Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τους μαθητές σχολείων του Δήμου Βόλου

Ο Δήμος Βόλου και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σχεδιάζουν την υλοποίηση σειράς επιμορφωτικών και πολιτιστικών δράσεων για τους μαθητές της πόλης,  σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, καθώς και με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των σχολικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα δράσεων θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2012-2013 και περιλαμβάνει μουσικές, λογοτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντικές, πρωτοβουλίες κ.α.
Σχετική ενημερωτική επιστολή απέστειλε η πρόεδρος της ΔΕΠ κ.Σ.Μπαρτζιώκα προς όλους τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στηρίζουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν. Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1)Διοργάνωση ημερίδας – διημερίδας με θέμα: «Ασφαλές Διαδίκτυο», θέμα επίκαιρο και χρήσιμο προς διερεύνηση από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, με την αρωγή της πανεπιστημιακής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης.
2)Διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής με δρώμενα, απαγγελίες και χορωδία. Στην ίδια εκδήλωση περιλαμβάνονται βραβεύσεις από το Δήμο «Εξαιρετικών πράξεων ή διακρίσεων».
3)Διοργάνωση ημερίδας – διημερίδας με θέμα: «Λογοτεχνία και Εκπαίδευση». Τα κείμενα στη σχολική αίθουσα. Συνεργασία Δήμου Βόλου – Α/θμιας Εκπαίδευσης – Πανεπιστημίου – Εκδοτικών Οίκων, βιβλιοπωλών Βόλου, με παράλληλη έκθεση βιβλίου  (αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο). 
4)Εορτασμός  Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, επίσκεψη σε  Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου με χορωδιακά σχήματα.
5)Δημιουργία σεμιναριακού κύκλου με θέμα «Ιστορία της Τέχνης» για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπ/σης με βεβαίωση παρακολούθησης.
6)Συνέχιση και για τη φετινή σχολική χρονιά του επιτυχούς προγράμματος «Αγαπώ και φροντίζω την πόλη μου», με ιδιαίτερη ενημέρωση στο κτίριο INFO ή κατόπιν ειδικής άδειας με την είσοδο στο σχολείο ατόμων υπευθύνων για σχετική ενημέρωση. 
7)Σύνταξη και δημιουργία εντύπου-οδηγού με την καταγραφή των φυτών και των δέντρων της Μαγνησίας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Βόλου και την εκπαιδευτική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται υιοθεσία πάρκου ή αυλής με φύτευση και περιποίηση φυτών και τη συνδρομή της ομάδας «Τα ηλιοτρόπια» .
8)Σεμινάριο για τον κινηματογράφο και τη γλώσσα του σινεμά με τη συνεργασία του «Νεανικού Πλάνου».
9)Συνέχιση του καθιερωμένου διαγωνισμού φωτογραφίας σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου με θέμα «ΦΥΤΑ» της Μαγνησίας.
10)Σχέδιο προγράμματος και παρουσίασης της ιστορίας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με αφορμή την 100ετία από την ίδρυσή του.
11)Εορτασμός «Ημέρας του Εκπαιδευτικού» με τη Χορωδία των εκπαιδευτικών.
12)Δημιουργία και έμπρακτη εφαρμογή του «Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου».
13)Συνέχιση και επέκταση, με πρόσκληση σχολείων ή συλλόγων και από άλλους θεσσαλικούς νομούς, του Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στο διήμερο του Ιουνίου.
14)Σεμινάρια και δράσεις κυκλοφοριακής Αγωγής με την υποστήριξη της Δημοτικής Αστυνομίας και εντός του σχολικού χώρου.
15)Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου.
16) Σύμπραξη Πανεπιστημίου (Τμήμα Νηπ/γών), Παιδικών Σταθμών και Εκπαίδευσης για τη γιορτή της Μητέρας.
17)Καταγραφή, με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου, από μαθητές κι εκπαιδευτικούς μνημείων, κτιρίων, πλατειών, οικοδομών, οικημάτων κ.λ.π., σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Θ. για έκδοση ενός οδηγού.
18)Συνδιοργάνωση Ημερίδας Αστρονομίας για εκπαιδευτικούς Π.Ε. στις 24.11.2012.
19)Ημερίδα με παρουσίαση προς τους εκπαιδευτικούς των προγραμμάτων του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας».
20)Προσκλήσεις – φιλοξενία ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών σε κύκλους με συγκεκριμένη θεματική.
21)Ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια στα Σχολεία», με τη συνεργασία Τροχαίας, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (γεωλογία) για σεισμούς κλπ, Νοσοκομείο Βόλου. 
22)Φεστιβάλ πράσινων δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Παραλία, Πάρκο Αγ. Κων/νου με εκθέσεις, περίπτερα, ομιλίες, project, δρώμενα  κλπ.
23)Βράβευση μαθητικών εντύπων με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
24)Αφιέρωμα στο Μάνο Λοϊζο το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη με τη συμμετοχή των σχολείων και με σχήματα χορωδίας, οργάνων. Δραματοποιήσεις, προβολή, έκθεση υλικού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: