Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Στα 15.743.429,94 ευρώ η συνολική απορρόφηση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Βόλου τη διετία 2011-2012

Ιδιαίτερα θετικός είναι ο απολογισμός του τεχνικού προγράμματος του νέου Δήμου Βόλου τη διετία 2011-2012, όπως τονίστηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Φώτη Λαμπρινίδη στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. «Τα δύο προηγούμενα χρόνια, έγιναν, με λιγότερο προσωπικό και πολύ λιγότερα μέσα, περισσότερα και πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα. Αντιμετωπίστηκαν εκκρεμότητες και “βαρίδια” του παρελθόντος, σε πρωτοφανείς συνθήκες συγκρότησης του νέου Δήμου και με εξαιρετικά δυσμενή οικονομικά δεδομένα. Το έργο αυτό υλοποιήθηκε χωρίς την παραμικρή σκιά σε θέματα διαφανούς και χρηστής διαχείρισης και έχοντας εξασφαλίσει την ευρύτατη δυνατή κοινωνική συναίνεση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου Δήμου αντιμετώπισε στην υλοποίησή του τέσσερις σοβαρότατους δεσμευτικούς παράγοντες: α) τις δραστικά μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, ταυτόχρονα με τη γενικότερη κατάσταση ύφεσης και επενδυτικής άπνοιας που επηρέασαν τα δημοτικά έσοδα, β) τα μεγάλα οικονομικά βάρη και τις υποχρεώσεις των πρώην ΟΤΑ από έργα, συνολικού ύψους 16.927.844,24 €, γ) τη δραστική μείωση του προσωπικού και μάλιστα υψηλόβαθμων στελεχών, σε συνθήκες μείωσης των αποδοχών του και γενικότερης εργασιακής ανασφάλειας, δ) την αντιμετώπιση νέων καθηκόντων και αντικειμένων που προέκυψαν από τους συνενωθέντες ΟΤΑ.
Βασική προτεραιότητα της υπηρεσίας αποτέλεσε η αξιοποίηση των δικών της δυνάμεων με την ανάδειξη των στελεχών που διαθέτει, κυρίως σε τμήματα αιχμής του δημοτικού έργου, όπως αυτά των Μελετών, του Προγραμματισμού, των Συντηρήσεων και της Διαχείρισης και την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού προγράμματος εθνικού ή ευρωπαϊκού
Αναλυτικά, το διάστημα αυτό η Τεχνική Υπηρεσία ολοκλήρωσε έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και σε άλλες χρηματοδοτικές πηγές, προϋπολογισμού 19.317.664,73 ευρώ. Ταυτόχρονα προώθησε την ωρίμανση μελετών νέων έργων και διεκδίκησε την ένταξή τους, προϋπολογισμού 9.703.755,38 ευρώ. Ενδεικτικά, αναφέρονται:
- η ταχύτατη ολοκλήρωση μιας βασικότατης υποδομής του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση του Κραυσίδωνα και των περιοχών γύρω από την εκβολή του
- η επικείμενη ολοκλήρωση της επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο παραλιακό μέτωπο έως τις Αλυκές, με τις παράλληλες μικρές αστικές αναπλάσεις, που δείχνουν την αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για τέτοιου είδους παρεμβάσεις
- η κατασκευή των σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων στην περιφέρεια του Δήμου, με βάση τον προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του διδακτηριακού προβλήματος
- η ανάπλαση και η δημιουργία νέων πλατειών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με στόχο την αναβάθμιση του αστικού χώρου.
Το ίδιο διάστημα η Τεχνική Υπηρεσία εκπόνησε πλειάδα μελετών για αστικές και κοινωνικές υποδομές, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει μέσω προγραμματικών συμβάσεων προτάσεις άλλων Δήμων.  Η υπηρεσία συντάσσει μελέτες, επιβλέπει έργα και υποστηρίζει τεχνικά όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους του Νόμου.
Σημαντική προτεραιότητα αποτέλεσε, επίσης, η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και των πληρωμών παλαιών έργων, όπως του ΘΗΣΕΑ και του ΠΔΕ. Οι αποπληρωμές αυτές και οι αντίστοιχες εργασίες απέδωσαν στην πόλη βασικές και πρότυπες υποδομές όπως:
- το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικών Δράσεων στα Αϊβαλιώτικα
- το Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων στη Νεάπολη, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα
- η επικείμενη αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου στη Νέα Ιωνία με την ολοκλήρωση της αίθουσας του Θεάτρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
- η επισκευή και η επανάχρηση του κτηρίου Στρατώνα στον Άγιο Λαυρέντιο
Οι πληρωμές αφορούν 35 έργα και είναι ύψους 3.165.000,09 €, ενώ εξασφαλίστηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης έργων του ΘΗΣΕΑ με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ (ήδη έχουν ενταχθεί δύο έργα).
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η Β’ φάση του έργου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΣΕΚ Βόλου, ενώ ξεκίνησε η παρέμβαση αναβάθμισης και βελτίωσης των αυλών σε έξι σχολικά συγκροτήματα του Βόλου. Ολοκληρώθηκε δε, η εγκατάστασή εξοπλισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών με τη μέθοδο της υπογειοποίησης των κάδων.
Τη διετία αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα συντηρήσεων πληθώρας υποδομών, σε συνθήκες δραστικής μείωσης των πόρων. Με τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, η Τεχνική Υπηρεσία κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και επισκευής του συνόλου της ακίνητης δημοτικής περιουσίας που περιλαμβάνει συνοπτικά περίπου 250 δημοτικά κτήρια, πάνω από 80 κοινόχρηστους χώρους, πάνω από 120 πλατείες και 40 παιδικές χαρές, 50 περίπου αθλητικές εγκαταστάσεις και 80 σχολικά συγκροτήματα, υποδομές πολλές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων και καλύπτουν ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, μαζί και τα αντίστοιχα δίκτυα υποδομών, το οδικό και της αγροτικής οδοποιίας, ο ηλεκτροφωτισμός, η φωτεινή σηματοδότηση και η άρδευση.
Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία έκρηξη αιτημάτων και μάλιστα μακροχρόνιων τα οποία στην πλειονότητά τους έπρεπε να ικανοποιηθούν άμεσα, ενώ υπήρξαν εκτεταμένες φθορές και κλοπές στα δίκτυα.
Στις συνθήκες αυτές πραγματοποιήθηκαν ακόμη και εργασίες επέκτασης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και οδοποιίας, ιδιαίτερα στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες. Η συνολική απορρόφηση του Τεχνικού Προγράμματος τη διετία αυτή ήταν 15.743.429,94 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: