τις υφάνσεις, η Μάγκυ Χούρυ  με πεπιεσμένο χαρτί, κόλλες και σύρματα, δημιουργούν ένα ενιαία διαφορετικό σύνολο που αναπόφευκτα συνθέτει σύνολο. Με σπουδές ειδικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με εφαρμογές που κατέδειξαν την προέκταση της Τέχνης, οι έξι γυναίκες δημιουργοί συνυπάρχουν αποδεικνύοντας την κοινή συνισταμένη της δημιουργίας τους που είναι η χρήση διαφορετικών υλικών.
Στον μικρό κατάλογο της έκθεσης η Χρύσα Δραντάκη σημειώνει μεταξύ άλλων: «…Η γυναικεία δημιουργία στις μέρες μας έχει διευρυνθεί και κορυφαία ονόματα γυναικών  κυριαρχούν στο καλλιτεχνικό στερέωμα.  Η  τέχνη τους,  όχι φυλετικά ιδωμένη, αλλά μέσα στη διαφορετικοτητά της, έχει το δικό της λόγο, τη δική της ψυχή. Όπως οι υφάντρες, οι κεντήστρες, οι πλέκτριες και οι ράφτρες του παρελθόντος, ξαναγυρίζουν σε υλικά αλλοτινά, με ευλάβεια, σεβασμό, μνήμη περισσή, εκφράζοντας το ατομικό και συλλογικό βίωμα, τη διαχείριση του δικού τους χρόνου και  εσώτερου χώρου….»
Η έκθεση «Ένδοθεν» στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: