Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Είμαστε στο δυσκολότερο χειμώνα και οι συμπολίτες μας χρειάζονται τις υπηρεσίες των Δήμων

Πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει ενωτικό ψήφισμα, με ομόφωνη στήριξη, όπως απαιτούσε η κρισιμότητα του εκτάκτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ανέλαβε ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, η οποία ωστόσο τελικά δεν καρποφόρησε παρά τη θετική αποδοχή από μεγάλη μερίδα συνέδρων. Ο κ.Σκοτινιώτης επεσήμανε ότι τα δύο σχέδια ψηφίσματος που είχαν κατατεθεί, είχαν ήσσονος σημασίας διαφορές, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν το διχασμό του Συνεδρίου σε μια τόσο οριακή στιγμή για την Αυτοδιοίκηση. Μετά την επιμονή να τεθούν σε ψηφοφορία τα δύο σχέδια ψηφίσματος, ο Δήμαρχος Βόλου εκφράστηκε με λευκή ψήφο.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο κ.Σκοτινιώτης στην παρέμβασή του στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι απέναντί μας δεν έχουμε απλώς την κυβέρνηση. Και τούτο, διότι οι ρυθμίσεις που κυριολεκτικά αποδομούν την Αυτοδιοίκηση αποτελούν κεντρικές επιλογές στη συμφωνία της με την τρόϊκα και προϋπόθεση για τη λήψη των δόσεων του δανείου. Συνεπώς, για να είναι νικηφόρος ο αγώνας μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να υπάρχει σχέδιο, ώστε να μην να τρέχουμε διαρκώς πίσω από τα γεγονότα, και κυρίως χρειάζεται η στήριξη της κοινωνίας.
Κάνουμε σοβαρό λάθος όταν η ανάλυσή μας ξεκινάει από την παραδοχή ότι   η Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος που οδηγεί σε απαξίωση το πολιτικό σύστημα της χώρας,  αλλά προϋπόθεση της λύσης του, ενώ αυτό είναι το ζητούμενο. Όπως επίσης κάνουμε λάθος όταν θεωρούμε ως δεδομένο ότι στη συνείδηση του κόσμου υπάρχει το κακό  κράτος και η καλή αυτοδιοίκηση.  Η εσφαλμένη αυτή ανάλυση μάς οδηγεί στο να μην παίρνουμε πάντοτε υπόψη την κοινωνία, θεωρώντας ότι αποτελεί εξ ορισμού σύμμαχό μας.
 ΄Εχουμε ήδη μπει στον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών και οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη όσο ποτέ τις κοινωνικές δομές των Δήμων. Οι συμπολίτες μας θέλουν ανοιχτά Δημαρχεία και αξιώνουν από εμάς να εξαντλήσουμε και την τελευταία δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών που θα βελτιώνει την καθημερινότητά τους. Αξιώνουν να εξαντλήσουμε και την τελευταία δυνατότητα στήριξης των ανήμπορων και ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού, σε μια εποχή όπου οι άνεργοι και οι νεόπτωχοι αυξάνονται στις πόλεις μας με καλπάζοντες ρυθμούς. Δεν πρέπει, συνεπώς, να αντιδρούμε απολίτικα και σπασμωδικά, αλλά με σχέδιο και καλά προετοιμασμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ευρώπη».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των διαθεσιμοτήτων ο κ.Σκοτινιώτης σημείωσε πως η στάση του συνόλου σχεδόν των Δήμων αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη αντίδρασης, στην οποία θα μείνουμε μέχρι τέλους και τόνισε πως αν η κυβέρνηση πραγματικά εννοεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο αρμόδιος Υπουργός, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, είναι εξαιρετικά εύκολο να το αποδείξει τις αμέσως επόμενες μέρες.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σκοπιμότητες που κρύβει το μέτρο της επιτροπείας, το οποίο καταργεί ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων και οδηγεί   στην πλήρη κηδεμονία τους, ενώ υπογράμμισε πως οι Δήμοι δεν πρέπει να αναλάβουν καμία από τις 200 και πλέον νέες αρμοδιότητες από 1.1.2013, αν αυτό δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και προσωπικού, όπως προβλέπει τόσο το Σύνταγμα όσο και ο «Καλλικράτης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: