Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

«Μιας Πεντάρας Νιάτα» από 14 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής

Με ένα έργο επίκαιρο – αν και η συγγραφή του πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’60 – ξεκινάει τη νέα θεατρική του περίοδο το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Την μεγάλη θεατρική και κινηματογραφική επιτυχία «Μιας πεντάρας Νιάτα» των Α. Γιαλαμά – Κ. Πρετεντέρη  επέλεξαν τα στελέχη της Δ/νσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου προκειμένου να «μιλήσουν» θεατρικά για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του σύγχρονου Έλληνα. Η παράσταση ρέπει προς μια γλυκιά, ρετρό ανάμνηση, μεταφέρει τον θεατή σε μία άλλη πιο αθώα εποχή. Όχι ότι και τότε που γράφτηκε το έργο, η εποχή εκείνη ήταν ήρεμη. Κάθε άλλο.
Παραμονές των Ιουλιανών του καλοκαιριού του 1965 πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του έργου, μέσα σε μία Αθήνα που «έβραζε», σε μία Αθήνα που ετοιμαζόταν να βιώσει τον «ελληνικό Μάη του ‘68». Σαφέστατες οι αιχμές του έργου για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής. Αιχμές που ταιριάζουν απόλυτα και σήμερα, στην σύγχρονη  πραγματικότητα κατά την οποία έχει ξεσπάσει μία ανεπανάληπτη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Η διαφορά του τότε με το σήμερα, εντοπίζεται στην ποιότητα των ανθρώπων. Σκιαγραφώντας τους νεοέλληνες  της εποχής τους οι Γιαλαμάς – Πρετεντέρης, γράφουν τη μόνη ίσως κωμωδία όπου δεν υπάρχουν ‘καλοί’ και ‘κακοί’. Όλοι οι ήρωες είναι έντιμοι. Ακόμη και οι περιθωριακοί χαρακτήρες του έργου, κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο ήθους,  όπου ο καθένας οριοθετεί τον εαυτό του. Το πλαίσιο αυτό ορίζει το μέτρο – την αρετή του μέτρου. Αυτό το μέτρο μάλλον έχει χαθεί σήμερα και  το ανεπανάληπτο ελληνικό  φιλότιμο,  που «πρωταγωνιστεί» στο κείμενο. 
Οι συγγραφείς με το ήθος και το φιλότιμο δίνουν τη λύση. Ως «από μηχανής θεός» το ελληνικό φιλότιμο λύνει όλα τα προβλήματα και γεννά ελπίδα.

Μιας Πεντάρας Νιάτα
Ένα νεαρό ζευγάρι,  έχει μόλις παντρευτεί και λόγω οικονομικών προβλημάτων αδυνατεί να εγκατασταθεί σε δικό του σπίτι. Φιλοξενούνται από την μητριά   της κοπέλας, η οποία έχει χωρίσει με τον άντρα της και σκοπεύει σύντομα να ξαναπαντρευτεί με ένα δημόσιο υπάλληλο, οπότε επείγει η μετεγκατάσταση του νέου ζευγαριού,  προκειμένου στο σπίτι να μείνει το ώριμο ζευγάρι. Μόνη ελπίδα για τους νέους η χρηματική βοήθεια του πατέρα   της κοπέλας, ο οποίος ως μουσικός νυχτερινών κέντρων έχει υποσχεθεί ότι, θα βοηθήσει οικονομικά την κόρη του. Ο μουσικός όμως έχει και το ελάττωμα του τζόγου, με αποτέλεσμα η πολυαναμενόμενη δόση του σπιτιού για τον εργολάβο, να δείχνει όνειρο απατηλό………. Από εκεί ξεκινούν οι περιπέτειες του νεαρού ζευγαριού, το οποίο προκειμένου να χτίσει το σπίτι του, μπλέκεται σε ένα λαβύρινθο καταστάσεων που γεννούν γέλιο – και ενίοτε δάκρυ.    
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σ. Μαβίδη, Σκηνικά – Κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, Ενορχηστρώσεις τραγουδιών του Γιώργου Ζαγόρη, Μουσική Διδασκαλία της Βάσως Ζαγόρη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου και με τις χορογραφικές συμβουλές της Δέσποινας Ακρίβου.  Τους ρόλους ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά  οι ηθοποιοί  : Ζέρβας Θανάσης, Καλογεροπούλου Ματίνα, Καραγιάννης Σταύρος, Κουτρουμάνου Ειρήνη, Κωστοπούλου Νιόβη, Μαβίδης Σπύρος, Μήττα Νατάσα, Μπαλαμώτης Αλέξανδρος, Παυλίδης Χαράλαμπος, Περδίκη Μαρία, Τσιρώνης Απόστολος. Συμμετέχει ο Γαβρήλος Μουσκής.
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 και θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9,00 το βράδυ και Κυριακή στις 8,00 στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.
Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου, το εισιτήριο εισόδου για τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου έχει οριστεί στα 10€.

Δεν υπάρχουν σχόλια: