Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Δήμου Βόλου για την αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των δικτύων δημοτικού φωτισμού τα οποία είχαν κλαπεί το προηγούμενο έτος σε διάφορες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου. Την προηγούμενη εβδομάδα και αφού ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία,  η Τεχνική Υπηρεσία προμηθεύτηκε τα απαραίτητα υλικά μεταξύ των οποίων και καλώδια ηλεκτροφωτισμού συνολικού μήκους 9.000 μέτρων, τα οποία κόστισαν περίπου 30.000€, και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη επιχείρηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα συνεργεία του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού της Τεχνικής Υπηρεσίας ολοκλήρωσαν  ήδη τις παρεμβάσεις στην οδό Ρήγα Φεραίου, η οποία επανειλημμένως αποτέλεσε στόχο οργανωμένων συμμοριών και συγκεκριμένα το τμήμα της οδού έως το αθλητικό κέντρο «Βάκης Παρασκευόπουλος» και την έξοδο προς την οδό Παγασών. Στις εργασίες αποκατάστασης, τα συνεργεία συνδράμουν και τρεις επιπλέον τεχνίτες απασχολούμενοι στο πρόγραμμα πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αλλαγή του τρόπου αποκατάστασης των δικτύων καθώς, μαζί με τη μόνωση, το δίκτυο ενισχύεται με σκυρόδεμα, πράγμα το οποίο καθιστά δυσκολότερη την αφαίρεση και σίγουρα χρονοβόρα για τους επίδοξους παραβάτες του νόμου. Επιπλέον η υπηρεσία προμηθεύτηκε και εγκαθιστά μαζί με το δίκτυο σύγχρονα συστήματα συναγερμού που θα διευκολύνουν την άμεση παρέμβαση των διωκτικών αρχών. Ο σχετικός εξοπλισμός μέχρι στιγμής έχει κοστίσει πάνω από 10.000€.
Σήμερα Δευτέρα 7.1.2013 η επιχείρηση αποκατάστασης των κλεμμένων δικτύων και η επανατοποθέτηση καλωδίων, φρεατίων και φωτιστικών σωμάτων θα συνεχιστεί στην οδό Φιλιππίδη, στην περιφερειακή οδό της δημοτικής ενότητας Ιωλκού, ενώ στο μέσω της εβδομάδας θα εγκατασταθούν συνεργεία στις περιοχές του πάρκου Αναύρου  («Ενυδρείο») και στο Πολιτιστικό Άλσος «Ανδρέας Βαλαχής» στη Νέα Ιωνία, όπου προβλέπεται ριζική ανακατασκευή του υπάρχοντος δικτύου. Συνολικά, ο αριθμός των τμημάτων δικτύων δημοτικού φωτισμού που εκλάπησαν είναι 32 κι εκτός από τις προαναφερόμενες περιοχές θα ακολουθήσουν εργασίες στα δίκτυα φωτισμού των οδών: Αλαμάνας, Ζάχου, Λαχανά, Παγασών με Ζάχου, Ύδρας, Αγησάνδρου, Ελύτη, Παπαδάκη στη δημοτική ενότητα Βόλου,  Καραμπατζάκη, Παρασκευοπούλου, Σταδίου στη δημοτική ενότητα Νέας Ιωνίας και το δίκτυο μπροστά από το σχολείο των Λεχωνίων. Εκτός των παρεμβάσεων στις συγκεκριμένες οδούς θα αποκατασταθούν επίσης τα δίκτυα φωτισμού στα δημοτικά γήπεδα της «Αργώ» (Πευκάκια), Νεαπόλεως (μαζί και το δίκτυο παροχής της πομόνας του γηπέδου) και Σαρακηνού. 
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αποκατάσταση του φωτισμού στο Πεδίο του Άρεως σε συνδυασμό με τμήματα της οδού Αθηνών και σε σημαντικές υποδομές του Δήμου όπως ο περιμετρικός αλλά και ο εσωτερικός φωτισμός του κοιμητηρίου στον «Κούκο», ο εξωτερικός φωτισμός του 10ου Γυμνασίου Βόλου, καθώς και ο αντίστοιχος του νηπιαγωγείου Κάτω Λεχωνίων, όπως και η περιοχή των εργατικών κατοικιών στον Ξηρόκαμπο. Ακόμη στο πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του αλεξικέραυνου του 6ου Γυμνασίου Βόλου όπου υπήρξε ολική κλοπή χαλκού και αντίστοιχες αποκαταστάσεις στις ζημιές που υπέστησαν το αλεξικέραυνο και τα τηλεφωνικά καλώδια στο συγκρότημα του 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων. Τέλος προβλέπεται η αντικατάσταση των κλεμμένων φρεατίων στα δίκτυα των περιοχών Νεαπόλεως, Ρήγα Φεραίου και Αλυκών (πάνω από διακόσια τεμάχια).
Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου διμήνου του 2013, ενώ θα ενημερώνονται οι περίοικοι και οι τοπικοί φορείς για την απόδοση κάθε τμήματος σε λειτουργία. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας με οργανωμένο τρόπο ώστε να αναπτυχθεί μία πρωτοβουλία υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου, που επλήγησαν πολλαπλά με τα συγκεκριμένα κρούσματα φθορών και κλοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Συντονισμός με φορείς και εθελοντές

Στόχος είναι η δραστική μείωση των απωλειών με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Για το σκοπό αυτό εκτός από την εξάντληση των περιθωρίων από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, θα επιδιωχθεί ο σταθερός συντονισμός με τα τοπικά αιρετά όργανα  αλλά ταυτόχρονα και με το εθελοντικό κίνημα. Ήδη προγραμματίστηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων την επόμενη εβδομάδα ενώ ιδιαίτερο ρόλο καλείται να παίξει η δημοτική αστυνομία με την οποία θα υπάρξει στενότερος συντονισμός. Την επόμενη εβδομάδα επίσης έχει καθοριστεί συνάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτη Λαμπρινίδη με το Διευθυντή Ασφαλείας κ. Βαϊράμη, με αντικείμενο τον καλύτερο εντοπισμό των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τα υλικά των δικτύων και την αντιμετώπιση των κλοπών και της κλεπταποδοχής. 
«Το σημαντικό για μας είναι η υλοποίηση με συστηματικό τρόπο της κορυφαίας προτεραιότητας που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Αυτό το έργο δεν μπορούμε να το φέρουμε σε πέρας χωρίς την ενεργοποίηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, απλώς και μόνον με τις δαπάνες αποκατάστασης που όπως είναι γνωστό σπανίζουν συνεχώς. Όμως το πιο σημαντικό είναι να εκδιπλωθεί η παρέμβαση των πολιτών για την προστασία της δημόσιας περιουσίας από την πλευρά φυσικά του δημόσιου συμφέροντος. Οι συμπολίτες μας δικαιούνται την παροχή συγκεκριμένων δημοτικών υπηρεσιών και αυτή την υπόθεση πρέπει να την πάρουν και στα δικά τους χέρια», υπογράμμισε σε δήλωσή του για το θέμα αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φ.Λαμπρινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: