Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Διασφαλίζουμε τη συμμετοχή όλων των μειοψηφιών στα όργανα του Δήμου

Τη βαθύτατη πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής Βόλου ότι η Αυτοδιοίκηση ως δημοκρατικός θεσμός αποτελεί τον κατεξοχήν ενοποιητικό χώρο και ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των παρατάξεων στα συλλογικά της όργανα, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης κατά τις χθεσινές δημαιρεσίες για την εκλογή νέου προεδρείου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Η επισήμανση του κ.Σκοτινιώτη έγινε με αφορμή την αντιπαράθεση που προκάλεσε στις τάξεις της αντιπολίτευσης η απόφαση της μείζονος μειοψηφίας να καλύψει με στελέχη της ομάδας της και τις 4 θέσεις που, σύμφωνα με το Νόμο, δικαιούται η αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. «Πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές ή τις διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες και αντιλήψεις που σίγουρα υπάρχουν, τα θέματα που μας ενώνουν είναι συντριπτικά περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Σκοτινιώτης και υπενθύμισε ότι, από την αρχή της παρούσας δημοτικής περιόδου, έγινε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των μειοψηφιών σε όλα τα όργανα, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Νόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ όπου για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά κενά που πράγματι υπάρχουν στον σχεδιασμό της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», όπως συνέβη και με τους προηγούμενους Νόμους, από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου φρόντισε να διασφαλίσει, στις περιπτώσεις όπου είχε τη δυνατότητα, τη συμμετοχή όλων των μειοψηφιών σε όλα τα όργανα, τις Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Ακόμη δε και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ, όπου μία παράταξη της μειοψηφίας, η ΛΑΣ, με δική της ευθύνη αρνήθηκε να συμμετάσχει, η Δημοτική Αρχή διασφάλισε τη συμμετοχή εκπροσώπου της με δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Επιχείρησης.
«Αντιμετωπίζοντας τις υποθέσεις του Δήμου μέσα από μία αντίληψη δημοκρατική, με γνώμονα την πλήρη διαφάνεια, αλλά και με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή όλων των μειοψηφιών στα όργανα αυτά συμβάλει στην καλύτερη επεξεργασία των θεμάτων ώστε να έρχονται πιο ώριμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε διασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των μειοψηφιών εις βάρος της δικής μας εκπροσώπησης», επισήμανε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ.Σκοτινιώτης, για να προσθέσει ότι, από τη στιγμή που η μείζων μειοψηφία επιλέγει να μην εκπροσωπηθούν και οι άλλες παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα ζητήσει ο ίδιος από τους Προέδρους των δυο Επιτροπών να καλούνται με δικαίωμα λόγου οι εκπρόσωποι των δυο άλλων μειοψηφιών, οι οποίοι θα ενημερώνονται πλήρως για όλα τα θέματα.
Ο κ.Σκοτινιώτης συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου για την εκλογή τους και ευχήθηκε να έχουν μια δημιουργική θητεία, παρά τις δυσκολίες που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν κατά την επόμενη διετία.
Οι δημαιρεσίες για την εκλογή νέου προεδρείου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για το υπόλοιπο της παρούσας δημοτικής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή με τη συμμετοχή 46 δημοτικών συμβούλων επί συνόλου 49 (3 απουσίαζαν). Η εκλογή των μελών τόσο του Προεδρείου όσο και των δυο Επιτροπών έγινε με μυστική ψηφοφορία.
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεκλέχτηκε ο Απόστολος Φοινικόπουλος με 25 ψήφους υπέρ, όσα και τα παρόντα μέλη της πλειοψηφίας. Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου βρέθηκαν επίσης 18 λευκά, ενώ οι 3 σύμβουλοι της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» δήλωσαν παρόντες. Για τη θέση του Αντιπροέδρου προτάθηκε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Απ.Βεργής-Ζαρκάδας, ο οποίος στις δυο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε μόλις 14 ψήφους υπέρ, 28 λευκά και 1 άκυρο. Τελικώς ο κ. Βεργής εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με την τρίτη ψηφοφορία λαμβάνοντας 29 ψήφους υπέρ και 14 λευκά.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις ψηφοφορίες για την εκλογή του Γραμματέα με υποψήφιο τον δημοτικό σύμβουλο Χ.Ζάχο εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, καθώς οι δυο ελάσσονες μειοψηφίες αρνήθηκαν να προτείνουν υποψηφίους. Ο κ.Ζάχος στις δυο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε επίσης 14 ψήφους υπέρ, 28 λευκά και ένα άκυρο, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία πήρε 28 υπέρ και 15 λευκά, καταλαμβάνοντας τελικά τη θέση του Γραμματέα. Σε όλες τις παραπάνω ψηφοφορίες οι τρεις σύμβουλοι της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» δήλωσαν παρόντες.
Στην Οικονομική Επιτροπή εκλέχτηκαν από την πλειοψηφία οι: Γ.Καουνάς, Η.Καραπατάκης, Φ.Λαμπρινίδης, Ν.Μαυρόπουλος, Ν.Οικονόμου, Ν.Στόϊκος και από τη μείζονα μειοψηφία οι: Ζ.Μακρή, Γ.Μουλάς, Γ.Κουφογιώργος και Ν.Νομικός. Αναπληρωματικά: Γ.Γκουντέλιας,  Γ.Κερασιώτης, Σ.Χαλκιάς (από την πλειοψηφία) και Γ.Ιγγλέσης, Χ.Ζάχος, Α.Μπασδάνης (από τη μείζονα μειοψηφία).
Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, με απόφαση του Δημάρχου, ορίστηκε ο Ηλ.Ξηρακιάς.
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εκλέχτηκαν από την πλειοψηφία οι: Λ.Αναστασίου, Δ.Δερβένης, Λ.Μαυρογιάννης, Κ.Μπαρμπουδάκη, Ε.Τσάμης, Μ.Τσιάμη και από τη μείζονα μειοψηφία οι: Α.Μπασδάνης, Α.Μπατζιάκας, Χ.Ζάχος και Γ.Ιγγλέσης. Αναπληρωματικά: Κ.Μπαρτζιώκα, Π.Πελεκάνος, Χ.Τσαμπάζης (από πλεοψηφία) και Γ.Κουφογιώργος, Ν.Νομικός, Γ.Μουλάς (από μείζονα μειοψηφία. 
Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με απόφαση του Δημάρχου, ορίστηκε ο Ν.Μόσχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: