Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η όπερα “Πάρσιφαλ” του Βάγκνερ στο Αχίλλειον

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον του κοινού για την όπερα «Ριγκολέτο» στο Βόλο, όπως και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά και την Κύπρο, όπου προβλήθηκε σε απευθείας σύνδεση από την Μετροπόλιταν Όπερα της Ν.Υόρκης. Έτσι, μετά τη εντυπωσιακή ανταπόκριση των υποστηρικτών του λυρικού δράματος στην όπερα «Ριγκολέτο», με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη αναμετάδοση που αφορά τη δημοφιλή επίσης όπερα «Πάρσιφαλ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», στο πλαίσιο συνεργασίας της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου με τον «Αντέννα».
Πρόκειται για μια ρομαντική όπερα τριών πράξεων με κεντρικό ήρωα τον ιππότη Πάρσιφαλ και την αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου. Στην παράσταση της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης τον Πάρσιφαλ υποδύεται ο Jonaw Kaufmann που κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ υπό τη διεύθυνση του Daniele Gatti και τη διεύθυνση του διάσημου σκηνοθέτη του κινηματογράφου και του λυρικού θεάτρου Francois Girard που κάνει επίσης το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σκηνοθέτης Francois Girard ο Πάρσιφαλ δεν είναι απλά μια όπερα, είναι μια αποστολή κι αυτό γιατί ο Βάγκνερ στο τέλος της ζωής του προσπαθούσε να συμβιβάσει όλες τις όψεις της πνευματικότητάς του. Γι αυτό – τονίζει – το έργο αυτό είναι ένα ιερό κείμενο στην ιστορία της μουσικής. 
Η διανομή περιλαμβάνει την Katarina Dalayman στο ρόλο της Κούντρι της μυστηριώδους γυναίκας που δελεάζει τον Πάρσιφαλ, τον Petter Mattei στο ρόλο του Άμφορτας του Βασιλιά των Ιπποτών του Αγίου Δισκοπότηρου, τον Rene Pape στο ρόλο του γέρο – ιππότη Γκούρνεμαντζ και τον Eugeny Nikitin στο ρόλο του μάγου Κλίνκσορ. 
Ο Ρ.Βάγκνερ συνέλαβε το έργο το 1857 αλλά δεν το ολοκλήρωση παρά 25 χρόνια αργότερα. Κι η όπερα «Πάρσιφαλ» έμελλε να είναι η τελευταία ολοκληρωμένη λυρική δημιουργία για τον Βάγκνερ για την οποία αξιοποίησε το πλεονέκτημα της ακουστικής στην όπερα του Μπαϊρόϊτ όπου και έκανε πρεμιέρα το 1882. Το Φεστιβάλ του Μπαϊρόϊτ όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε διατηρούσε το μονοπώλιο της όπερας έως το 1903 που παρουσιάστηκε στη Μητροπολιτική Όπερα της Ν.Υόρκης. Ο Βάγκνερ προτιμούσε να περιγράφει τον «Πάρσιφαλ» όχι ως όπερα αλλά ως «Φεστιβαλικό έργο για τον καθαγιασμό της σκηνής». Μάλιστα στο Μπαϊρόϊτ ισχύει παράδοση που δεν επιτρέπει χειροκρότημα μετά την πρώτη πράξη της όπερας. Επιπλέον η γραφή του τίτλου από τον Βάγκνερ ως «Πάρσιφαλ» αντί για «Πάρτσιφαλ» τίτλος που χρησιμοποιούσε μέχρι το 1877 οφείλεται σε εσφαλμένη ετυμολογία του ονόματος «Πέρσιβαλ» κατά την οποία υποτίθεται ότι το όνομα είχε αραβική προέλευση συνδυάζοντας δύο λέξεις : το «Φαλ» (Fal) που σημαίνει «αγνός» (Parsi) που σημαίνει «αγαθός». Η εκδοχή αυτή του ονόματος ταίριαζε και στην πλοκή της όπερας καθώς ο Πάρσιφαλ ήταν και αγνός και αγαθός.
Η προβολή της όπερας, που θα γίνει με ελληνικούς υπότιτλους, θα έχει διάρκεια 5,5 ωρών μαζί με το διάλειμμα. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου από το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Βόλου «Δίαυλος» (πεζόδρομος Τοπάλη αριθμ.14) από τις 9.30 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: